Saturday, 9 January 2021

Anda Fikir Anda Tak Perlukan Supplemen?

Assalamualaikum wbt,

Anda fikir, anda tak perlukan supplemen? Ramai yang beranggapan bahawa mereka tidak perlukan supplemen, bagi mereka pemakanan harian sudah mencukupi. Cuba anda fikir kembali, ini antara alasan orang yang tidak mahu makan supplemen. 

Sebab Kenapa Saya Tak Perlukan Supplemen


1) Saya tak perlu vitamin sebab dah sihat.

Memang orang yang sakit dan meninggal terkejut itu sihat pun sebelum ini.

2) Saya dah makan makanan seimbang setiap hari.

Makan banyak tapi miskin zat kritikal untuk mencegah penyakit kronik. Contohnya, kita susah dapat 1200 mg calcium magnesium setiap hari dalam diet harian, apatah lagi vitamin c dan vitamin E, omega lagi tiada sebab kita tak amalkan ikan persisiran sejuk kalau ada pun mahal sangat.

'We are overfed but under nourished"

3) Saya selalu je jogging dan pergi gym.

Banyak kes mereka yang kuat exercise mati mengejut sebab  saluran jantung tersumbat. Exercise baik tapi kesihatan jantung dan saluran wajib di jaga dengan pemakanan yang sesuai di samping gaya hidup lain seperti kawal stress dan cukup rehat serta tidak merokok. Exercise saja tidak cukup.

4) Saya lebih percayakan nasihat doktor dan perlukan saranan mereka sebelum ambil supplemen.

Shaklee diasaskan oleh seorang doktor dan barangan di uji oleh sains serta selamat ke atas manusia sejak 1956.
Shaklee adalah kompliment pada rawatan yakni membantu rawatan atau proses pemulihan yang selamat tanpa dadah.

"Doktors treat illness. we are interested in building health" peranan yang komplimentari.

Sebelum sakit kita wajib cegah, kita ubah dari budget sick-care(treatments) kepada health-care(pencegahan).

5) Saya tak yakin dengan supplements. Anda perlu baca buku  Kenapa supplements. Ada 7 sebab utama hari ni manusia perlu supplemets, ia bukan lagi pilihan. Baca buku Dr Bruce Miller " Supplemets no longer an options"

Pastikan anda pilih syarikat yang dah lama terbukti selamat sejak 65 thn.

" Changing brands change yr life"





Sebenar ayahanda nak tulis kenapa tok2 kita meninggal umur 80-100 tahun. Ayahanda tengok apa yang depa makan, terlalu simple dan sedikit, banyak makan ulam asli tanam sendiri.
Mereka sihat hingga ke hari tua.

Hari ini kite makan banyak, nak sedap setiap hari dan selalu overfeed, terlebih makan. Inilah punca kepada kematian pra matang akibat stroke,heart attack dan komplikasi jantung.

Kajian klinikal ke atas 2000 orang pesakit diberi 400 iu vitamin E selama 2 tahun.

Keputusan risiko serangan stroke menurun 75%. Adakah kita dapat cukup anti oxidan setiap hari? Berapa biji vitamin C,caratomax dan zinc yang kita amalkan? Adakah kita konsisten dengan vivix dan resV?

Tepuk dada tanya iman.

Selamat berhujung minggu dengan yang tersayang. ❤❤

Kredit : fb : Ayahanda Haji Roslan Ghazali

0 Comments:

Post a comment

Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊