Thursday, 29 July 2021

Sijil Halal Shaklee 2021 | Vitaminwawa


Assalamualaikum wbt,

Sijil Halal Shaklee 2021 | Setiap tahun Shaklee mendapat sijil pengiktirafan status HALAL ke atas setiap produk vitamin shaklee yang dipasarkan di Malaysia. Sijil Halal Shaklee 2021 dikeluarkan oleh ISA (Islamic Services of America), merupakan Badan Halal Antarabangsa Amerika Syarikat (US) yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia  (JAKIM).


Sijil Halal Shaklee 2021

Sijil halal shaklee 2021, shaklee halal, sijil halal

Sijil halal shaklee 2021, shaklee halal, sijil halal

Yakinilah produk shaklee, halal, selamat, semulajadi, terbukti dan berkesan. 
Islamic Services of America (ISA) tersenarai sebagai salah satu Badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM. Boleh klik direct link di sini: Senarai Badan Islam yang Diiktiraf JAKIM dan di sini: Halal Accreditation (ISA).

Sijil halal shaklee 2021, shaklee halal, sijil halal
Logo halal shaklee 2021

Jadi, anda tak perlu risau untuk menggunakan produk Shaklee.Gunakan tanpa was-was.



Berminat nak buat bisnes dengan wawa, whatsapp di👇🏻




nullJika anda berminat untuk menjana income shaklee dengan mudah, boleh baca disini terlebih dahulu. Mudahnya Buat Bisnes Shaklee 2021.






Hubungi kami;




Page FB : Kedai Vitamin Ketengah Jaya Paka 019-9966576
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi / Paka
Pengeposan ke seluruh Malaysia




Selepas anda mendaftar di form diatas, anda perlu mengaktifkan keahlian terlebih dahulu untuk membolehkan anda menikmati harga diskaun keahlian sebanyak 20% dan anda secara automatik juga boleh menjadi agen.

Sertai group ini selepas anda aktifkan keahlian ahli shaklee. 





Continue Reading

Monday, 26 July 2021

Kenapa Wawa Setia Dengan Bisnes Shaklee | Vitaminwawa

Assalamualaikum wbt,

Banyak bisnes online yang tumbuh bagaikam cendawan selepas hujan. Bermacam-macam jenis bisnes yang kita boleh buat untuk tambah pendapatan keluarga. Wawa sendiri memilih untuk mulakan perniagaan dengan bisnes shaklee.

Marketing plan shaklee malaysia, Bisnes shaklee patuh syariah, Perbezaan bisnes shaklee dan bisnes lain, Bisnes shaklee mudah, Business Shaklee, Manfaat bisnes shaklee, Shaklee income malaysia, Pengalaman jadi dropship shaklee, Usahawan shaklee, Cara menjual shaklee, Bisnes shaklee patuh syariah, Keburukan bisnes shaklee, Kenapa bisnes shaklee, Peluang dalam shaklee, Pengalaman jadi dropship shaklee, Business Shaklee, Bisnes online tanpa modal 2021, Bisnes online dropship, Bisnes online tanpa modal 2020, Bisnes online makanan, Buat bisnes online dari rumah, Bisnes online shopee, Senarai nama bisnes online, Apa itu bisnes online, Bisnes online untuk student,


Kenapa Wawa pilih bisnes shaklee untuk setia sejak 7 tahun yang lalu.


Alhamdulillah, malam ini wawa nak share kenapa wawa pilih shaklee. Bukan tak ada turun naik, bahkan pernah rasa nak stop dan wawa buat solat istikharah minta Allah bantu wawa buat keputusan. 

Alhamdulillah thumma alhamdulillah. Asbab keyakinan dan percaya, asbab istikharah, Allah lorongkan hati untuk setia fengan bisnes shaklee ini. Mungkinkah ada yang istimewa dalam bisnes shaklee sehingga wawa tak pernah berubah mencari bisnes lain. Nak tahu tak? 

Apa yang best bisnes shaklee?

Bisnes shaklee menawarkan peluang 3 C iaitu Cash Bonus, Car Bonus dan Convention kepada semua ahli yang berdaftar dibawah shaklee. Peluang 3C ini tidak ada dekat lain, hanya di shaklee. 

Jika korang ada rm35 , tapi tak tahu nak buat apa, meh kita beranakkan duit tu dalam bisnes shaklee. Anda berpeluang untuk dapat 3 C:

1. Cash Bonus

Apabila mulakan bisnes bersama shaklee, anda akan mendapat duit tunai mengikut seberapa besar usaha anda. Jika besar tindakan anda, maka besarlah bonua yang anda akan dapat.

✅ Unlimited cash bonus, lagi besar jualan korang , lagi besar bonus.
✅ Leadership bonus, lagi besar team, lagi besar bonus. Shaklee bagi upah asing, tak usik pun duit downline. Shaklee bagi atas usaha kita bantu ajar anak team. 
✅ Untung runcit 20%. Samada dah lama atau baru, tetap sama. Shaklee tak guna sistem stokis atau agen atau dropship. Level kita sama korang, adil! ❤️

2. Car Bonus


✅ Shaklee tak bagi kereta, tapi bagi duit. Korang nak buat apa dengan duit tu, buatlah. Nak simpan, nak beli emas, nak bagi mak ayah, nak melancong, nak sedekah. Terpulang! 
✅ Unlock sekali seumur hidup dan korang akan dapat car bonus ni selamanya. Berapa nilai? Bergantung kepada performance korang setiap bulan. Jika besar usaha, boleh sampai 5 6 angka. Kata mentor wawa, Car bonus shaklee ni bukan sahaja boleh beli kereta, tapi nak beli kedai kereta pun boleh! 

MasyaAllah tabarokallah. 😍😍

3. Convention

✅ Convention pula ada PERCUTIAN PERCUMA, ada 2 Regional dan international.
✅ International ada 2 juga, Oversea dan umrah. Kita boleh pilih nak pergi mana. Contoh tahun ni pergi California  & umrah. Korang pilihlah nak pergi mana satu.
✅ Paling best trip shaklee adalah, semuanyaa ditanggung. Kalau korang nak tahu, trip shaklee bukan biashe-biashe. Shaklee spend RM 20k setiap seorang. Selama 2 minggu. 
✅ Penginapan pula yang paling mahal / night. Makanan halal shaklee sangat titik beratkan. Bukan biarkan je pihak hotel sediakan, tapi bawak chef dan bahan2 dari Malaysia. Betapa shaklee menjaga kebajikan agen-agen shaklee.
✅ shaklee suka bagi suprise, masuk bilik hotel confirm berbunga-bunga. Macam-macam hadiah dapat. ❤️
✅ Kalau korang nak tahu, duit poket pun shaklee bagi gaiss. Mana nak cari syarikat baik macam ni. 
✅ Kalau pergi oversea, musim sejuk, baju sejuk tebal shaklee bagi, bagasi shaklee bagi, korang pergi bawak diri je gaiss.😂
✅ Paling membahagiakan, kita boleh bawak seluruh ahli keluarga kita. Bukan sahaja anak suami/isteri. Malah, mak ayah, mertua, adik beradik, ipar duai, anak buah etc.

Seronok tak? Best gilerrr.😍😍😍

Kalau korang rasa berbaloi sangat-sangat dengan bayar RM 35 dan berpeluang dapat 3C ni. Wawa bantu guide korang dari a to z.



Berminat nak buat bisnes dengan wawa, whatsapp di👇🏻




nullJika anda berminat untuk menjana income shaklee dengan mudah, boleh baca disini terlebih dahulu. Mudahnya Buat Bisnes Shaklee 2021.






Hubungi kami;




Page FB : Kedai Vitamin Ketengah Jaya Paka 019-9966576
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi / Paka
Pengeposan ke seluruh Malaysia




Selepas anda mendaftar di form diatas, anda perlu mengaktifkan keahlian terlebih dahulu untuk membolehkan anda menikmati harga diskaun keahlian sebanyak 20% dan anda secara automatik juga boleh menjadi agen.

Sertai group ini selepas anda aktifkan keahlian ahli shaklee. 





Continue Reading

Saturday, 24 July 2021

8 Kesan Kekurangan Protein Pada Kesihatan Badan | Vitaminwawa

Assalamualaikum wbt,

Tahukah anda apa itu protein? Protein adalah blok binaan yang membantu memperkukuhkan sel badan kita.  Protein adalah asas kepada pertumbuhan sel badan kita. Oleh itu, secara tidak langsung, protein juga adalah 'makanan' kepada sel-sel tubuh kita. Tubuh kita memerlukan protein yang cukup dan juga berkualiti demi membantu untuk memperbaiki sel-sel yang rosak, mengganti sel-sel yang lama dan membina sel-sel baru yang sihat. 

Sel-sel tubuh yang sihat pula penting demi membantu penyerapan optimum nutrien ke dalam tubuh kita. Protein berfungsi dan diperlukan untuk menghasilkan hormon, enzim, antibodi dan neurotransmitter.

25% daripada badan kita adalah protein yang mana terdapat dalam kuku, rambut, kulit dan otot-otot.
Pernahkah anda terfikir, apakah kesan kepada tubuh sekiranya kekurangan protein. Adakah anda ingin tahu kesan kekurangan protein pada tubuh? Di bawah ini wawa kongsikan 8 kesan kekurangan protein pada badan kita.

kesan kekurangan protein, kesan kekurangan protein pada badan, kesan kekurangan protein untuk kesihatan, kesan kekurangan pengambilan protein pada badan, kesan kekurangan protein terhadap kuku dan rambut kesan kekurangan protein terhadap kuku kesan kekurangan protein kepada kanak-kanak kesan kekurangan pengambilan protein dalam tempoh yang lama apakah kesan kekurangan protein


8 Kesan Kekurangan Protein Pada Badan

1. Edema

Edema adalah pembengkakan dibahagian bawah kulit akibat daripada kekurangan protein. Ia terjadi kerana terdapat banyak cairan pada tubuh. Para saintis percaya ia disebabkan oleh jumlah albumin serum manusia yang rendah, yang merupakan protein paling banyak di bahagian cairan darah, atau plasma darah.

Salah satu fungsi utama albumin adalah untuk mengekalkan tekanan onkotik - kekuatan yang menarik cecair ke dalam peredaran darah. Dengan cara ini, albumin menghalang jumlah cecair yang berlebihan daripada terkumpul di tisu atau bahagian badan yang lain. Kerana penurunan kadar albumin serum manusia, kekurangan protein yang teruk menyebabkan tekanan onkotik lebih rendah. Akibatnya, cairan terkumpul di tisu, menyebabkan pembengkakan. Atas sebab yang sama, kekurangan protein boleh menyebabkan penumpukan cecair di dalam rongga perut. Perut kembung adalah tanda ciri kekurangan protein

2. Masalah Kulit, Kuku Dan Rambut.

Kekurangan protein memberi kesan terhadap kulit, kuku dan rambut kerana sebahagian besar komponen kulit, rambut dan kuku adalah daripada protein. Kekurangan protein yang teruk boleh mempengaruhi kulit anda, menyebabkan kemerahan, kulit mengelupas dan pigmentasi. Ia juga boleh menyebabkan kuku rapuh dan rambut gugur.

3. Hati Berlemak

Tahukah anda, kekurangan protein boleh menyebabkan lemak terkumpul dibahagian organ terutamanya hati. Keadaan ini boleh berkembang menjadi penyakit hati berlemak, menyebabkan keradangan, parut hati dan kemungkinan kegagalan hati.

4. Kehilangan Jisim Otot

Protein sangat penting untuk pertumbuhan dan pemeliharaan otot. Kehilangan jisim otot adalah salah satu tanda pertama pengambilan protein yang tidak mencukupi. Kekurangan pengambilan protein boleh menyebabkan kehilangan jisim otot dan menjadikan badan kita mudah menggeleber.

5. Risiko Keretakan Tulang Lebih Besar

Protein membantu mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang. Pengambilan protein yang tidak mencukupi dikaitkan dengan kepadatan mineral tulang yang lebih rendah dan peningkatan risiko patah tulang.

6. Menurunkan Sistem Imun

Kekurangan protein boleh menyebabkan keboleh jangkitan meningkat, fungsi kekebalan tubuh juga terganggu. Makan terlalu sedikit protein boleh menjejaskan keupayaan tubuh anda untuk melawan jangkitan, seperti selesema biasa.

7. Meningkatkan Selera Makan Dan Pengambilan Kalori Bertambah

Apabila pengambilan protein anda tidak mencukupi, tubuh anda berusaha untuk mengembalikan status protein anda dengan meningkatkan selera makan, mendorong anda untuk mencari sesuatu untuk dimakan. Kekurangan protein boleh meningkatkan selera makan sehingga menyebabkan berlaku kegemukan dan berat badan berlebihan. 

8. Anemia 

Ia menyebabkan kekurangan sel darah merah. Apabila sel darah merah kurang, ia menjadikan bekalan oksigen ke seluruh tubuh juga berkurang. Jika dibiarkan ia boleh menyebabkan anda pening kepala dan pitam.

Adakah anda memiliki tanda dan kesan kekurangan protein seperti ini? Jika ya, anda perlu segera atasi dengan mengambil makanan yang kaya dengan protein.

Semoga bermanfaat.

Baca tentang:
Continue Reading

Friday, 23 July 2021

Vitamin Shaklee Untuk Kesihatan Anak-anak Seawal 2 Tahun | Vitaminwawa

Assalamualaikum wbt,

Pemakanan untuk kanak-kanak adalah sama berdasarkan prinsip pemakanan untuk orang dewasa. Setiap orang memerlukan jenis nutrien yang sama - seperti vitamin, mineral, karbohidrat, protein dan lemak. Walau bagaimanapun, kanak-kanak memerlukan pelbagai nutrien tertentu pada usia yang berbeza.

Jadi, pada hari ini wawa akan kongsikan tentang vitamin yang sesuai untuk kanak-kanak seawal umur 2 tahun supaya kita sebagai ibu, faham apakah nutrisi yang terbaik untuk anak. 

melshake untuk kanak2, vitalea for children, omega guard untuk kanak-kanak, nutriferon untuk kanak-kanak, vitamin yang bagus untuk anak-anak,vitamin untuk tambah selera makan kanak-kanak vitamin untuk kanak-kanak 1 tahun vitamin c kanak kanak sukatan vitamin c untuk kanak kanak,set kanak-kanak shaklee,set anak bijak shaklee cara makan vitalea kid shaklee harga vitamin shaklee untuk kanak-kanak omega guard shaklee untuk kanak-kanak mealshake shaklee untuk kanak-kanak vita-lea shaklee set eczema shaklee untuk kanak-kanak shaklee kid set, vitamin shaklee untuk kanak-kanak

Vitamin Untuk Kanak-Kanak Sembelit, Kurang Selera Makan Seawal 2 Tahun

Ini kisah Faiz yang mendapat supplemen sejak berusia 2 tahun lagi, kisah ini dikongsi oleh ibunya iaitu Mama Chery

Saya mula berikan kepada Faiz set kesihatan kanak-kanak ketika berumur 2 tahun. Ada satu lagi mealshake, tapi takde dalam gambar ni. Mula-mula tu rasa macam malas juga nak bagi, rasa macam biasa jer, rasa macam tak ada apa sangat vitamin ni kat anak I. Tapi saya teruskan bagi, istiqamah.

DAN sekarang faiz dah umur 9 tahun, baru saya rasa mujurrrrrrrr bagi awal.hihihiihi. Baru saya faham PENTINGNYA nutrisi yang bagus untuk anak2 sejak dari usia kecik.

So korang, jangan fikir panjang.. amik ni.. sekarang maybe tak rasa tak nampak.. tapi jangka panjang kesannya sangat PRICELESS. yang dah cuba sure faham apa saya ckp ni. - Mama Chery

---------

Luahan seorang ibu yang gembira melihat perkembangan kesihatan anak terbaik. Dari usia seawal dua tahun, Faiz dah diberi vitamin kesihatan. Hasilnya, Allah jaga kesihatan Faiz dengan asbab vitamin shaklee.

Wahai ibu, jangan ragu-ragu untuk memberi vitamin terbaik untuk anak-anak. Ragu-ragu lah dalam memberi makanan yang tidak berkhasiat kepada mereka seperti makanan fast food, frozen food, dan sebagainya.

Kita sanggup beli macam-macam mainan untuk anak-anak, beli makanan segera, jajan dan air berkarbonat pada anak-anak. Namun, tak ramai yang sedar kepentingan membekalkan vitamin atau makanan tambahan kepada anak-anak. Hari ini, wawa nak seru semua ibu-ibu yang miliki anak untuk memberi makanan tambahan terbaik kepada mereka. Sayangilah kesihatan mereka, "Cegah Lebih manis Dari Mengubati".

Wawa turut memberi set kesihatan kanak-kanak ini pada princess Aaira sejak usia 8 bulan lagi. Memandangkan anak wawa sendiri pernah ada sejarah warded selama 2 minggu pada usia 4 bulan akibat daripada "Batuk Kokol" atau juga dikenali sebagai batuk 100 hari. Menurut doktor, keadaan ini boleh berulang sekiranya didedahkan kepada orang yang batuk, udara tidak sihat dan sebagainya.

Disebabkan oleh ketakutan itu, wawa berikhtiar dengan memberi supplemen sejak anak berusia 8 bulan. Yang mana ketika itu, wawa bagi omega dan nutriferon dalam susunya. Waktu itu, wawa cuma bagi dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Memandangkan anak wawa tak direct menyusu badan, jadi inilah pilihan yang wawa ada untuk elakkan hal yang sama berlaku disamping untuk menguatkan imuniti badan anak.

Alhamdulillah, kini anak wawa sudah berusia 2 tahun 8 bulan dikurniakan Allah swt kesihatan yang sangat baik. Kini, setiap hari wawa akan bekalkan nutriferon, omega guard jika ada keadaan anak jika ada panas badan. Jika keadaan normal, wawa cuma bekalkan mealshakes setiap hari padanya.

melshake untuk kanak2, vitalea for children, omega guard untuk kanak-kanak, nutriferon untuk kanak-kanak, vitamin yang bagus untuk anak-anak,vitamin untuk tambah selera makan kanak-kanak vitamin untuk kanak-kanak 1 tahun vitamin c kanak kanak sukatan vitamin c untuk kanak kanak,set kanak-kanak shaklee,set anak bijak shaklee cara makan vitalea kid shaklee harga vitamin shaklee untuk kanak-kanak omega guard shaklee untuk kanak-kanak mealshake shaklee untuk kanak-kanak vita-lea shaklee set eczema shaklee untuk kanak-kanak shaklee kid set, vitamin shaklee untuk kanak-kanak


Kebaikan Mealshakes Untuk Anak-anak:

  1. rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak 
  2. sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 
  3. sesuai untuk seisi keluarga
  4. Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  5. Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
  6. Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  7. Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  8. Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  9. Meningkatkan selera makan anak
  10. Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  11. Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"
  12. Menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  13. Sesuai untuk kanak-kanak yang obesiti 





Omega Guard miliki Omega-3 terdiri daripada EPA dan DHA. Terdapat pelbagai fungsi EPA dan pelbagai tugas DHA kepada tubuh badan kita.

Kebaikan Omega Guard Untuk Anak-anak:

  1. Pertumbuhan badan yang sihat dan juga untuk kesihatan otak
  2. Sesuai untuk anak yang mudah jatuh sakit seperti batuk, selesema, asma
  3. Memperkuat sistem imunisasi badan


Kebaikan Vita-Lea for Children:

  1. Melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan yang tidak dapat dipenuhi daripada pemakanan harian
  2. Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh
  3. Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata
  4. Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi
  5. Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas
  6. Melindungi kesihatan jantung, otot dan fungsi saraf
  7. Meningkatkan kesihatan paru-paru, kolon dan prostat
  8. Menyokong pembinaan tulang yang kuat dan kesihatan tulang
  9. Membekalkan makanan kepada sel badan untuk tubuh yang lebih sihat dan bertenaga
  10. Mengekalkan tekanan darah yang normal dan rentak jantung yang normal
  11. Mencegah penyakit beguk (tiroid)
  12. Meningkatkan penghasilan sel darah merah untuk mengelakkan anemia atau merawat anemia
  13. Membantu memulihkan selera makan
  14. Melancarkan proses pencernaan
  15. Membantu meningkatkan kecerdasan minda
  16. Membantu seimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan
  17. Membantu penyerapan zat daripada makanan
Baca : Vitalea for children - Multivitamin Kanak-Kanak

Kebaikan Nutriferon Untuk Anak-anak:

  1. Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari - ia adalah satu-satunya interferon semulajadi di dunia. Kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu untuk meransang dan meningkatkan keseluruan sistem imun badan dengan menghubungi pembunuh semulajadi dalam badan untuk tindakan; T-sel, B-sel dan macrophage.
  2. Melawan kanser dan tumor - interferon semulajadi mengandungi polisakarida aktif yang meransang dan mengaktifkan immunoglobulin untuk melawan tumor dan sel-sel kanser. Juga, ia boleh mengurangkan ketidakselesaan semasa rawatan kemoterapi.
  3. Melindungi daripada influenza - ia mengimbangi imun terhadap alahan alam sekitar dan pencemaran udara, berkesan melindungi kemudaratan oleh pelbagai virus dan mikrob (demam, selsema, alahan, keradangan dan influenza)
  4. Meringankan tekanan dan kelesuan - membantu mengatasi kelesuan yang disebabkan oleh kebimbangan, tekanan, keletihan dan gaya hidup aktif.
  5. Melambatkan penuaan - formula uniknya meransang pengeluaran macrophage dalam usaha untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman pesat. Oleh itu, sel-sel menjadi lebih sihat.
  6. Mengurangkan infeksi oleh pesakit hepatitis B dan C - keberkesanan Nutriferon dalam memerangi virus boleh mengurangkan jangkitan dan mengurangkan sebarang ketidakselesaaa. Misalnya, kembung, mual dan muntah.

Jom, bekalkan supplemen tambahan terbaik untuk anaka-anak seawal mungkin. Bagi yang sedang breast feeding, ibu-ibu boleh amalkan dan transfer nutrisi melalui penyusuan ibu. 

"ANAK SIHAT, IBU CERIA"







Jika anda berminat untuk menjana income shaklee dengan mudah, boleh baca disini terlebih dahulu. Mudahnya Buat Bisnes Shaklee 2021.






Hubungi kami;




Page FB : Kedai Vitamin Ketengah Jaya Paka 019-9966576
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi / Paka
Pengeposan ke seluruh Malaysia




Selepas anda mendaftar di form diatas, anda perlu mengaktifkan keahlian terlebih dahulu untuk membolehkan anda menikmati harga diskaun keahlian sebanyak 20% dan anda secara automatik juga boleh menjadi agen.
Continue Reading

Thursday, 22 July 2021

7 Makanan Untuk Otak Kanak-Kanak Lebih Sihat | Vitaminwawa

Assalamualaikum wbt,

Pertumbuhan kanak-kanak membesar dengan sangat cepat, begitu juga perkembangan otak mereka. Setiap hari otak kanak-kanak berkembang dengan pesat dan berubah dengan begitu pantas. Namun, sebagai ibu bapa kita perlu memberikan makanan yang sesuai untuk membantu dalam proses perkembangan dan pertumbuhan otak dengan lebih sihat.

Pemakanan harian mereka sangat penting, menurut psikiatri Drew Ramsey, MD pengarang bersama The Happiness Diet dan Fifty Shade of Kale mengatakan di awal pertumbuhan kanak-kanak pemakanan yang sihat sangat penting untuk perkembangan otak kerana ia mempengaruhi fokus dan kemahiran kognitif.

Pada hari ini, wawa akan kongsikan 7 makanan untuk otak yang sihat supaya dapat membantu menajamkan dan mengembankan otak dengan baik.


7 Makanan Untuk Otak Kanak-Kanak Lebih Sihat, Vitamin untuk kanak-kanak, supplemen untuk kanak-kanak, nutrisi untuk kanak-kanak


7 Makanan Untuk Otak Kanak-Kanak Lebih Sihat 

1. Telur

Protein dan nutrien dalam telur membantu konsentrasi kanak-kanak. Protein merupakan asaa penting untuk pertumbuhan sel dibahagian otak. Penyediaan telur hancur bersama roti atau tortilla dapat memberikan protein dan karbohidrat dalam satu masa. Pengambilan telur setiap pagi mampu memberikan tenaga kepada kanak-kanak setiap hari di awal pagi.


2. Yogurt Yunani

Lemak penting untuk kesihatan otak. Menurut Laura Lagano, Yogurt Yunani penuh dengan lemak (yang mempunyai lebih banyak protein daripada yogurt lain) dapat membantu menjaga sel otak dalam keadaan baik untuk menghantar dan menerima maklumat.

3. Sayuran Hijaun

Dikatakan sayuran hijau penuh dengan folat dan vitamin, bayam dan kangkung dapat mengurangkan  demensia yang lebih rendah pada masa akan datang. Kale atau daun kobis adalah makanan super, penuh dengan antioksidan dan lain-lain yang membantu pertumbuhan sel otak baru kanak-kanak.

4. Ikan

Ikan adalah sumber vitamin D dan omega-3 yang baik, yang melindungi otak daripada penurunan kemahiran mental dan kehilangan ingatan. Salmon, tuna, dan sardin kaya dengan omega-3. Semakin banyak omega-3 yang kita dapat bekal ke otak, semakin baik ia berfungsi dan meningkatkan fokus dan tumpuan kanak-kanak." kata Bonnie Taub-Dix, RD, pengarang Read It Before You Eat It.

5. Kekacang

Gabungan bersama protein, asid lemak penting, vitamin dan mineral, kekacang dan biji-bijian dapat meningkatkan mood dan menjaga sistem saraf dibahagian otak kanak-kanak.

6. Oatmeal

Oatmeal kaya protein dan serat membantu menjaga arteri jantung dan otak berfungsi dengan baik. Dalam satu kajian, anak-anak yang makan oatmeal manis melakukan tugas sekolah yang berkaitan dengan ingatan lebih baik daripada mereka yang makan bijirin bergula.

7. Epal Dan Plum

Kanak-kanak lebih cenderung untuk makan gula-gula, terutamanya ketika mereka berusia 3 hingga 7 tahun, namun begitu ia bukanlah jajan yang bagus untuk perkembangan otak kanak-kanak.

Epal dan plum adalah sangat bagus untuk dimakan dan mengandungi quercetin, antioksidan yang dapat melawan penurunan kemahiran mental.

Baca tentang:

Vitamin Untuk Kanak-Kanak

Vitalea for Kids - Multivitamin untuk Kanak-Kanak

Continue Reading

Monday, 19 July 2021

Salam Aidil Adha 2021 | Vitaminwawa

Assalamualaikum wbt,

Syukur kehadrat Allah swt, dengan limpah kurnianya Allah izinkan kita bertemu dengan hari kemenangan umat islam melaksanakan ibadah haji pada tahun 2021 bersama 9 Zulhijjah 1442 hijrah.



Apa itu Hari Raya Aidil Adha?


Hari Raya Aidil Adha juga dikenali sebagai Hari Raya Korban atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang disambut oleh umat Islam di seluruh dunia. Perayaan ini merupakan perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke-10, ke-11, ke-12 dan ke-13 bulan Zulhijjah setiap tahun. 

Bermula dengan Takbir AidilAdha pada 9 Zulhijjah selepas solat Subuh, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan sama ada pada 10, 11, 12 atau siang 13 Zulhijjah, semua waktu ini dipanggil Hari Tasyrik.

Aidiladha ialah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail a.s. dalam memenuhi perintah Allah SWT.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan pada empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijjah.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir dalam kalendar Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam kerana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat dengan 7 takbir pada rakaat pertama diikuti 5 takbir pada rakaat kedua.

Pada kebiasaannya solat sunat Aidiladha dicepatkan sedikit berbanding solat sunat Aidilfitri. Hikmahnya dicepatkan sedikit waktu solat sunat Aidiladha adalah bagi memberi lebih banyak masa untuk penyembelihan korban. Hikmahnya dilewatkan sedikit solat sunat Aidilfitri pula adalah bagi membenarkan peluang bagi mereka yang belum membayar zakat menunaikan kewajipan mereka dan disunatkan makan dahulu sebelum pergi ke masjid. 

Manakala bagi Aidiladha, hikmat disunatkan makan selepasnya supaya makanan yang mula-mula dimakan pada hari itu ialah daging korban yang berkat. Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan dagingnya kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakannya tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Kelebihan Melakukan Ibadah Korban

Daripada Imran RA, bahawa Nabi SAW bersabda:
 

يَا فَاطِمَةُ قَوْمِي فَاشْهَدَيِ أُضْحِيَّتَكِ، فَإِنَّهُ يُغْفَرُ لَكِ بِكُلِّ قَطْرَةٍ مِنْ دَمِهَا كُلُّ ذَنْبٍ عَمِلْتِيهِ، وَقُولِي: إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ، لَا شَرِيكَ لَهُ، وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ، فَقَالَ عِمْرَانُ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، هَذَا لَكَ وَلِأَهْلِ بَيْتِكَ خَاصَّةً، فَأَهْلُ ذَلِكَ أَنْتُمْ، أَمْ لِلْمُسْلِمِينَ عَامَّةً؟ قَالَ: بَلْ لِلْمُسْلِمِينَ عَامَّةً

Maksudnya: “Wahai Fatimah, bangunlah dan lihatlah korbanmu. Sesungguhnya ia mengampunkanmu kerana setiap titis daripada darahnya mewakili setiap dosa yang telah kamu lakukan. Katakanlah: “Sesungguhnya sembahyangku dan ibadahku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. Tiada sekutu bagi-Nya dan dengan yang demikian sahaja aku diperintahkan dan aku (di antara seluruh umatku) adalah orang Islam yang awal (berserah diri kepada Allah dan mematuhi perintah-Nya).” Maka telah berkata Imran: “Wahai Rasulullah, ini khusus hanya untuk kamu dan ahli keluarga kamu, kerana ahli dalam perkara ini adalah kamu (keluarga Rasulullah SAW) atau ia untuk umat Islam keseluruhannya?.” Rasulullah SAW menjawab: “Bahkan, ia untuk umat Islam keseluruhannya.” 

[Riwayat al-Thabarani di dalam Mu’jam al-Awsath (2509)][Hadith ini dihukum dhaif oleh Ibn Mulaqqin]

Menurut hadis ini, kelebihan orang yang melaksanakan ibadah korban adalah dosanya diampunkan Allah swt dengan setiap titis darah yang keluar dari tubuh haiwan tersebut.

MasyaAllah, hebatkan. Jadi, jika berkemampuan bolehlah melaksanakan ibadah korban yang sangat besar kelebihannya. Dan mohonlah pada Allah, semoga kita semua dapat melaksanakan ibadah korban setiap tahun dan menjadi tetamu Allah untuk mengerjakan ibadah haji pada usia sebelum 40 tahun dan dalam keadaan sihat walafiat.

Salam Aidil Adha dari Wawa.
Continue Reading