Saturday, 9 January 2021

Anda Fikir Anda Tak Perlukan Supplemen?

Assalamualaikum wbt,

Anda fikir, anda tak perlukan supplemen? Ramai yang beranggapan bahawa mereka tidak perlukan supplemen, bagi mereka pemakanan harian sudah mencukupi. Cuba anda fikir kembali, ini antara alasan orang yang tidak mahu makan supplemen. 

Sebab Kenapa Saya Tak Perlukan Supplemen


1) Saya tak perlu vitamin sebab dah sihat.

Memang orang yang sakit dan meninggal terkejut itu sihat pun sebelum ini.

2) Saya dah makan makanan seimbang setiap hari.

Makan banyak tapi miskin zat kritikal untuk mencegah penyakit kronik. Contohnya, kita susah dapat 1200 mg calcium magnesium setiap hari dalam diet harian, apatah lagi vitamin c dan vitamin E, omega lagi tiada sebab kita tak amalkan ikan persisiran sejuk kalau ada pun mahal sangat.

'We are overfed but under nourished"

3) Saya selalu je jogging dan pergi gym.

Banyak kes mereka yang kuat exercise mati mengejut sebab  saluran jantung tersumbat. Exercise baik tapi kesihatan jantung dan saluran wajib di jaga dengan pemakanan yang sesuai di samping gaya hidup lain seperti kawal stress dan cukup rehat serta tidak merokok. Exercise saja tidak cukup.

4) Saya lebih percayakan nasihat doktor dan perlukan saranan mereka sebelum ambil supplemen.

Shaklee diasaskan oleh seorang doktor dan barangan di uji oleh sains serta selamat ke atas manusia sejak 1956.
Shaklee adalah kompliment pada rawatan yakni membantu rawatan atau proses pemulihan yang selamat tanpa dadah.

"Doktors treat illness. we are interested in building health" peranan yang komplimentari.

Sebelum sakit kita wajib cegah, kita ubah dari budget sick-care(treatments) kepada health-care(pencegahan).

5) Saya tak yakin dengan supplements. Anda perlu baca buku  Kenapa supplements. Ada 7 sebab utama hari ni manusia perlu supplemets, ia bukan lagi pilihan. Baca buku Dr Bruce Miller " Supplemets no longer an options"

Pastikan anda pilih syarikat yang dah lama terbukti selamat sejak 65 thn.

" Changing brands change yr life"





Sebenar ayahanda nak tulis kenapa tok2 kita meninggal umur 80-100 tahun. Ayahanda tengok apa yang depa makan, terlalu simple dan sedikit, banyak makan ulam asli tanam sendiri.
Mereka sihat hingga ke hari tua.

Hari ini kite makan banyak, nak sedap setiap hari dan selalu overfeed, terlebih makan. Inilah punca kepada kematian pra matang akibat stroke,heart attack dan komplikasi jantung.

Kajian klinikal ke atas 2000 orang pesakit diberi 400 iu vitamin E selama 2 tahun.

Keputusan risiko serangan stroke menurun 75%. Adakah kita dapat cukup anti oxidan setiap hari? Berapa biji vitamin C,caratomax dan zinc yang kita amalkan? Adakah kita konsisten dengan vivix dan resV?

Tepuk dada tanya iman.

Selamat berhujung minggu dengan yang tersayang. ❤❤

Kredit : fb : Ayahanda Haji Roslan Ghazali
Continue Reading

Saturday, 2 January 2021

Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Bisnes Shaklee

Assalamualaikum wbt,

Ramai orang salah faham tentang bisnes shaklee dan tak faham tentang bisnes shaklee tetapi, ambil jalan untuk menulis cerita tidak betul. Ia boleh mengelirukan orang untuk join shaklee sebenarnya.

Mungkin anda tertanya-tanya, bisnes shaklee ni ok ke? Untuk pengetahuan anda, bisnes shaklee adalah berasaskan produk yang sangat berkualiti. Produk shaklee telah pun berusia 100 tahun lebih didunia. Bayangkan, pernah tak anda jumpa produk yang berusia ratusan tahun? Tiada kan? 

Shaklee sebuah Syarikat yang kukuh, mempunyai produk yang sangat berkualiti dihasilkan untuk kesihatan manusia. 


Bisnes shaklee mudah, bisnes online tanpa modal, bisnes shaklee tanpa modal



Salah Faham Atau Tak Faham pasal Bisnes Shaklee?

Beberapa hari lepas, Amir ada kongsikan 15 kriteria Bisnes MLM yang diharuskan dalam Islam. Setiap kriteria tu, Amir ulas dan kaitkan dengan Bisnes Shaklee sebab Amir yakin dengan bisnes ni.

Cuma kali ni, Amir nak kongsikan 5 poin yang orang salah faham dengan Bisnes Shaklee.

1) Bisnes ini hanya kayakan orang atas sahaja. Siapa masuk dulu, dia la kaya. Ini di namakan sistem piramid dan tidak patuh shariah (Haram). Malah ia melanggar akta Jualan Langsung 1993. 

Bisnes Shaklee ini adil sebab setiap komisen yang diberikan berdasarkan hasil jualan personal dan juga group. Siapa usaha lebih, dapat hasil lebih. Takde konsep goyang kaki yer. Siapa tidur, dia kena tinggal.

Tak percaya? Amir dah lihat sendiri ramai orang baru yang mendapat bonus lebih banyak dari upline mereka. Bila bonus dah banyak, pangkat juga mesti lebih tinggi kan. Tak perlu tunggu upline. Siapa cepat, dia dapat.

2. Ada orang kata Shaklee produk "sampah". Mungkin orang yang cakap tu, main pukul rata jer dengan semua supplemen lain. Amir sendiri dah pergi sendiri lihat Research Center Shaklee di Pleasanton, California. Ada lebih 60 saintis disana yang buat ujikaji lebih 100 ribu test terhadap produk Shaklee bagi memastikan ia sentiasa selamat pada manusia dan alam sekitar.

CEO Shaklee sendiri, Billionaire Roger Barnett sendiri sanggup buat landmark study terhadap 3 golongan yang ambil supplemen Shaklee, supplemen lain dan tak ambil langsung supplemen. Ujian yang mereka dapati bahawa orang yang ambil supplemen Shaklee secara konsisten lebih daripada 20 tahun mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik berbanding 2 golongan lain.

Bukan itu sahaja, Scientific Advisory Board (SAB ) Sshaklee terdiri dari Saintis - saintis  terulung seperti Dr Elizabeth Blackburn, pemenang hadiah Nobel perubatan yang membuat kajian tentang telemore(DNA).

3. Produk Shaklee memberi kesan sampingan? 
Biasanya kesan sampingan yang dialami oleh pengguna lebih kepada healing crisis. Mereka perlu minum masak secukupnya dan jarakkan dengan minuman bercaffein.

Pernah ada 1 kes dulu dimana customer tersebut memang dah ada penyakit. beliau makan ubat dan beberapa jenis supplemen termasuk Shaklee. Customer tersebut cuba salahkan produk Shaklee kerana penyebab penyakit dia. Shaklee ambil berat tentang tuduhan tersebut dan buat siasatan sehingga mendapat keputusan bahawa penyakit beliau terjadi sebelum ambil supplemen Shaklee.

Untuk pengetahuan, Shaklee membuat ujian sebanyak 176 kali terhadap bahan mentah dan 262 kali ujian ke atas finished products. Anda boleh semak artikel berkaitan dalam JAMA, The Lancet dan seumpamanya. Ini Journal World Cclass sebab mereka ada Peer-Rreview, bukan calang-calang kajian dapat diterbitkan.

4. Poin seterusnya ialah Company Shaklee adalah sebuah Bisnes Network Marketing yang sah di sisi undang-undang. Ini no Lesen Jualan Langsung Shaklee iaitu AJL 93747. Malah semua produk Shaklee ada kelulusan KKM dan logo halal pada botolnya.

5. Bukan itu sahaja, Shaklee Malaysia juga mempunyai Legal Department yang memantau segala urusan yang melibatkan P&R Shaklee. Jika ada yang berani komen yang bukan-bukan, bahagian ini akan bertindak terus dengan orang tersebut tidak kira samada beliau mempunyai pangkat atau tidak.

Ini nasihat dari Haji Roslan, merupakan antara ahli tertua di dalam Shaklee Malaysia (Lebih 25 tahun) kepada SID semua. "Usah tergugat dengan komen-komen yang negatif.  Usah layan dan fokus sahaja pada aktiviti harian anda. Team yang tak layan isu negatif ini, mereka akan naik. Kalau ada yang layan, momentum mereka untuk naik mungkin hilang."

Benar kata seorang influencer ini. "Kita tak mampu nak kawal apa orang kata pada kita. Apa yang boleh kita buat ialah berdoa dan usaha sehabis mungkin.  Berserah pada Allah. Mungkin itu satu ujian buat kita"

Kredit to, 
Amir Marzhuki
Allah jaga kita
Continue Reading

Kisah Kehidupan Pengasas Shaklee

Assalamualaikum wbt,

Kisah Dr Forrest C Shaklee




Semasa Forrest dilahirkan, dia tidak menangis seperti bayi lain. Malah tubuhnya pucat dan biru. Hingga bidan dan doktor terpaksa membuat pelbagai usaha untuk stimulate pernafasannya. Baby Forrest disahkan menghidap penyakit TB, dan doktor yang merawatnya menjangka dia hanya boleh hidup tidak lama.

Hati mak ayah mana yang tak sedih bila dapat berita macam tu. Tapi kasih sayang Mak ni lain, dia tak nak give up begitu sahaja. Mak dia tukar cara pemakanan mereka kepada herba-herba yang ada healing properties. Dia buat minyak herba dan urut satu badan di baby Forrest.

Akhirnya satu family bersetuju berpindah dari kawasan perlombongan ke kawasan perkampungan di Iowa. Disitu mereka lebih close to nature. Udara segar dan makanan yang fresh.

Mak dia terus usaha agar anak dia sihat macam baby lain. Walaupun anak dia tak boleh berjalan tapi dia sangat positif. Hinggalah baby Forrest berumur 4 tahun dan dia boleh berjalan dengan sendiri buat pertama kali!

Daripada ramalan doktor kata hidup dia tak lama, Forrest berjaya menjalani zaman kanak-kanak dan remaja dengan happy. 

Berinspirasikan kisah hidupnya sendiri, Forrest rajin mengkaji kehebatan alam semulajadi ciptaan Tuhan. Beliau mendapati kebanyakan masalah kesihatan berpunca dari masalah kurang nutrisi dan terlebih makan.

Pada usia 21 tahun, beliau mencipta satu produk nutrisi berasaskan tumbuh-tumbuhan.

Dengan kemahiran nutrisi yang beliau ada, Forrest berazam utk tolong orang yang sakit dan tak mampu datang jumpa dia kerana faktor pengangkuta. Dengan kerjasama oleh Wilbur dan Orville Wrights (pencipta kapal terbang), Forrest menjadi flying doctor pertama di kawasannya.

Disebabkan kerjanya berkaitan dengan tulang, Forrest terdedah kepada sinar x-ray dari prosedur di kliniknya. Sekali lagi Forrest diuji. Beliau disahkan mengidap kanser yang tak boleh disembuhkan, dan beberapa anggotanya perlu dipotong. Dan beliau dijangka tidak akan hidup lama.

Sekali lagi Forrest tidak give up. Antara motivasinya sebab dia nak terus berbakti. Lalu beliau jual klinik dia, pindah lagi ke kawasan ladang dan mula dengan pemakanan berasaskan herba & buah-buahan serta suplemen dengan kuantiti yang banyak.

Masa ni beliau membuat kombinasi 9 herba untuk detoks terhasillah Herb-Lax. Setahun selepas itu, Forrest sembuh sepenuhnya dan bebas kanser. 

Tapi klinik yang dikunjunginya tak percaya ia adalah kerana menjaga pemakanan dan suplemen. Forrest kembali buka klinik, dan menjadi "first drugless clinic". 

5 tahun selepas tu, kliniknya terbakar, dan Forrest ubahsuai kenderaannya menjadi motorhome untuk bawa keluarga pindah ke California. Disitu beliau buka balik klinik dan sambung belajar.




Itulah kisah Dr Forrest Shaklee. Yang dilahirkan seolah-olah macam dah mati, yang diramal akan mati sebanyak 2 kali. 

Kerana sikap positif, taknak mengalah dan kembali kepada alam semulajadi, ciptaan Allah, menjadikan Shaklee terus berbakti hingga ke hari ini.

Kisah benar ini seharusnya dicontohi oleh semua pengedar Shaklee. Buat baik dan berbakti pada semua orang yang memerlukan. Niatkan kerana Allah.

Bukan buat bisnes ini sebab ikut-ikut orang dengan niat nak cepat kaya. Nanti boleh tunjuk kat orang lain. Buat dengan Ikhlas, insyaallah Allah akan redha. 

Wan Rokiah Wan Ismail (Wawa BYG)
Pengedar Shaklee since 2014
Continue Reading