Thursday, 29 August 2019

Puak Piraha, Brazil Puak Paling Gembira Atas Dunia

Assalamualaikum wbt,

Article tentang satu puak Asli di Hutan Amazon Brazil. Namanya Piraha~.

Keunikkan yang ada pada puak orang asli Piraha ini boleh dijadikan sebagai contoh untuk kita jalani kehidupan kita hari ini. Mereka adalah puak yang paling gembira, tiada dalam kamus kehidupan mereka perkataan sedih.

Walau apapun yang berlaku, mereka tetap gembjra. Hatta rumah mereka roboh. Pelik kan? Sebenarnya tidak, yang pelik adalah diri kita.

Jom kita baca perkongsian daripada page bekam kulim.


Apa yang menarik tentang puak ni ialah bahasa mereka. Pada tahun 1977 seorang pengkaji bernama Daniel Everett pergi dan tinggal bersama puak Piraha~ ni. Dan selama bertahun-tahun beliau tinggal bersama puak ni, beliau dapati bahasa mereka sangat Unik.

Mereka tak ada perkataan yang boleh describes past and future. Dalam bahasa mereka tidak ada masa lepas dan masa depan. Mereka hanya living in the present moment. Here and Now.

Daniel Everett hanya release hasil kajian beliau beberapa Tahun ke belakangan ni saja. Sejak itu, seluruh dunia orang datang nak mengkaji puak Pirahã ni. Dan mereka dapati, puak Pirahã ialah manusia yang paling gembira dalam dunia.

Sebab bahasa mereka tiada perkataan yang merujuk pada situasi dah lepas dan situasi yang bakal berlaku, mereka hanya betul-betul hidup pada saat sekarang.

Puak Pirahã ni dilaporkan sentiasa tersenyum, sentiasa ketawa sepanjang hari. Mereka ketawa pada semua perkara. Dapat ikan banyak ketawa, dapat ikan sikit pun ketawa, rumah roboh kena ribut pun ketawa, semua benda diorang ketawa. They seems to always be happy. Ini di documentasi kan.

Keajaiban hanya boleh berlaku bila kita living in present moment. Dahsyat kan? Pirahã tak kenal concept perkara lepas dan perkara bakal berlaku. Sebab benda tu tak ada dalam culture mereka.

Ada lagi satu puak di Africa, bahasa mereka tak ada perkataan sedih. Jadi mereka tak kenal apa itu sedih. Mereka akan describes sedih itu macam rasa tak selesa seolah-olah nak demam atau selsema. Itu saja. Tapi puak mereka tak pernah bersedih.

Mereka tak pernah kenal apa itu sedih. Maknanya, kalau that word kita tak kenal, tak tahu, kita tak dapat nak Experience. Harini, society kita semua depress, stress, anxious. Nanti, lama-lama, semua benda ni akan jadi culture kita. Sebab kita dah mula adapt.

Ini di panggil social conditioning. Hati-hati. Bila majority orang keliling kita stress, depress, anxious. Kita pun akan mula anggap benda tu sebahagian dari cara hidup. Benda tu dah jadi normal sebab semua orang stress.

Mommy sendiri kagum dengan kehidupan puak asli Piraha ini. Mereka yang jauh ketinggalan dari kita, tapi mampu hidup dengan penuh gembira. Kita yang hidup lebih maju, namun kekusutan melebihi puak piraha.

Sebenarnya kan, kita boleh sangat hidup dengan gembira. Semuanya terletak pada hati dan diri kita. Kita belum enjoy dengan setiap kehidupan yang Allah bagi, kita belum nikmati hidup yang Allah susun untuk kita. Sebab itu, kadang-kadang kita boleh jadi stress, kecewa dengan keadaan yang tidak seperti kita impikan. Betul ke betul?

Mommy nak share dengan anda semua, macam mana cara kita nak hidup lebih gembira. Hanya dengan cara tahu cara tidur yang betul dan bangun tidur yang betul.

Nantikan next post ye.
Continue Reading

Thursday, 22 August 2019

10 Manfaat Vivix Yang Perlu Anda Tahu

Assalamualaikum wbt,

Bila sebut tentang Vivix, apa yang sering bermain difikiran anda? Adakah bentuk dan warnanya yang merah hati, atau harganya yang eksklusif, atau manfaat yang boleh didapati pada vivix? 

Pasti ada yang tertanya-tanya, apakah itu Vivix? Apakah manfaat Vivix? Apa pula kebaikkan yang terdapat pada Vivix? Atau untuk siapakah vivix ini? Mungkin inilah persoalan yang sering timbul di minda kalian. Setuju? 

Menjawab persoalan diatas, 

Apakah itu Vivix? Vivix adalah minuman botani lazat yang mengandungi campuran anggur muscadine yang terbaik antioksidan, ekstrak elderberi eropah, ekstrak knotweed Jepun dan ekstrak lobak ungu.

Gabungan 4 botani ini membantu terhadap 4 mekanisme utama kepada sel tubuh badan iaitu, 

1. Membantu dan mengawal sel DNA
2. Memperbaiki sel yang rosak
3.Meningkatkan penghasilan tenaga sel
4. Melambatkan penghasilan AGE protein

Hari ini mommy nak berkongsi dengan anda semua 10 manfaat yang ada dalam sebotol Vivix. Nak tahu tak apa manfaat yang ada dalam sebotol vivix ni? Jom check it out!😊


10 Manfaat Vivix Yang Perlu Anda Tahu. 




1. Menyokong kesihatan mata
2. Menyokong kesihatan minda
3. Meningkatkan sistem imun badan
4. Menyokong kesihatan sendi
5. Menyokong kesihatan jantung
6. Melambatkan proses penuaan
7. Bantu meningkatkan tenaga dalam badan
8. Bantu kawal gula dalam darah
9. Bantu lindungi sel badan
10. Bantu kawal berat badan.


Tahukah anda bagi yang belum menjadi ahli shaklee, kelebihan untuk anda sekarang ini kerana promosi Vivix Welcome Set diskaun sehingga 10%. Penjimatan berganda sehingga RM76, boleh buat beli pampers anak 2-3 pek kan. 




Bacaan tentang Vivix dibawah ye,


Promosi bulan Ogos di SINI.
Jika anda berminat untuk dapatkan promosi shaklee, boleh hubungi mommy naa.

019-9966576 (Kak Wawa)
BYG Families
Page FB : Kedai Vitamin Pengerang
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Paka dan Ketengah Jaya
Continue Reading

Thursday, 15 August 2019

KENAPA ANDA PERLU MILIKI BUKU FTR?

Assalamualaikum wbt,

Apa itu FTR?

FTR adalah buku formula tarik rezeki yang ditulis oleh Puan Nora Yusof. Penulis berbakat besar dalam memberi pemahaman secara santai melalui buku FTR ini. Ia mudah difahami dan senang dibaca.


Buku 111 Formula Tarik Rezeki yang ditulis oleh cikgu Nora Yusof. Jumlah halaman 500 muka surat. Ada 111 Formula.  

Bermula dengan Formula 0: Sifar hutang

Ramai yang tak tahu atau mungkin terlupa bahawa hutang penyebab rezeki kita tersekat.  

Sekarang ramai yang terperangkap dengan hutang. Hidup tertekan dengan hutang.  

Ramai yang mula-mula dapatkan FTR dulu, nak duit banyak, nak jadi kaya raya. Namun bila baca FTR lain pula cerita. Bila baca pelbagai perasaan hadir ada sedih, ada gembira, ada suka, ada sentap sampai menangis sesali dosa semalam.  

Ramai yang sangat terkesan apabila baca buku FTR. Sesuai dengan taglinenya #BacaBacaSentap. 
Ada yang mula-mula baca tiada rasa apa-apa. Rasa macam biasa saja. Namun tiba-tiba hidupnya berubah. Dari baik jadi bertambah baik. Dari tak solat sekarang solat on time. Dari tak pernah zikir setiap saat mulut terkumat kamit berzikir. 

Kalau dulu asyik membawang sekarang dah tiada masa untuk semua tu sebab sibuk hitung dosa sendiri. Kalau dulu sibuk buka aib orang sana sini. Sekarang dah insaf. Sebab fikir dunia dah nak kiamat. Usia dah semakan senja. Tunggu masa.  

Bahasa buku FTR adalah santai dan mudah faham. Tidak berbelit-belit. Macam bahasa percakapan kita seharian.  

Antara uniknya buku FTR ni : 
+ Baca baca sentap 
Santai dan sangat jelas  
+ Panduan lengkap,terperinci, terbukti dan praktikal 
+ Memberi kelainan jiwa yang luar biasa 
+ Pengalaman sebenar 100% 
+ Rezeki berjaya masuk seawal 1 hari 
+  Ibarat membaca selori buku tentang rezeki tetapi dikumpulkan dalam satu buku sahaja. 
+ Menjimatkan masa  

Kebanyakkan yang sudah baca FTR, mereka kata nilai ilmu yang diberi tak setanding harganya. Terlalu bernilai. Sebab dengan hanya sekali labur, ilmu berguna sepanjang hayat. Boleh guna sampai bila-bila. Tiada expired date.  

Bila kalian dapatkan FTR ni, kalian akan dapat link group support. Kita ada 2 group di telegram dan FB, boleh tanya bila-bila masa sahaja andai baca buku FTR tak faham. Kita akan terangkan sampai faham.

Untuk info terkini, klik SINI.


#BacaBacaSentap
#BukuRezekiKelasPertama
#BackToAllah

IKHLAS,
TEAM FTR
Continue Reading

Gambar : Terserlah Keanggunan Dato Siti Nurhaliza Memakai Bawal

Assalamualaikum wbt,

Terserlah Keanggunan dan keremajaan Dato Siti Nurhaliza apabila sesekali memakai bawal. Siapa sangka, jutaan peminat Tokti ramai yang menyatakan kegembiraan dan kesukaan melihat Tokti memakai bawal.

Mommy pun suka tengok, nampak macam budak sekolah pulak.








Kredit gambar dari instagram ctdk

Bila ramai yang nak tengok kan, nah Tokti terus upload gambar pakai bawal. Hehe
Gambar-gambar Tokti cantik belake weh.



Continue Reading

Testimoni Hilang Jeragat Dengan Youth Skincare Shaklee

Assalamualaikum wbt,

Testimoni hilang jeragat dengan youth skincare shaklee, ini terbukti berkesan dan memang menjadi pilihan ramai yang menginginkan produk semulajadi tanpa memberi kesan kepada kulit di masa akan datang.

Mommy berbesar hati nak tunjuk dekat anda semua testimoni jerarat hilang dengan menggunakan youth skincare. Anda nak tahu tak, gambar sebelah kiri dibawah ini adalah hasil daripada 30 tahun penggunaan produk skincare yang ada bahan kimia. Sebelah kanan pula, gambar selepas setahun setengah menggunakan youth skincare.

Bila mommy tengok, ya Allah hai mengapa ada orang sanggup pakai walaupun hasil pada kulit sangat menakutkan. Wanita sering ketakutan kepada jeragat bila usia menginjak ke angka akhir 30 an dan awal 40an. Waktu ini, jika tidak dijaga dengan betul jeragat boleh muncul dan mencacatkan keadaan kulit.


Jika anda mengalami masalah jeragat seperti ini dan susah untuk mencari solusi bagi menghilangkan jeragat ini, mommy cadangkan anda menggunakan Youth Skincare shaklee. Terbukti berkesan selamat dan semulajadi serta bebas bahan kimia berbahaya.

Kisah ummi Master Nadiah Suhai,

Sejak 2017, kulit Ummi Nad start jadi macam gambar di sebelah kiri tu. Kulit Ummi Nad sebelum ni cerah dan tak bermasalah sangat.

Mungkin asbab makan ubat TB, dan kesan pemakaian skincare yang claim semulajadi tapi tak berapa semulajadi, dia jadi macam tu. Pakai skincare tu pula ada lah dalam 30 tahun. Memang setia dan konsisten sungguh Ummi Nad ni.

Birthday Ummi Nad tahun lepas, Nad hadiahkan Youth Skincare yang masa tu baru je dilancarkan.

Memang ambil masa skit bila pakai skincare yang totally semulajadi, bebas 1500 bahan kimia bahaya, dan ambil masa 8 tahun R&D ni.

Along the way tu, banyak juga cabaran. Nad kena beri motivasi pada Ummi Nad supaya terus konsisten dan believe in Youth Skincare. Almaklumlah skincare baru untuk Ummi selepas 30 years.

Orang kata jeragat ni susah sangat nak hilang kan?

Alhamdulillah now berbaloi dah semuanya. March 2018 - now guna Youth. Molek dah kulit Ummi. Sekata dan cerah 🥰 

Slowly, but surely ❤️


Baca juga,

Testimoni lain Youth Skincare Shaklee


Jika anda berminat untuk dapatkan promosi shaklee, boleh hubungi mommy naa.

019-9966576 (Kak Wawa)
BYG Families
Page FB : Kedai Vitamin Pengerang
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Paka dan Ketengah Jaya

Continue Reading

Wednesday, 14 August 2019

Tuesday, 13 August 2019

HADIAH TELEKUNG DARI MAMI ENA

Assalamualaikum wbt,

Murahnya hati founder OPE, serius mommy memang selalau dapat hadiah. Sebelum ni macam-macam mami Ena bagi. Ada buku, tudung, planner, passport holder dan yang paling terbaru telekung dari Siti Khadijah. 

Cantik sangat color dia, mommy suka.😍

Kalau uols nak tahu, bukan mommy sahaja yang dapat tau, leader lain pun dapat. Khas untuk yang performance bagus setiap bulan laa. 


Uols nak hadiah jugak? Jom laa join team kami. 😊
Continue Reading

Saturday, 10 August 2019

Selamat Menyambut Hari Arafah, Peluang Merebut Ribuan Pahala

Assalamualaikum wbt,

Selamat menyambut Hari Arafah, jadilah kita antara insan yang banyak memngingati Allah.

DOA HARI ARAFAH

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
InsyaAllah hari Arafah bagi tahun 2019 jatuh pada 10/8 mulai jam 12.21 tengah hari (Khutbah Arafah).

Rebutlah 1 jam yang penuh istimewa ini untuk kita angkat doa ke langit Allah (di Malaysia adalah dalam waktu solat Asar jam 5.21 pm hingga jam 6.21).
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

Berikut beberapa doa yang boleh dibaca, InsyaAllah:

1. Ya Allah kurniakanlah padaku Kejayaan terbesar - selamat dari api neraka & masuk ke Syurga Firdaus

2. Ya Allah masukkanlah aku & keluargaku dalam golongan yg beriman & menerima kitab amal di tangan kanan kami.

3. Ya Allah, Kurniakanlah padaku kematian yang diberkati. Izinkan aku mengucapkan syahadah sebelum aku menghembuskan nafas terakhir. Kurniakanlah padaku syafaat Rasulullah (saw).

4. Ya Allah masukkanlah aku dalam kalangan Rasulullah (saw), keluarganya & para sahabat di Syurga Firdaus.

5. Ya Allah selamatkanlah rakan-rakan bukan Islam ku dari neraka. Kurniakan mereka hidayah Islam.

6. Ya Allah, satukan aku dalam Syurga Firdaus dengan orang-orang yang aku sayangi semata-mata kerana Mu.

7. Ya Rabb, sempurnakan agamaku & ibadatku. Selamatkan aku daripada kejahatan dan izinkan aku menyempurnakan sebahagian daripada agamaku.

8. Ya Allah terimalah amalan baikku & tingkatkan pahala & rahmat untukku. Padamkan dosa-dosaku & ampunkan aku sepenuhnya. Limpahi rahmatMu untukku & selamatkanlah aku dari kehinaan pada hari hitungan amal.

9. Ya Allah, apabila aku mati, biarlah jiwaku & rekod amalanku menjadi amalan tertinggi

10. Ya Allah kurniakan aku, ibu bapaku, keluarga & anak-anakku bimbingan, ketabahan dan peningkatan Iman.



11. Ya Allah, masukkan aku dalam golongan yang Engkau lindungi, mendapat pengampunan Mu & mendapat naungan pada hari ketika tidak ada naungan selain dari Arash Mu.

12. Oh Tuhanku, tingkatkan keyakinan & tawakkalku padaMu. Janganlah ada keraguan dalam kepercayaanku dalam keesaan Mu, kehebatan Mu & kekuasaan Mu.

13. Ya Allah tingkatkanlah kecintaanku untuk Mu & Nabi Mu (saw).

14. Ya Allah ampunilah aku dan tingkatkanlah kurnian Rahmat & Rezeki Mu

15. Ya Allah berilah aku lebih banyak peluang untuk berbuat baik & mendapat keredhaanmu.

16. Ya Allah ya Rabb, sucikan niatku hanya untuk Mu semata dan lindungi aku dari menunjuk-nunjuk atau kebanggaan palsu. Selamatkan aku dari sifat angkuh, sombong, menunjuk nunjuk & mengungkit ungkit nikmat.

17. Oh Penciptaku & Tuhanku, jangan biarkan aku sendirian. Berkati aku dengan pasangan yang sesuai & anak-anak yang akan menjadi penyejuk mataku.

18. Oh Tuhanku, jadikanlah aku dari orang-orang yang sabar & patuh kepada Mu & kepada ibu bapaku.

19. Selamatkanlah aku dari Fitnah Dajjal.

20. Selamatkanlah aku dari azab kubur & azab api neraka.

21. Ya Allah, tingkatkanlah usahaku dalam kerja-kerja Sadakatul Jariah.

22. Ya Allah, berkati hidupku dengan kesihatan yang baik, agar aku dapat bersujud padamu dengan mudah sehingga akhir hayatku.

23. Ya Allah, lindungi aku dan seluruh umat Islam dalam menentang penindas-penindas yang zalim. Selamatkan kami dari fitnah & permudahkanlah bagi kami mengharungi zaman yang sukar ini.

24. Tuhanku, berkati hidupku dengan yang terbaik di dunia ini, yang terbaik di akhirat nanti & selamatkanlah aku dari api neraka. Sesungguhnya aku memang memerlukan kurniaan dari Mu Ya Allah.

25. Ya Allah tingkatkanlah kesyukuranku semata-mata kepada Mu.

26. Ya Rabb, selamatkan aku dari kemunafikan.

27. Ya Allah, izinkan aku & isteriku menjadi antara jemaah menunaikan Haji sebelum kami dijemput olehMu.

28. Ya Allah lindungi kami dari syaitan, jin dan arak. Lindungi kami dari perbuatan jahat & niat mereka.

29. Ya Allah ampuni & berilah rahmat kepada ibu bapa kami, kerana mereka menjaga kami ketika kami masih kecil.

30. Ya Allah, aku berdoa dan memohon daripadamu utk mengurniakan bimbingan kepada pemuda & umat Islam. Selamatkan kami semua dari kufur, putus asa, salah laku dan syirik.

31. Ya Allah berikan aku kekuatan untuk melawan kemalasan & tidur, semoga aku dapat bangun utk tahajjud dan solat subuh setiap hari.


Sumber dari telegram group.
Subscribe untuk Ilmu_Free:
▶️ T.me/RahsiaMemanggilRezeki
Continue Reading

Thursday, 8 August 2019

Keistimewaan Vivix Shaklee

Keistimewaan Vivix Shaklee.

Assalamualaikum wbt,

Vivix shaklee minuman botani lazat bebas bahan perisa mahupun pengawet
Vivix shaklee adalah minuman botani yang mengandungi resveratrol dan polifenol hebat membantu kesihatan badan sehingga ke tahap sel. Biasa kita dengar vitamin untuk kulit, untuk tulang, untuk lemak kan? Jarang dan mungkin belum pernah kita dengar, supplemen boleh menembusi ke tahap dna kita. Dan supplemen tersebut adalah VIVIX shaklee.

Apakah keistimewaan Vivix yang boleh menembusi sehingga ke tahap sel di dalam tubuh kita?

Keistimewaan Vivix shaklee

  • Dengan kemajuan saintifik, campuran proprietari berasaskan anggur muscadine, salah satu buah yang paling jarang didapati dan paling kuat, digabungkan dengan campuran Rejuvetrol™ yang sedang dipatenkan iaitu campuran Ekstrak Knotweed Jepun, Ekstrak Lobak Ungu dan Ekstrak Eldeberi Eropah.
  • Meningkatkan kepekatan asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.
  • Semulajadi - tiada perisa tiruan, pemanis, pewarna atau pengawet.
  • Proses pengekstrakan yang telah dipaten bantu mengekalkan bioaktif polifenol.
  • Dicipta daripada penyelidikan klinikal yang berjaya termasuk Kajian Landmark, salah satu kajian klinikal terbesar tentang kesan jangka panjang pengambilan suplemen dan Kajian Telomere.
  • Diuji lebih daripada 16,000 kali untuk keselamatan dan kualiti semasa dicipta.
  • Minuman botani yang lazat.
  • Disahkan halal oleh Islamic Services of America (ISA) yang diiktiraf oleh JAKIM.

Istimewa anda dapatkan supplemen vivix shaklee dari mommy hari ini,
* Dengan pembelian 2 botol Vivix, anda layak mendapat POS PERCUMA, KEAHLIAN PERCUMA dan terus mendapat HARGA AHLI yang jauh lebih jimat dan pulangan bonus pada bulan seterusnya.

BELI online di SINI, dan Tuan/Puan hanya perlu tunggu sahaja tempahan tiba di rumah sendiri dengan selamat.

Testimoni, Testimoni Vivix, Vivix shaklee, Pengedar Shaklee Johor, Pengedar Vivix Johor, Pengedar Vivix Shaklee, vivix shaklee reviews shaklee vivix side effects vivix shaklee harga 2016 vivix shaklee price vivix shaklee testimonials vivix shaklee cancer vivix shaklee ingredients shaklee vivix malaysia shaklee vivix side effects vivix shaklee cara makan vivix untuk sakit buah pinggang ubat buah pinggang paling mujarab makanan untuk pesakit buah pinggang cara mencegah sakit buah pinggang buah pinggang rosak penawar sakit pinggang daun sup cuci buah pinggang tanda sakit buah pinggang tahap 4 ubat sakit pinggang yang mujarab does shaklee vivix work vivix shaklee cara makan shaklee vivix cancer shaklee vivix ingredients shaklee vivix benefits shaklee vivix review shaklee vivix price shaklee vivix testimonials Images for shaklee vivix cancer shaklee cancer testimonials shaklee cancer treatment nutriferon and cancer nutriferon negative side effects shaklee nutriferon side effects does shaklee vivix work shaklee vivix side effects shaklee vivix testimonials

Mahu mendapatkan produk ini dengan harga lebih jimat 15% - 20%? Baca cara jadi ahli di sini.

atau boleh berhubung dengan kami terus melalui whatsapp atau telegram,


019-9966576 (Kak Wawa)
BYG Families
Page FB : Kedai Vitamin Pengerang
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Paka dan Ketengah Jaya
Continue Reading

Friday, 2 August 2019

First Giveaway by Anis & Beeha

Assalamualaikum wbt,

First Giveaway by Anis & Beeha. 

Hai semua, dah lama mommy tak join giveaway atau segmen blog. So, hari ini mommy berpeluang bukak lappy sebab anak dara sedang dijaga oleh daddynya. hihi

Jadi, jom laa kita ramai-ramai join giveaway Anis dan Beeha ni. Best juga dapat hadiah misteri ni. Siapa nak join giveaway ni, uol boleh klik kat gambar naa.



Good luck to mommy. hehe
Continue Reading

Thursday, 1 August 2019

PROMOSI SHAKLEE BULAN OGOS 2019

PROMOSI SHAKLEE BULAN OGOS 2019

Assalamualaikum wbt,

Yeahh, promosi shaklee kini kembali. Alhamdulillah, bulan Julai baru sahaja melabuhkan tirai. Kini, bulan Ogos kembali. Bulan penuh dengan sejarah antaranya bulan kemerdekaan negara kita.

Nak tahu apa promosi shaklee bulan Ogos ini?

PROMO OGOS 2019:

1. Vivix
2. Shaklee Baby
3. Youth Mask
4. Jom Shaklee for new members


Promosi Vivix beli 6 percuma 1 dan beli 2 diskaun 5%


Promosi shakleebaby 


Promosi beli 2 mask dapat percuma facial brush, mask usage guide dan bag oganza


Promosi welcome set untuk new member.😘

Jika anda berminat untuk dapatkan promosi shaklee, boleh hubungi mommy naa.

019-9966576 (Kak Wawa)
BYG Families
Page FB : Kedai Vitamin Pengerang
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Paka dan Ketengah Jaya





Continue Reading