Assalamualaikum wbt,

Info Terkini Covid 19 Di Malaysia - 28 October 2020


Kes Covid-19 Sembuh Harian


KKM - Kementerian Kesihatan Malaysia melaporkan status terkini Covid-19 di Malaysia. Laporan harian yang disampaikan oleh Dr Noor Hisham Abdullah dimulakan dengan pembentangan kes sembuh. Alhamdulillah, pada 28 October 2020,  573 kes sembuh dilaporkan hari ini. Jumlah keseluruhan sembuh adalah 19,072 kes. Peratusan kes sembuh pesakit covid-19 di Malaysia keseluruhannya mencatatkan sebanyak 64.78%. Terima kasih petugas kesihatan.


info terkini covid-19 di Malaysia, status terkini covid-19 di setiap negeri

Kes Baru Covid-19 Harian - 28 October 2020

info terkini covid-19 di Malaysia, status terkini covid-19 di setiap negeri

Sejak awal Oktober yang lalu, kes Covid-19 mencatatkan angka yang tinggi setiap hari. Hari ini kes terbaru covid-19 turun kepada tiga angka berbanding semalam empat angka. 

Peningkatan ini menunjukkan kes yang sedang dirawat meningkat kepada 10,124 dan keseluruhan kes mencatatkan sebanyak 29,441. Berdasarkan pola peningkatan ini juga, menjadikan jumlah kebolehjangkitan covid-19 lebih besar. 

Info terkini kes covid-19 di Malaysia menunjukkan peningkatan kes kematian setiap hari. Dukacita dimaklumkan 8 kes kematian dilaporkan melibatkan 2 bukan warganegara dan baki 6 warganegara. Daripada jumlah ini, 1 kes dilaporkan di Selangor manakala 7 lagi dilaporkan di Sabah. KKM mengucapkan takziah kepada ahli keluarga mereka.

Status Terkini Kes Covid-19 Terbaru Mengikut Negeri


info terkini covid-19 di Malaysia, status terkini covid-19 di setiap negeri

Status terkini kes positif mengikut negeri, negeri Sabah mencatatkan kes baru paling tinggi iaitu 546 kes.

Terkini 28 Okt. Sebanyak 801 kes baharu #COVID19 hari ini - 799 kes tempatan, 2 import. 


🔵573 pesakit sembuh dan discaj

🔴 8 lagi kematian menjadikan 246 kematian 

🔵 4 kluster baharu dikesan 


Negeri tiada kes baharu:

Pahang☑️Melaka☑️Kelantan☑️

WP Putrajaya☑️Perlis ☑️


Bagi mengelakkan keadaan lebih meruncing, suka wawa syorkan kepada semua supaya patuhi SOP yang ditetapkan iaitu:

  • Jaga kebersihan
  • Jaga jarak 1 meter
  • Pakai mask ditempat awam
  • Elak ditempat ramai orang
  • Guna hand sanitizer
Selain daripada itu, amalkan pengambilan makanan yang tinggi vitamin C supaya dapat membantu meningkatkan imuniti badan. 

Kenapa Vitamin C

Pengambilan dos tinggi Vitamin C yang mampu bertindak  sebagai antioksidan mempunyai sifat yang berkesan bertindak kepada “Oxidative Stress” dalam ikhtiar untuk kurangkan risiko kecederaan pada paru-paru dan dalam masa sama mengelakkan organ lain gagal berfungsi.

info terkini covid-19 di Malaysia, status terkini covid-19 di setiap negeriOleh itu, Wawa sarankan untuk kita mengambil makanan yang tinggi dengan vitamin C sebagai langkah pencegahan awal serta memberikan imuniti kita lebih kuat.

  • Vitamin C merupakan antioksidan yang paling baik.
  • Vitamin C sifat dia tinggi antioksidan dan ini sangat membantu mengawal radikal bebas dalam badan. 
  • Vitamin C membantu menguatkan sistem imun badan agar berfungsi dengan baik. 
  • Vitamin C juga boleh menghalang pembiakan virus dan menghancurkan sel yang telah dijangkiti. Ibaratnya vitamin C ni macam "natural killer cell". 

Ada banyak buah-buah dan sayur-sayuran yang tinggi dengan vitamin C. Bagi Wawa sendiri lebih suka makan suplemen Vitamin C juga setiap hari. Sebagai usaha untuk pastikan imun badan lebih kuat lebih baik lagi-lagi masa pandemik Covid-19 masih ada sekarang. 

Jom kita jaga kita, usaha memperbaiki kesihatan dan menjaga kesihatan dari awal merupakan amanah untuk diri kita sendiri. 

Baca tentang isu terkini Covid-19,

Jika anda berminat untuk menjana income shaklee dengan mudah, boleh baca disini terlebih dahulu. Mudahnya Buat Bisnes Shaklee 2020.


Hubungi kami;
Page FB : Kedai Vitamin Ketengah Jaya Paka 019-9966576
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi / Paka
Pengeposan ke seluruh Malaysia