Sunday, 26 October 2014

7 Sunnah Hebat Oleh Ustaz Don

Assalamualaikum sahabat,

Wawa doakan sahabat yang singgah dan baca entry ini dikurniakan rezeki yang melimpah ruah, kesihatan yang baik serta mendapat rahmat dari ilahi..

Wawa panjangkan perkongsian dari sahabatgroup whatsapp tentang penulisan dari Ustaz Don Daniyal.


Very nicely written 😊
By Ustaz Don Daniyal
7 Sunnah Hebat

Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua:
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita
kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua.
Continue Reading

Saturday, 25 October 2014

7 Tanda-Tanda Penyakit Gastrik

Assalamualaikum wbt,

Ramai diantara kita yang mengidap gastrik, namun tak ramai yang menyedari mereka adalah pengidap gastrik. Pengidap gastrik mempunyai beberapa tanda seperti di bawah.

Tanda Gastrik



Tanda gastrik mudah dikesan kerana ia menyebabkan ketidakselesaan pada perut. Antara tandanya ialah :


* Sakit perut (pada bahagian atas perut atau abdomen)
* Rasa senak, berangin atau pedih
* Rasa tidak selesa
* Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan
* Rasa mual (loya) dan muntah
* Hilang selera makan
* Berat badan turun (pada peringkat teruk)
Continue Reading

Testimoni Kurus Pelanggan Wawa

Assalamualaikum wbt,

Tiada apa yang dapat halang hati ini terus berbunga bila mendapat feedback positif dari customers.

Pagi-pagi dapat pm dari customers, bahagia hati..")

Cust 1- Alhamdulillah lepas guna set kurus terasa badan lebih ringan. Belum timbang lagi berat.

Cust 2 - masalah badan berbau sudah semakin kurang sejak guna alfalfa. Lepas ni nak repeat order laa.. 

Cust 3 - lepas aku makan set kurus, Aku tak timbang pun berat tapi aku rasa saiz badan aku makin kecil, compare ngan dulu badan aku mcam raksasa je..")

Cust 4 - Berat akak turun 6kg dalam masa 4 bulan, sekarang ni makan tak jaga pun, bedal je semua. Alhamdulillah,  berat tak naik sebab kak N tak pernah tinggal vitamin kurus ni..")

Cust 5 - Ini my hubby.. lepas makan Alfalfa, jerawat batu dia kecut. Suka datang dekat wawa, u tengok ni, jerawat I dah kecut.. 

Aah laa, Alhamdulillah.... kan bagus kalau dari dulu u makan alfalfa ni.. tahu laa kan, suami wawa ni.. kadang mood ok ambil makan sendiri, kadang mood kena paksa baru makan.. 

Buang resdung menggunakan kaedah me"lintah"

Nanti wawa cerita kisah lanjut suami ye..")

Suami wawa ni ada resdung kuat, tak boleh langsung makan seafood, belacan, kacang dan semua yang org resdung tak leh makan.. tapi suami wawa jarang tak makan, semuanya dibedal.. hasilnya, jerawat membengkak dengan jayanya laa..

Minggu lepas, wawa tunjuk gambar teruk orang yang ada resdung. Ada yang hilang hidung, muka rosak.. Alhasilnya, dia takuttt..ngeee... terus makan alfalfa. Alhamdulillah,  hasilnya menakjubkan pada suami yang telah berusaha dengan macam-macam perubatan. Kaedah berasap, kaedah jumpa bomoh, kaedah berpantang, semuanya tiada petubahan. 

Continue Reading

Apakah Maksud Kolagen Dan Manfaat Pada Kulit

Assalamualaikum wbt,

Apa itu kolagen? Mungkin Anda sering mendengar atau sudah tidak asing lagi dengan perkataan kolagen. Kolagen merupakan salah satu protein yang terdapat dalam tubuh kita. Kolagen banyak ditemukan pada jaringan ikat seperti kulit, ligamen dan tendon. Bagian tubuh lain yang juga terdapat kolagen antara lain ialah tulang, pembuluh darah, kornea mata dan usus.

Sekitar 25-30 peratus dari semua protein di tubuh terdiri daripada kolagen, yang ditemukan pada jaringan konektif seperti tulang rawan dan tendon. Mungkin kerana kenyal, kolagen sering disebut elemen yang menyatukan tubuh menjadi satu.

Tubuh kita sangat memerlukan kolagen sebagai penguat pembuluh darah dan membuat kulit tegang serta memperkuatkannya. Bagi golongan orang dewasa keatas, produksi kolagen semakin lama semakin berkurang. Kerana faktanya pada usia 25 tahun, tubuh akan mulai kehilangan kolagen sebanyak 1.5 peratus setiap tahun. Oleh sebab itu bagi Anda yang sudah berusia 25 tahun keatas seharusnya mengambil suplemen kolagen untuk mempercepat proses pemulihan.

Beberapa manfaat kolagen untuk tubuh, sumber dipetik dari female.kompas.com :

  • Dapat membuat kulit lebih tegang, salah satu cara menegangkan kulit wajah adalah dengan mencukupkan keperluan kolagen dalam tubuh. Kolagen menjadi komponen pembangun utama pada dermis, salah satu lapisan terendah pada kulit. Protein ini penting untuk menjaga kulit tetap tegang dan tidak kendur.
  • Mengurangi garis-garis kerepot/tua di wajah, jika sokongan kolagen pada lapisan kulit semakin berkurang, maka terdapat garis-garis halus pada wajah semakin jelas kelihatan. Oleh sebab itu kolagen sangat diperlukan untuk membuatnya menjadi lebih tegang.
  • Dapat mencegah penuaan diri, dengan membantu penghasilan kolagen pada tubuh kita dapat menghidupkan kembali kulit sehingga tampak lebih muda.
  • Dapat menjaga elastisiti kulit, seiring bertambahnya usia maka kolagen pada kulit mulai memecah dan kaku. Sehingga kulit kehilangan elastisiti dan tidak kembali normal. Dengan pengambilan kolagen yang cukup, maka elastisiti kulit dapat terjaga.
  • Menjaga kulit tetap sihat dan sihat.

Jadi, untuk mencukupkan jumlah kolagen dalam badan kita seharusnya mengambil supplemen secara konsisten. Shaklee telah mengeluarkan collagen yang terbaik, dimana naha-bahannya adalah berkualiti tinggi. Ia juga menjalankan ujian secara klinikal disamping menjaankan ujikaji sebanyak 100000 kali keatas setiap product pengeluarannya.



Emel : wanrokiahwanismail@gmail.com 
 sms/whatsapp : 019 996 6576 
 ID Shaklee: 1109915 
 COD Vitamin Shaklee : Paka & Sekitar 

 “INGINKAN PENDAPATAN LUMAYAN SEHINGGA 6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE? HUBUNGI SAYA SEKARANG UNTUK SAYA BIMBING ANDA. KELAS BIMBINGAN 100% ONLINE TANPA PERLU ANDA KELUAR RUMAH. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH LAGI DIPERLUKAN”
Continue Reading

Koleksi Testimoni Collagen Powder

Assalamualaikum wbt,

Sebelum ni wawa tak pernah consume apa-apa collagen. Bagi wawa collagen ni hanya untuk orang tua-tua.hehe.. Kulit wawa cuma jaga melalui luaran sahaja, cuci dan cream. Tepek foundation sebab nak tutup jerawat dan kesan-kesan parut. 

Ohh, rupanya wawa silap. Kulit kita sebenarnya mempunyai kolagen dan kolagen akan berkurangan dengan cepat apabila umur kita mencapai 20 tahun dan ke atas. Sebab tu, kulit muka kita cepat naik jerawat, kusam, kulit tak sekata. Tambahan pula dengan pencemaran udara disekeliling, menyebabkan kulit kita mudah rosak.

Selepas kenal dengan Shaklee, wawa memang sentiasa mengamalkan pemakanan tambahan melalui vitamin nutisi serta collagen. Hari ni, wawa nak share koleksi testimoni dari rakan-rakan S2u families selepas menggunakan HOT PRODUCT SHAKLEE COLLAGEN POWDER..!


"FOR HEALTHEIR FEELING, MORE YOUTHFUL - LOOKING SKIN"


1. Pipi Menegang

> Malam tadi sebelum tidur.. pekena Collagen Powder Shaklee + ESP + Fresh milk..Then telan Vitamin E..
Bangun pagi ni rasa pipi menegang..lembut, glow pipi i..suka..suka..suka..
Tapak tangan lembut, moist.. en hubby pegang tangan..erm..lembut..yahooo..
Anda semua bila lagi?? - Farah Wahida




2. Tiada Lagi Rambut Gugur 

> Selepas saya minum 3 kotak Collagen Powder Shaklee. Kesannya kepada RAMBUT- sebelum ni setiap kali cuci rambut, rasanya hampir segenggam rambut saya gugur..termasuklah dilantai bathroom..tempat tidur apalagi sewaktu sisir rambut..
Selepas 2 bulan saya consume Collagen..alhamdulillah kesan positif..saya sendiri pun tak perasan mula2, selepas en hubby tegur.."kenapa dah tak banyak rambut mommy gugur sekarang?" ye la, baru ku tahu, semasa cuci rambut dah takde yang gugur, kalau ada pun 2-4 helai je.

Power mata rabun jauh saya pun berkurangan.. dulu 200 kiri kanan, sekarang turun 150..Dulu drive pakai cermin mata, sekarang tidak lagi,, - Sue Supplement Gold



3. Kulit Merekah Hilang

> Bukan saja kulit cantik, tumit pun licin..") - Anisah Hussin



4. Bengkak Susu Walaupun Anak Dah 2 Tahun?

> Melampau laa kan, anak umur 2 tahun pun boleh bengkak susu..semuanya gara-gara Collagen & alfalfa. - Wan Fatihanum



5. Jeragat Hilang, Mata Panda Tiada?

> Alhamdulillah..selepas 12 hari consume Collagen Powder, saya memang tak perasan apa-apa perubahan, tapi semalam my beloved sister tegur.."ehh, dah tak nampak jeragat arr, mana pergi mata panda?" Dengan Izin Allah, Collagen Powder dah tampakkan hasilnya pada diri saya. - Norasmah Mansor



6. Kulit Licin dan Gebu, Liang Roma Mengecil

> Susulan pengambilan Collagen.. kesan jerawat dah takde..LICIN & GEBU..Liang Roma makin mengecil.. Baru pakai 10 sachet..Tak sia-sia grab 2 box Collagen. Alhamdulillah, dipertemukan dengan shaklee.. - Sha Shaaz




7. Blackhead Hilang, Liang Pori Mengecil

> Sejak wawa "berCollagen" ni, Blackhead dah takde. Wawa jenis suka picit blackhead tau, tapi dah lama dah tak buat. Hari jumaat hari tu, wawa ngadap cermin nak memicitlah sikit-sikit, sebab gian memicit jerawat datang.keke.. Tapi tak tahu nak picit kat mana, biasa blackhead kat hidung jadi mangsa.. Alhamdulillah, Kulit wawa dah bebas dengan blackhead. 

Korang tahu tak kenapa jadi blackhead?? Ia sebenarnya adalah disebabkan liang pori wajah kita besar dan menyebabkan ia memerangkap udara atau kuman yang tidak bersih sehingga ia memendap ke dalam liang roma kita. Bila ia lama berada dalam liang pori/roma tu, ia akan menjadi color kehitaman. Itulah terjadinya blackhead..


Wawa sendiri dah rasai keberkesanan Collagen Powder ni. Picture before tak de plak nak masukkan. Sebab wawa dah delete semua gambar-gambar lama. Tak sanggup nak tengok dengan kulit yang kusam, jerawat tumbuh melata dan blackhead memenuhi kawasan hidung dan pipi, liang porinya besar sebab bekas jerawat.. Alhamdulillah, sejak wawa mengamalkan supplemen Shaklee, terutamanya COLLAGEN Powder, kulit wawa semakin sekata dan kiang pori mengecil.

Berminat untuk dapatkan Collagen?? Anda punyai masalah kulit wajah sama seperti diatas? Segera hubungi wawa untuk dapatkan nasihat dan cara makan yang betul secara Percuma.

========================================================================

For Info and Order:

emel : wanrokiahwanismail@gmail.com 
 sms/whatsapp : 019 996 6576 ID Shaklee: 1109915 
COD Vitamin Shaklee : Paka & Sekitar 

 “INGINKAN PENDAPATAN LUMAYAN SEHINGGA 6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE? HUBUNGI SAYA SEKARANG UNTUK SAYA BIMBING ANDA. KELAS BIMBINGAN 100% ONLINE TANPA PERLU ANDA KELUAR RUMAH. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH LAGI DIPERLUKAN”
Continue Reading

[Tips Bisness] Menangani Prospek Dengan Bijaksana

Assalamualaikum wbt,

Bila Amir Faisal menulis,

Bagaimana kita sebagai peniaga menangani situasi dibawah.

Situasi - Prospek mintak kurang/diskaun.
Soalan - Apa yang kita akan lakukan supaya kita tak kurangkan harga?
p/s : kalau kurangkan harga, nanti HQ marah (langgar rule). 
p/s : kalau kurangkan harga, nanti margin kecik 
.
===
3 Solusi Cadangan - Nota Tambahan Paling Best!
===
.
(1) Tambah Nilai Produk -
Tawarkan Freegift dengan menyatakan nilai harga freegift tersebut, ( contoh : Freegift bernilai RM45).
.
(2) Free Postage -
Tawarkan penghantaran percuma, dengan syarat pelanggan perlu beli 2 unit produk berkenaan. Cara ini boleh tingkatkan keuntungan dan cover balik kos postage itu tadi.
.
(3) Money Back Guarantee -
Tawarkan jaminan wang dikembalikan, Cara ini boleh meredakan kerisauan pelanggan untuk mencuba produk kita, kerana mereka tak perlu takut sekiranya produk itu tidak berkesan. mereka boleh minta refund.
.
--------
Nota Tambahan
--------
.
(4) "Boleh Kurang Sikit laaa..tapi...."
Situasi customer minta kurangkan harga itu sudah biasa, kalau offline kita panggil "tawar-menawar". Jadi, untuk menghargai pelanggan, kita boleh kurangkan harga, tapi dengan syarat :
.
(a) Pelanggan perlu buat pembayaran segera / hari ini juga. kalau postpone. harga jadi normal balik. No excuse.
.
(b) Pelanggan perlu beli 2 unit, barulah kita kurangkan harga.
.
2 Cara ini bertujuan untuk gesa pelanggan buat pembayaran segera supaya mereka dapat jimat wangkan. Kita juga dapat sale untuk hari itu. 
.
----------
Adakah post ini membantu anda?





========================================================================
For info & order:

FB: Puan Wawa 
FB Page : Kedai Vitamin Wawa Paka 
emel : wanrokiahwanismail@gmail.com 
 sms/whatsapp : 019 996 6576 ID Shaklee: 1109915 
COD Vitamin Shaklee : Paka & Sekitar 
 “INGINKAN PENDAPATAN LUMAYAN SEHINGGA 6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE? HUBUNGI SAYA SEKARANG UNTUK SAYA BIMBING ANDA. KELAS BIMBINGAN 100% ONLINE TANPA PERLU ANDA KELUAR RUMAH. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH LAGI DIPERLUKAN”
Continue Reading

Tutorial - Cara Mudah Buat Scroll Box Untuk Blog Archive

Assalamualaikum wbt,

Sedang 'blogwalking' tadi, wawa jumpa tutorial ni. Menarik je untuk kawan-kawan wawa buat..")

Cara Mudah Buat Scroll Box Untuk Blog Archive | Blog archive untuk sesebuah blog boleh menjadi list yang begitu panjang apabila banyak entri yang di post atau jika sudah lama terlibat dengan dunia blogging.

Tutorial kali ini kan menunjukkan bagaimana untuk jadikan blog archive anda boleh scroll untuk menampakkannya lebih ringkas menyenangkan mata memandang.:)


Wawa buat tak jadi, padahal simple je..Tak jumpe code yang dicari.. Wawa share dekat semua supaya korang pun boleh apply juga.. Wawa ambil tutorial ni dekat sini.

Tutorial untuk buat scroll bagi blog archive adalah seperti berikut.



1. Dari dashboard > design > edit html > Expand widget templates.
(backup template untuk langkah berjaga²)

2. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod <div id='ArchiveList'>

3. Anda akan jumpa kod ini <div class='widget-content'> sebelum kod <div id='ArchiveList'>

4. Gantikan kod <div class='widget-content'> yang anda jumpa di langkah 3 dengan kod berikut.

<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>


Note: Anda boleh tukar 200px dengan ketinggian yang anda mahukan.

Contoh:

Sebelum.




Selepas


5. Save dan lihat hasilnya.:)

================

Wawa just share tau, wawa jual supplemen shaklee..ngee



Emel : wanrokiahwanismail@gmail.com 
 sms/whatsapp : 019 996 6576 
 ID Shaklee: 1109915 
 COD Vitamin Shaklee : Paka & Sekitar 

 “INGINKAN PENDAPATAN LUMAYAN SEHINGGA 6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE? HUBUNGI SAYA SEKARANG UNTUK SAYA BIMBING ANDA. KELAS BIMBINGAN 100% ONLINE TANPA PERLU ANDA KELUAR RUMAH. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH LAGI DIPERLUKAN”
Continue Reading

Thursday, 23 October 2014

Menulis 101 Impian

MENULIS IMPIAN

===


Sembang santai dengan mentor wawa, wahh seronok, teruja!!!

IMPIAN KAMI SAMA..JALAN YANG KAMI AMBIL PUN SERUPA..

.
.

Semua orang mempunyai IMPIAN..! Betul ke betul??

Apa impian anda? Boleh anda senaraikan? Siapa yang boleh jawab terus, tanpa ambil masa sejenak untuk berfikir adalah orang yang JELAS dengan IMPIAN @ MATLAMAT mereka.

Kenapa anda sukar untuk tulis apa impian anda? Sebab anda kurang jelas dengan Impian sendiri, tak tahu nak mula dari mana, tak tahu yang mana satu impian penting, tak pasti impian mana yang harus dicapai dulu.

Ok, banyak rupanya yang saya belum tahu. Bagaimana kita nak jelas dengan impian kita? Caranya adalah, MENULIS, MELIHAT, MEMBERITAHU DAN MEMBAYANGKAN..

Bila anda tulis, anda akan nampak dengan JELAS IMPIAN anda. Anda dapat LIHAT dengan jelas, dan bercakap dengan diri IMPIAN kita serta disusuli dengan MEMBAYANGKAN kita dah capai impian tersebut. Secara automatiknya, badan dan selurih anggota kita bergerak ke arah IMPIAN tersebut.

Jadi, untuk NAMPAK DENGAN JELAS IMPIAN anda, SILA TULIS BESAR DAN TAMPAL DI TEMPAT yang kita selalu nampak.

Sudah BAYANGkan iMPIAN anda hari ini? Jom berimaginasi impian masing-masing sebelum tidur.

Selamat beramal! ")

=====

Ehh2, dah berAlkahfi belum?? Selamat berAlkahfi ye semua..")

Semoga tidur anda, tidur yang berkah..
Continue Reading

Pengalaman Berbadan KURUS

Assalamualaikum wbt,

UITM PINENG, disini kisah bermula!")

Hari ni wawa nak share pengalaman berbadan kurus sejak kecil sampai umur 25 tahun. Badan wawa tak pernah cecah 44kg sepanjang umur ni. Kini, Alhamdulillah berat wawa semakin meningkat ke 44kg /45kg average.. Alhamdulillah. 

Dari kecil, wawa jumpa orang, jiran, mak-mak sedara, kawan-kawan tak pernah tegur wawa berisi atau gemuk. Yang selalu dengar, ehh bila nak gemuk? Bila nak ada isi?? Wahh, sedih tau.. asyik orang doa kurus je. Kadang- kadang kena perli ngan membe, tengok laa tu, tulang duk berjalan.. Bayangkanlah, perasaan wawa camne masa tu. Tapi takpe, wawa buat cool je. Buat tak layan. Dalam hati, takpe laa nanti aku berisi baru kau tahu nanti.. hehe


Kering, papan, drug addict, cengkung, tulang, kurus, lidi.. Ohh, ini panggilan biasa yang orang gelar pada wawa.. Sampaikan dah lali, dieorang panggil macam tu..

Wawa suka pantai, tempat yang tenang. Setiap kali wawa nak gi pantai, semua orang akan perli. Tak yah laa pergi, nanyi terbang, nanti ditiup angin, nanti itu, nanti ini.. ahh, lantak kome laa.. kan?? Hik2

Ada sekali tu, kejadian dekat fakulti wawa. Masa tu wawa belajar kat UITM Pineng, bangunan sana tinggi-tinggi semua. Ruang jalan muat untuk laluan kereta. Satu petang, wawa nak balik dari kelas, kelas wawa hujung sekali masuk ke fakulti mekanikal. Time balik, hujan bercampur dengan angin kuat. Tambah kuat bila angin masuk ikut laluan kereta. Disebabkan bangunan tinggi, lorong kereta sempit jadi tekanan angin lebih tinggi.. memang kuat sangat angin, wawa dah laa sorang, takut pun ada memandangkan waktu dah nak gelap, wawa redah jugak. Korang tahu apa jadi?? Bila wawa angkat kaki je, kaki tu kebelakang sebab angin tolak kuat sangat..

Waaa, rasa nak menangis tau.. Laluan tu tak de orang pun, wawa jerit jugak mintak tolong tapi ofcourse laa tak de orang dengar. Wawa mengucap panjang, redah jugak sambil tunduk2 badan sebab takut terpelanting bila jalan straight. Jalan tak besar pun, tapi ambil masa yang lama untuk wawa sampai ke bangunan sebelah sana. Lepas dapat seberang, lega sangat terus balik asrama. Ngeriii bila ingat balik. Lepas tu laa, terjadi episod wawa mencari vitamin untuk tambah berat dekat farmasi. Sampai terkena air kencing kotor.. pengalaman betul laa.. hik2.. boleh baca sini pengalaman dulu..


8 PETUA TINGKATKAN BERAT BADAN.

Wawa kongsikam disini petua yang wawa dapat dari satu blog ni. [Sumber]

Dah macam-macam usaha korang buat?? Rupanya belum semua lagi petua yang korang lakukan.. hehe




1.Penting untuk mengambil banyak makanan yang tinggi kalori,protien dan garam galian

-caranya-

-gantikan nasi dengan roti.Roti mempunyai kalori lebih besar berbanding nasi atau boleh mengambil nasi dan sejam kemudian roti

2.Jangan tinggalkan waktu makan dan seelok-eloknya makan tiga hidangan utama bersama dua atau tiga hidangan snek sehari

-caranya-

-pilih snek yang tidak mengandungi bahan kimia dan pengawet berlebihan.digalakkan mengambil snek seperti sandwich,kekacang,biskut,minuman bersusu, jus, keju, buah-buahan kering dan kentang lenyek.

3.Makan secara kerap.jika tidak mempunyai selera makan,boleh makan lima atau enam hidangan kecil sehari

-caranya-

-ambil hidangan yang sihat.amalan mengambil makanan ringan bukan sahaja menambah lemak yang tidak sihat,tetapi melambatkan proses metabolisme tubuh.

4.Pada waktu pagi,ambil makanan yang mempunyai sumber karbohidrat dan protien tinggi


-caranya-

-minum satu gelas susu pada setiap hari,roti atau telur separuh masak.hindari makanan yang mengandungi banyak lemak

5.Melakukan senaman secara teratur

-caranya-

-lakukan senaman senaman bina badan,angkat berat dan tekan tubi untuk membina otot badan 30 minit setiap tiga atau empat kali seminggu.pastikan yang bertambah adalah otot bukan lemak ketika proses menambah berat badan

6.Selepas selesai senaman,boleh gantikan tenaga yang keluar dengan mengambil makanan yang berkalori tinggi


-caranya-

-ambil makanan yang mempunyai sumber protien dan karbohidrat.ini untuk mengantikan kandungan gula dalam badan yang telah dikeluarkan sewaktu melakukan senaman.

7.Mengamalkan pemakanan mengikut panduan piramid pemakanan Malaysia

-caranya-

-lebihkan pengambilan hidangan bagi setiap kumpulan makanan kecuali gula,minyak dan lemak dalam makanan

8.Sokongan makanan tambahan


-caranya-

-contohnya vitamin B yang membantu mencerna nutrisi yang diambil

=======


SUPPLEMEN SEMULAJADI BANTU WAWA NAIKKAN BERAT BADAN!


Saya dah buat semua petua diatas, masih lagi belu dapat berat badan yang ideal. Macam mana? Ok, jangan risau.. Wawa ada solusi TERHEBAT, dengan mengamalkannya secara konsisten berat wawa naik 2kg dalam masa 1 bulan.


Anda tak perlu percaya, anda harus cuba. Sesungguhnya produk yang sudah 57 tahun berada dipasaran, diakui oleh seluruh masyarakat Malaysia.

Memperkenalkan supplemen semulajadi set cadangan untuk tingkatkan berat badan. Ketiga-tiga supplemen ini bergabung membantu badan kita berfungsi dengan baik dan membantu meningkatkan berat badan yang diidam-idamkan. Sesuai untuk semua golongan.


MEAL SHAKES


VITALEA


B COMPLEX


Untuk Info & Order:




Your Shaklee Independent Distributor,

Wan Rokiah By Wan Ismail (Wawa)
ID: 1109915
Call/sms/whatsapp: 019-996 6576
email: wanrokiahwanismail@gmail.com
COD area: Paka dan sekitar
Continue Reading

Nasyid Hijjaz Alam Rohani

Hijjaz (Kamal Halim)

Alam Rohani

Bermula dari alam rohani
Kita berjanji pada Ilahi
Hidup didunia sebagai hamba
Menyembah Tuhan buat bekalan hari kemudian

Biarpun dalam beronak duri
Cobaan Tuhan silih berganti
Kerana iman tetap dihati
Demi akhirat betapa berat ditempuh jua

Telah menjadi resam dunia
Akan beruntung siapa yang leka
Iman termahal paling berharga
Perlu berkorban mendapatkannya

Miskin dan kaya bukan ukuran
Iman dan taqwa nilaian Tuhan
Ganjaran syurga sedia menanti
Hidup disana kekal abadi

Kepada Tuhan panjatkan doa
Petunjuk jalan pada yang Esa
Moga dipimpin dipelihara

Dunia akhirat bakal mendapat nikmat barakah


BEst lagu nasyid ni, mengajak kita mengenal diri.
Continue Reading

Wednesday, 22 October 2014

Pelajari Rahsia Penyakit Melalui Jari

PELAJARI RAHSIA PENYAKIT MELALUI JARI ANDA!


======
Assalamualaikum,

Perkongsian dari group whatsapp untuk kenal pasti penyakit malalui jari. Jom kita cek sama-sama.

Asas 5 jari

Jari telunjuk : usus

Jari tengah : Jantung

Jari Manis : Imuniti

Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang

* Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda, kalau ruas jari kehitaman tu maknanya
badan kita ni penuh dengan racun dan toksik.perkara tersebut boleh menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.

* Bagi wanita pula, lihat pada jari kelingking, kalau meruncing atau bengkok, maknanya haid tak teratur, keputihan & senggugut

* Kalau tapak tangan berbintik, mungkin ada masalah angin.

* jika ibu jari berwarna biru kehijauan maknanya seseorang itu mengalami
masalah resdung, alergi, dan penyakit paru2.sekiranya, perut ibu jari ada
urat hijau kebiruan maknanya anda seorang pengidap gastric.

* Jika terdapat urat biru /hijau pada pergelangan tangan, tapak tangan,
sepanjang jari dan betis kaki maknanya seseorang itu mengidapi stress.

* Bagi wanita cuba tengok kuku setiap jari anda..jika terdapat bulan sabit berwarna putih di setiap jari anda bermakna anda mengalami hormon yang tidak seimbang.

Wallahualam
Continue Reading

Tuesday, 21 October 2014

Koleksi Gambar National Conference & Percutian Percuma Bersama Shaklee

Assalamualaikum wbt,

Tadi wawa sedang menikmati makan malam di kedai makan ditepian pantai. Suami tak makan, jadi dia duk main je enset wawa. Tetiba suami tunjuk gambar-gambar National conference pada Ogos lalu di Amerika Syarikat.

Wahh, nampak sangat teruja bila wawa bagitau percutian tu adalah free of charge. Next year, akan ke Italy. Lagi teruja beliau. InsyaAllah,  kita pergi sama-sama nanti katanya..

Jom layan gambar..")

Keluarga Mr Roger Bannet

Barisan Masters

Anak Roger Bannet

Mr Roger Bannet 





Di depan bangunan pejabat HQ 

Bendera Malaysia berkibar di pentas dunia

Ini adalah antara TAWARAN PERCUTIAN SECARA PERCUMA oleh Shaklee kepada Shaklee Independent Distributor. 

Anda berminat untuk ketahui lanjut TAWARAN HEBAT menjadi Shaklee Independent Distributor?  

Untuk Info & Order:


Your Shaklee Independent Distributor,

Wan Rokiah By Wan Ismail (Wawa)
ID: 1109915
Call/sms/whatsapp: 019-996 6576
email: wanrokiahwanismail@gmail.com
COD area: Paka dan sekitar


Continue Reading

Petua Serikan Wajah Yang Kusam

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar sahabat wawa? Semoga sihat-sihat semua ya, wawa doakan kalian yang singgah di blog wawa ini dengan kesihatan yang baik, rezeki yang melimpah ruah dan kaya serta berjaya dunia & akhirat.

Tengah hari tadi, wawa sempat berblogwalking di beberapa blog. Just jadi silent reader je sebab line slow untuk drop comment. 

Terjumpa satu petua tradisional, sesuai sangat untuk wanita yang sememangnya sukakan kecantikan. Betul ke betul??

Baiklah, caranya mudah sahaja. Sediakan bahan-bahan dahulu iaitu 1/4 buah betik dan satu sudu besar madu. Caranya, kita blend kedua-dua bahan tadi sampai hancur dan kacau sehingga sebati.

Bersihkan wajah dahulu, sapukan ke seluruh wajah dan biarkan selama 20 minit. Selepas tu, cuci wajah dengan bersih. Dan nak dapatkan kesan lagi ummmphh, bersihkan wajah dengan pencuci muka dari NUTRIWHITE, foaming Cleansing. (ini wawa tambah..hehe)


Amalkan selama seminggu, insyaAllah perubahan ketara pasti anda dapat rasai. Semoga bermanfaat untuk semua.



Thanks for reading..love

Continue Reading