Friday, May 29, 2015

Business Event for June 2015

by , in
Assalamualaikum wbt,

Business Event for Jun 2015. Sesiapa sahaja boleh join tau, tak kira laa ahli atau bukan ahli. Business Event ni sangat bagus untuk dihadiri sebab sangat penuh dengan info tentang peluang perniagaan.

Ada yang berminat nak join? Boleh hubungi wawa 019.996.6576




Thursday, May 28, 2015

30 Tanda Anda Mungkin Seorang Jutawan

by , in
30 Tanda Anda Mungkin Seorang Jutawan
Usahawan adalah kumpulan orang yang unik. Mereka kebiasaannya berfikir secara berbeza, dan bertindak secara berbeza. Jika anda tertanya-tanya samada anda memiliki ciri-ciri seorang usahawan, lihat senarai berikut. Anda mungkin tidak mempunyai semua sifat-sifat atau kemahiran, tetapi jika anda mempunyai beberapa dari sifat ini, ia adalah petunjuk yang cukup baik bahawa anda mempunyai apa yang diperlukan
1.  Anda mempunyai ahli keluarga yang tidak boleh bekerja untuk orang lain. Ibubapa anda bekerja untuk diri mereka sendiri. Walaupun ini tidak benar untuk setiap usahawan, ramai mempunyai sejarah keluarga dengan satu atau kedua- dua ibubapa yang pernah bekerja sendiri.
2. Anda seorang yang sentiasa mempersoalkan mengapa orang melakukan perkara-perkara yang mereka lakukan. Anda berusaha untuk membuat perkara yang lebih baik dan bersedia untuk mengambil tindakan ke atasnya.
3. Anda yakin pada diri sendiri. Adakah anda pernah bertemu seorang usahawan yang pesimis atau benci dirinya? Lagipun, jika anda tidak mempunyai keyakinan, bagaimana orang lain boleh percaya kepada anda?Kebanyakan usahawan amat optimistik tentang segala-galanya di sekeliling mereka.
4. Anda bersemangat. Akan ada masa apabila anda menghabiskan masa berlebihan dengan tidak membuat satu Ringgit pun. Tetapi hanya minat dan semangat yang akan membuat anda meneruskan usaha anda.
5. Anda tidak boleh menerima “Tidak” sebagai jawapan. Seorang usahawan tidak akan putus asa.
6. Anda mempunyai keupayaan untuk membina perhubungan kerana keupayaan anda untuk melihat sesuatu perkara dari sudut keseluruhan. Orang cenderung dan tertarik kepada anda kerana anda seorang yang disenangi. Ini adalah kerana minat anda.
7. Anda menghabiskan lebih banyak masa dengan pengasas daripada bersama dengan pasangan anda.
8. Anda menghentikan pengajian seperti Bill Gates, Steve Jobs dan Mark Zuckerberg.
9. Berulang-alik setiap hari ke pejabat anda adalah dari bilik tidur ke ruangtamu.
10. Anda sentiasa seorang pekerja tidak cemerlang dan mungkin telah dipecat banyak kali. Jangan bimbang, anda tidak bersendirian. Jangan mengambil ia sebagai tanda bahawa anda seorang yang tidak baik. Kadang-kadang ia dalam DNA anda.
11. Anda sentiasa bertentangan dengan pihak berkuasa, itulah sebabnya anda sukar bekerja lama di suatu tempat kerja.
12. Anda percaya bahawa terdapat lebih daripada satu definisi keselamatan kerja. Anda menyedari bahawa tugas anda adalah selamat selagi anda berada dalam kawalan berbanding dengan bergantung kepada bos yang boleh merosakkan kerjaya anda selepas satu kesilapan.
13. Kebanyakan pakaian dalam almari anda terdiri daripada baju-T. Sesetengah anda mungkin mendapat di pasaraya biasa. Baju lain pula memaparkan nama atau logo syarikat.
14. Anda mempunyai sifat yang berdaya saing dan bersedia untuk kalah. Anda sentiasa tahu bahawa anda boleh melakukan sesuatu yang lebih baik.
15. Idea anda bercuti adalah hari kerja tanpa apa-apa mengganggu tugas yang benar-benar perlu dilakukan.
16. Anda tidak bekerja dan kemahiran hidup adalah lebih berharga untuk anda.
17. Anda bekerja lebih daripada 60 jam seminggu, tetapi anda sebenarnya boleh memperoleh lebih banyak wang ketika anda berada di sekolah menengah.
18. Anda mahu berada dalam kawalan dan dapat berperintah dalam syarikat anda sendiri. Anda biasanya suka mengawasi kebanyakan perkara yang berlaku di syarikat anda.
19. Anda melihat peluang di mana-mana. Sebagai contoh, anda berjalan ke dalam sebuah bangunan dan ingin tahu tentang nilai syarikat-syarikat di situ.
20. Perkataan “pitch” tidak lagi mempunyai kaitan dengan besbol.
21. Anda seorang pemikir logik dengan idea-idea tentang bagaimana untuk membetulkan masalah dan keadaan keseluruhan.
22. Bercakap tentang penyelesaian masalah, adakah anda mencari sama ada aplikasi itu telah wujud? Mungkin anda telah mula mewujudkan satu model perniagaan dan senibina perisian untuk melihat jika ia boleh dilaksanakan.
23. Anda suka bergaul dan tidak mempunyai masalah berkomunikasi dengan orang ramai.
24. Sebagai kanak-kanak, anda suka menjual barangan seperti di gerai air limau. Apabila terdapat jualan kelas, anda mungkin salah satu daripada penjual terbaik.
25. Anda seorang berinisiatif, bermakna anda tidak berputus asa sehingga projek itu selesai.
26. Tidak kira apa yang anda lakukan setiap hari, anda sentiasa memikirkan dari segi mendapatkan pulangan ke atas pelaburan.
27. Anda berfikir di luar kotak. Jika tidak, apa yang akan berubah?
28. Anda seorang yang menarik dan berkarisma.
29. Anda percaya dalam kecekapan dan akan mencari kaedah-kaedah untuk membuat sesuatu perkara berjalan lancar.

Thursday, May 28, 2015

HW Talk & Free Consultation June'15 Calendar

by , in
Assalamualaikum wbt,

Jadual Health Wellness Talk sesi Jun 2015. Sesiapa sahaja boleh join tau, tak kira laa ahli atau bukan ahli. Health Wellness Talk ni sangat bagus untuk dihadiri sebab sangat penuh dengan info kesihatan.

Ada yang berminat nak join? Boleh hubungi wawa 019.996.6576






Wednesday, May 20, 2015

Wefie Paling Rare 2015

by , in
Assalamuaalikum wbt,

Wawa nak share satu gambar wefie yang paling rare.. Berani laa dieorang..")


Selfie berlatar belakangkan Bandaraya Kuala Lumpur 
dari Puncak tertinggi Bukit Nenas.


Tuesday, May 19, 2015

Merawat Secara Sunnah

by , in
Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Wawa doakan semua dikurniakan kesihatan yang baik dan diperbanyakkan rezeki kepada kalian..๐Ÿ˜Š

Jom baca kisah seorang doktor.

Kisah dari rakan seorang doktor....

[Ikhtiar yang Pertama apabila sakit]

Ada seorang doktor cuba buka klinik/rumah rawatan di Madinah/Mekah.
Selama 6 bulan dia buka tiada seorang pesakit pun yang datang untuk dapatkan rawatan dengannya.
Jadi dia pelik. Org org di sini tidak pernah sakitkah?

Akhirnya dia jumpa jawapannya.

Bila mana saja kami sakit.
Perkara yg pertama kami akan buat ialah solat dua rakaat dan memohon kesihatan dari Allah.
Insyaallah sembuh dengan izin dan kasih sayang Allah.

Kalau tak sembuh pergi pada cara kedua.
Iaitu baca Al Fatihah 7 kali tiup pada air dan minum.
Dan alhamdulillah kami akan sihat.

Tapi kalau kami tidak sihat juga.
Kami akan pergi pada cara yg ketiga
Iaitu bersedekah.
Bersedekah dengan niat pahalanya di jadikan asbab penyembuh sakit tu.
Dan insyaallah akan sembuh.

Kalau tidak sembuh kami akan pergi pada cara yg keempat
Yaitu solat taubat dan istighfar.
Sebab Nabi saw beritahu sakit ni salah satu asbab pengampunan dosa.
Jadi kena banyak istighfar dan taubat.

Kalau tak sembuh jugak baru pergi pada cara yg ke lima.
Iaitu madu dan habbatussauda.

Dan yg keenam yaitu tumbuhan dari bumi yaitu seperti bawang putih, zaitun, halia dan lain-lain.

Dan alhamdulillah la haula wa la quwwata illa billah.
Disini kami pasti dan pasti akan sembuh tanpa pergi pada cara ketujuh yaitu tabib/doktor/ubat.

Wallahu a'lam
Monday, May 18, 2015

Vitamin untuk Kulit Jerawat dan Parut

by , in
Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, wanita dan cantik tak dapat dipisahkan.. Betul ke betul? Wawa nak kongsikan soalan yang dikongsikan di ruangan kesihatan Paper Utusan. Dibawah ini jawapan kepada kewajaran kita menjaga kesihatan dalaman.
 

Soalan : Saya ingin memperbaiki masalah kulit berjerawat dan mempunyai kesan parut lama. Kini saya menukar produk penjagaan kulit sebagai langkah memperbaiki masalah jerawat. Saya juga tercari-cari vitamin yang membantu kesihatan kulit. 

Jawapan : Kesihatan kulit boleh dipelihara dan dikekalkan dengan pendekatan yang lebih menyeluruh. Ia bukan sekadar bergantung kepada penjagaan luaran dan kosmetik semata-mata. Apa jua tabiat pemakanan turut memberi kesan kepada kesihatan kulit.Tahap kesihatan kulit juga menjadi penanda luaran kepada kesihatan dalaman. Adakalanya penggunaan krim, losen dan rawatan luaran kulit tidak banyak membantu sekiranya ia berpunca daripada faktor dalaman seperti akibat sesetengah nutrien. Mengambil makanan yang betul dan mengelak makanan yang tidak sesuai boleh menyerlahkan kecantikan, kulit lebih awet muda tanpa kosmetik mahal.
Kajian American Journal of Clinical Nutrition terbitan Julai 2007 menunjukkan kaitan antara makanan yang rendah dengan indeks glisemik dan pembaikan masalah jerawat. Kajian mendapati dalam tempoh 12 minggu, jerawat berjaya dikurangkan dengan lebih baik di kalangan kumpulan peserta yang mengambil makanan dengan kandungan glisemik gula yang rendah berbanding kumpulan yang mengambil makanan yang tinggi dengan karbohidrat. Secara umumnya, selain makanan berkarbohidrat ringkas yang tinggi, pengambilan makanan tinggi lemak tepu, makanan berminyak dan bergoreng, bergula akan memberi impak yang lebih ketara kepada masalah jerawat. 


Minum air secukupnya sangat penting. Air yang bersih boleh membantu kulit menjadi remaja. Air penting untuk melembapkan sel-sel selain memudahkan penyingkiran toksin dan dalam masa yang sama menyenangkan kemasukan nutrien. Apabila tubuh dihidrat dengan sempurna, perpeluhan berlaku dengan lebih efisien yang membantu kulit kekal bersih dan cerah.
 
Dari segi vitamin, vitamin anti oksida membantu meneutralkan radikal bebas yang merosak serta mengurangkan kerosakan sel. Antara vitamin anti oksida yang memberi manfaat kepada kesihatan kulit termasuklah vitamin A, C dan Vitamin E. Vitamin A diperlukan untuk pembinaan dan pengekalan sel-sel kulit. Nutrien ini membantu menentang kekeringan kulit, kulit berkuping dan penebalan lapisan luar kulit. Vitamin C diperlukan dan membantu dalam pembentukan tisu-tisu penghubung, kolagen dan pemeliharaannya. Manakala vitamin E boleh memperlahankan penuaan tisu. Untuk kesihatan kulit terutamanya kulit bermasalah, mineral zink diperlukan untuk membantu fungsi normal kelenjar sebum kulit dan penyembuhan jerawat.
 
Oleh itu, pengambilan gabungan anti oksida seperti beta-karoten (pro-vitamin A), C, E, mineral zink dan selenium yang mencukupi akan membantu mencegah kerosakan sel-sel kulit akibat radikal.
Asid-asid lemak yang mencukupi penting untuk mengekalkan kecantikan dan keremajaan kulit. Ini merangkumi asid lemak omega-3 dan omega-6. Asid-asid lemak perlu ini diperlukan untuk menguat dan meningkatkan kebendaliran membran sel kulit. Membran sel merupakan pelindung kulit, mengeluarkan toksin dan memberi lembapan serta nutrien. Ia juga meningkatkan pengaliran darah dengan mencairkan darah dan memperbaiki keanjalan sel darah merah supaya lebih banyak oksigen yang membantu menyubur dan melembap yang penting untuk keremajaan kulit.

Kajian mendapati pengambilan Gamma linolenic acid (GLA) daripada minyak Evening Primrose secara berterusan membantu masalah jerawat, ekzema atopik, sindrom pra-haid (PMS), psoriasis dan kesihatan kulit. Mereka yang sering dibelenggu masalah ini lazimnya mempunyai paras GLA yang lebih rendah daripada normal. Ujian menunjukkan pengambilan minyak evening primrose yang kaya dengan GLA boleh memperbaiki kelicinan kulit, lembapan serta memperbaiki masalah dermatitis.


Founder of MME Legacy,
Wawa 019.996.6576
Perunding Kesihatan Keluarga.
Monday, May 18, 2015

Ikan Dan Anti-Penuaan

by , in
Jom baca pasal ikan..
Ikan Salmon
- selain dikenal sebagai makanan bagi otak juga memiliki khasiat sebagai makanan untuk menjaga kulit sihat. Ikan salmon juga dapat mengawal kesan penuaan pada kulit dan memeliharan penampilan kulit tetap sihat. Selain kaya dengan omega, salmon juga mengandungi protein tinggi dan coenzim Q-10 iaitu antioksidan.

Ikan Haruan - Mempunyai asid amino dan lemak yang dapat menyembuhkan luka dalam serta amat baik untuk mengubati penyakit gastrik. Ikan haruan juga mengandungi sejumlah besar vitamin A yang dapat membantu menambah daya penglihatan, melembabkan kulit dan bertindak sebagai antioksidan yang melambatkan proses penuaan. Lendir ikan haruan mengandungi asid olelik dan linolik tidak tepu iaitu komponen utama lipid sepenuhnya. Menariknya, ikan haruan turut mengandungi kolagen tinggi bagi mencantikkan kulit.


Ikan Tongkol - Selain enak dimakan, ikan tongkol juga mengandungi khasiat yang cukup khusus iaitu merangsang pertumbuhan sel-sel darah merah dan menghambat proses penuaan. Jika ingin awet muda, disarankan makan daging ikan tongkol. Jika dimakan secara rutin, minimum tiga kali dalam seminggu sebagai menu utama, ia dikatakan dapat membantu mencegah beberapa penyakit seperti rheumatisme dan anemia dan juga mampu menghindarkan kulit kusam
 
Menarik Bukan? Baru tahu khasiat ikan, jom makan ikan tongkol banyak-banyak..")
 
 Founder of MME Legacy,
Wawa 019.996.6576
Perunding Kesihatan Keluarga.
Monday, May 18, 2015

Saiful Nang Minum Cinch Shake Shaklee

by , in
Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Alhamdulillah, semoga kalian berada dalam rahmat Allah swt. Dikurniakan kesihatan yang baik dan berkah.

Petang ni wawa nak share kisah Saiful Nang pengasas Prihatin yang telah pun mengamalkan Cinch Shake Shaklee. Korang bila lagi? hehe..

Ramai pulak yang share gambar ni..katanya. 'Saiful Nang pun dah minum Cinch, anda bila lagi'. ewahh suke korang yer hihi.
 

Minggu lepas saya bancuhkan Cinch Shake perasa coklat, untuk hidangkan kat Ustaz Shauqi yang mengajar kelas agama kat Faizworld Training Centre. Dah alang2 Saiful nang ada sekali, bagi rasa sekali. Haa bukan senang jutawan nak bancuhkan untuk Saiful Nang, jutawan glemer tu..hihi.Minggu berikutnya, ajak datang lagi. Cuma tercair sikit kalini bancuh, sebab saya tengah ralit dengar kelas agama Ustaz Shauqi, time tu lah saya nak bancuh, haa kurang fokus. Ada sukatankalau nak bancuh. Guna scoop yang dalam tin Cinch tu, add dengan fresh milk. Kalau rajin add on oats, fruits, ice.

Saiful nang sendiri nak beli.  Sedap katanya perasa coklat ni. Cinch Shake ada tiga flavor - Coklat, Cafe Latte dan Vanila. Saya sendiri suka dengan Coklat dan Cafe latte. Macam minum ice coklat. Nanti kita tengok yer perubahan beliau..hihi

Bila tanya kat Saiful nang... Nak minum Cinch untuk kurus ke? Saya suka dengan jawapan beliau. Katanya untuk sihat. memang betul. sekarang ni nampak kurus, nampak gemuk tak menandakan sihat. ada orang kurus, tapi kolestrol, gula semua tinggi. ada yang nampak gemuk tapi bila medical checkup, kolestrol gula semua okay fit

Dan saya nak tekankan kat sini, jenama Shaklee tiada model, tiada duta. Pengedar tu sendiri adalah model kepada produk Shaklee

Kita kalau betul nak sihat, takyah tunggu orang glemer macam Saiful Nang untuk start dulu. Kita sendiri kena tanya diri kita, sejauh mana kita jaga kesihatan tubuh badan yang Tuhan beri kat kita. Jaga kesihatan tu pun salah satu tanda kita bersyukur. Haa ni saya nak start jadi ustazah ni bagi tazkirah..hihihi
 

Founder of MME Legacy,
Wawa 019.996.6576
Perunding Kesihatan Keluarga.


Monday, May 18, 2015

Kisah Inspirasi May 2015

by , in
Assalamualaikum wbt,

Hai selamat pagi semua..")

Jom baca kisah berinspirasi ni. Nak jadi duck or eagle?

Ducks Quack, Eagles Soar

I was waiting in line for a ride at the airport. When a cab pulled up, the first thing I noticed was that the taxi was polished to a bright shine. Smartly dressed in a white shirt, black tie, and freshly pressed black slacks, the cab driver jumped out and rounded the car to open the back passenger door for me.

He handed me a laminated card and said: 'I'm Wasu, your driver. While I'm loading your bags in the trunk I'd like you to read my mission statement.'

Taken aback, I read the card. It said: Wasu's Mission Statement:
To get my customers to their destination in the quickest, safest and cheapest way possible in a friendly environment.

This blew me away. Especially when I noticed that the inside of the cab matched the outside. Spotlessly clean!

As he slid behind the wheel, Wasu said, 'Would you like a cup of coffee? I have a thermos of regular and one of decaf.'

I said jokingly, 'No, I'd prefer a soft drink.'

Wasu smiled and said, 'No problem. I have a cooler up front with regular and Diet Coke, lassi, water and orange juice.'

Almost stuttering, I said, 'I'll take a Lassi.'

Handing me my drink, Wasu said, 'If you'd like something to read, I have The Hindu, Times  of India, ET and India Today.'

As they were pulling away, Wasu handed me another laminated card, 'These are the stations I get and the music they play, if you'd like to listen to the radio.'

And as if that weren't enough, Wasu told me that he had the air conditioning on and asked if the temperature was comfortable for him.

Then he advised me of the best route to my destination for that time of day. He also let me know that he'd be happy to chat and tell me about some of the sights or, if I preferred, to leave me with my own thoughts.

'Tell me, Wasu,' I was amazed and asked him, 'have you always served customers like this?'

Wasu smiled into the rear view mirror. 'No, not always. In fact, it's only been in the last two years. My first five years driving, I  spent most of my time complaining like all the rest of the cabbies do. Then I heard about power of choice one day.'

'Power of choice is that you can be a duck or an eagle.'

'If you get up in the morning expecting to have a bad day, you'll rarely disappoint yourself. Stop complaining!'

'Don't be a duck. Be an eagle. Ducks quack and complain. Eagles soar above the crowd.'

'That hit me right,' said Wasu.

'It is about me. I was always quacking and complaining, so I decided to change my attitude and become an eagle. I looked around at the other cabs and their drivers. The cabs were dirty, the drivers were
unfriendly, and the customers were unhappy. So I decided to make some changes. I put in a few at a time. When my customers responded well, I did more.'

'I take it that has paid off for you,' I said.

'It sure has,' Wasu replied. 'My first year as an eagle, I doubled my income from the previous year. This year I'll probably quadruple it. My customers call me for appointments on my cell phone or leave a message on it.'

Wasu made a different choice. He decided to stop quacking like ducks and start soaring like eagles.

Have an eagle Life ahead ..๐Ÿ˜€๐Ÿ‘๐Ÿ’
Thursday, May 14, 2015

SET BERPANTANG SHAKLEE & TESTIMONI

by , in
Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, salam ceria penuh charge positif untuk kalian semua penghuni syurga..Apa khabar kesayangan wawa? Alhamdulilah, dengan izin Allah kita masih bersua lagi. 2 hari lalu, wawa berkongsi kisah kehamilan dan penyusuan. Hari ini, tibalah masa proses untuk kelahiran. hihi

Selepas sembilan bulan 10 hari kandungan, tibalah masa si ibu untuk melahirkan seorang khalifah di muka bumi ini. Alhamdulillah, bertambah ummat Nabi Muhammad saw. Begitu besar pengorbanan seorang ibu, bertarung nyawa untuk melahirkan seorang anak ke dunia. Allahu.. Ampunkan segala salah dan sila anakmu ibu..Doakan keberkatan sentiasa memayungi anakmu ibu. InsyaAllah, setiap ibu pasti mendoakan yang baik-baik untuk anak-anaknya.

Selepas beberapa jam bertarung dengan kesakitan, kini lahirlah seorang insan yang bakal dilakar oleh si ibu dan ayah. Bagaimana kita nak lakarkan? Bermula dengan azan dan iqamat di telinga anak, supaya perkataan pertama yang didengari si kecil kita adalah laungan KEBESARAN ALLAH swt.

Ok, berbalik kepada kesihatan si ibu selepas bersalin. Bermulalah episod si ibu berpantang dari segala makanan yang sesedap rasa dimakan sebelum bersalin kan. Kini, hanya bertemankan nasi putih, ikan bakar dan air suam. Paling sedap laa tu makan ibu berpantang kan?? hihi.. Tahukah anda untuk apa kita diberi makan sebegitu ketika berpantang? Kata mak-mak kita, supaya luka berslin cepat sembuh. Tahukah anda, cara mak-mak kita agak mengambil masa yang agak lama untuk sembuhkan luka dalaman, sebab kita tak dapat nutrisi yang cukup ketika berpantang. Tengok sajalah makanan kita, dari mana zat yang kita nak dapat? 

-------

Untuk pengetahuan kalian, ada cara yang lebih mudah dan cepat untuk menyembuhkan luka bersalin. Nak tahu ke nak tahu?? hihi

SET BERSALIN/ BERPANTANG SHAKLEE



Set bersalin sama je dengan set hamil, cuma ada satu penambahan iaitu Zinc Complex.

ESP ->> Membekalkan tenaga kepada ibu dan memperbanyakkan serta memekatkan susu ibu. Jadi, tak de laa si kecil bangun 4 5 6 kali satu malam kan..hihi

VITA C ->> Meningkatkan antibodi atau imunisasi si ibu serta bayi. Memperbaiki tisu sel yang rosak semasa bersalin. Vita C juga merangsang pembentukan kolagen dalam badan serta membantu menyerikan wajah si ibu ketika dalam pantang.

OSTEMATRIX ->> Membekalkan kalsium kepada ibu terutama dalam penyusuan.

Vita-Lea ->> Memulihkan tenaga ibu dan pembentukan sel darah merah.

BComplex ->> Membantu menstabilkan hormon badan dan mengurangkan tekanan ibu dalam pantang. Mengelakkan ibu dari meroyan.

Zinc Complex ->>Membantu proses pemulihan luka bersalin dan mengurangkan keguguran rambut.

------

TESTIMONI :

"Saya sudah 40 hari consume Set Bersalin Shaklee dan masih di dalam pantang.
Semalam saya ke rumah mak saya. Beliau serta adik-adik terkejut tengok saya dah kurus! Sejujurnya, saya tak berani tengok cermin sepanjang berpantang kerana takut melihat badan sendiri. Sebelum hamil pun badan saya sudah gemuk.

Suami pun cakap saya dah kurus. Macam tak percaya! Dulu, saya dah macam-macam ubat kurus saya makan. Pergi gym, aerobik. Tapi ambil masa untuk turun berat badan.
Apabila cuba produk Shaklee, 40 hari je dah turun! TQ Shaklee!!!

Saya consume:
1. Alfalfa
2. Vita Lea
3. B Complex
4. Vita C
5. Zinc" - Puan Charm Salleh Huden

---------



Founder of MME Legacy,
Wawa : 019.996.6576
Wednesday, May 13, 2015

SET HAMIL SHAKLEE & TESTIMONI

by , in
Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, bersua lagi kita. hihi.. Apa khabar kesayangan wawa sekalian? Alhamdulillah, semoga sihat semuanya. InsyaAllah, Allah permudahkan urusan kalian hari ini.

Allahuakbar, SUbhanallah, Alhamdulillah. Sejak 2 3 minggu yang lalu, wawa dibanjiri dengan berita gembira sahabat handai. Masing-masing update kat wawa, preggy 3 minggu, 4 minggu, terbaru 4 minggu juga lebih kurang dalam 10 orang sahabat wawa yang sedang pregnant. Subhanallah, sangat speechless sebab ada yang kembar.. Hopefully, kandungan kalian sentiasa dalam rahmat Allah swt.

Berbalik kepada kesihatan ibu hamil, apakah vitamin yang diperlukan oleh seorang ibu hamil. Biasanya doktor akan bekalkan vitamin perlu selepas mereka dah buat buku. Perbezaan antara vitamin shaklee dan vitamin klinik adalah vitamin shaklee lebih natural, tiada kandungan gula, tiada warna, presevative etc. 



ESP ->> Membantu perkembangan sel tubuh bayi dalam kandungan, membina placenta dan mencantikkan kulit. Ramai ibu-ibu diluar sana yang gemar dan suka amalkan ESP ketika mengandung, kerana yakin bayi mereka lebih cerah dan kulit cantik.

Vita-Lea ->> Melengkapkan kekurangan nutrient ibu mengandung yang banyak diserap oleh bayi, mencegah anemia. Selain itu, ia bertindak mengawal HBibu mengandung. Dimana jika HB ibu hamil rendah, boleh menyebabkan berlakunya keguguran, hamil pra-matang dan sebagainya.

Ostematrix ->> Menyokong dan membekalkan kalsium terhadap ibu hamil, pembentukan tulang, sistem saraf, otot dan hati yang sihat. Kalsium juga membantu si ibu dari mengalami kekejangan diwaktu malam mahupun siang. Tahukah anda?? Kekurangan kalsium sewaktu hamil boleh menyebabkan pembesaran bayi anda terbantut. Selain itu, ia akan menyebabkan gigi si ibu mudah rapuh.

B-Complex ->> Dilengkapi dengan asid folik dan lapan vitamin B yang lain. Ia membantu menguatkan rahim ibu dan mengelakkan berlaku kecacatan pada bayi dalam kandungan.

Vitamin C ->> Bertindak sebagai imun booster ibu hamil supaya sentiasa lebih sihat dan segar. Mencegah ibu hamil dari mengalami selsema, demam mahupun batuk.

Omega Guard ->> Biasanya akan di add on pada 2nd & 3rd Trimester. Ia mengandu DHA & EPA untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan. 

-------

TESTIMONI:


"Saya baru bersalin anak ke-3. Seorang Princess yang sangat adorable. Teringin nak berkongsi testimoni saya selepas merasai perbezaan pengalaman hamil tanpa vitamin Shaklee untutk 2 anak saya sebelum ini dan selepas hamil anak ke-3 dengan vitamin Shaklee untuk kehamilan.
Sepanjang kehamilan anak ke-3, saya ambil Vitalea, Vita C, B Complex, Omega Guard, dan Ostematrix since saya memang tak suka minum susu.

Saya
1. lebih bertenaga
2. tiada rasa loya
3. lebih cergas dan
4. kulit saya semakin cantik tanpa pigmentation.

Sampai lah ke saat melahirkan. Saya masih rasa sihat dan bertenaga. Sehinggakan proses bersalin kali ni sangat mudah dan cepat.

Kalau sebelum ni, selepas keluar tanda, sakit kontraksi memakan masa 2 hari dengan bukaan serviks baru 2 cm.

Tapi kali ini, sakit kontraksi berlaku sangat sekejap. Sejurus sampai ke hospital, doktor cek bukaan serviks dah 7 cm. Diusung terus ke Labour Room. Sedang nurse & doktor buat persiapan untuk sambut baby, saya terus rasa nak meneran. Doktor cuba cek bukaan serviks, memang dah 10 cm.
Dengan 2 kali push sahaja, saya selamat melahirkan baby girl yang sangat comel. Kulit baby sangat halus mulus, putih merah. Doktor pun puji, uri cantik, luka perinium sangat minimal dan proses jahitan sangat mudah.

Baby pun sangat baik. Disebabkan susu badan saya dah mula mengalir sejurus melahirkan, baby terus tidur kekenyangan." - Puan Anna Eddy


Founder of MME Legacy,
Wawa : 019.996.6576
Perunding Makanan Kesihatan Anda.
Friday, May 08, 2015

Zinc Complex Tingkatkan Kemampuan Lelaki

by , in

Pengalaman customer wawa. Jom baca kisah menarik mereka..")


-------

Beberapa bulan yang lepas, Puan M menyatakan hasrat untuk menimang cahaya mata no2. Bertanyakan wawa apa set yang sesuai mendapat zuriat.
.
Pm punya pm, puan M berhasrat nak hadiahkan ZINC complex untuk suami tercinta. Memandangkan Zinc membantu dalam penghasilan sperma yang berkualiti. Sesudah consume beberapa bulan & bertanya khabar, puan M whatsapp wawa gambar 'double line' PT beliau.
.
Puan M kongsikan kegembiraan ini pada wawa, antara orang yang terawal beliau kongsikan selain suami & family..
.
Ya Allah, serius terharu. Moment yang paling happy pada wawa adalah perkongsian 'HAPPY NEWS' dari customer tersayang.. Alhamdulillah, Atas keizinan Allah jua.
.

Tahniah dear, jaga new baby tu baik2 tau..

.
Sahabat wawa yang baik serta kaya, ada yang sedang berusaha untuk dapatkan zuriat? Boleh cuba 'Set Kesuburan Lelaki & Wanita' shaklee.



---------

Apa Fungsi Zinc Complex?




Diabetes : Membantu menghasilkan pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin, seterusnya memperbaiki diabetes


Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zinc berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau acne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.

Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zinc di dalam badan. Zincmemainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zinc juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zinc, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

Gangguan Prostat: Zinc sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zincmenyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zinc setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

Hilang berat badan: Zinc memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

Pembiakan: Bagi lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.


Fungsi Biologi: Zinc memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

Jangkitan: Zinc membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zinc membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

Antioksidan: Zinc bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

Aturan Enzim: Zinc merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zinc.

Kanser: Bagi lelaki, zinc memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.

Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zinc. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zinc.

Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zinc. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zinc, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zinc akan membantu mencegah keguguran rambut

Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zinc adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zinc perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zinc akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zinc dan akan memperbaiki penglihatan mata.

Founder of MME Legacy
whatsapp /Telegram / sms:
019.996.6576
Friday, May 08, 2015

Hari Jom Berblog Walking

by , in
Assalamualaikum wbt,


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah dan rahmatnya kita masih berpeluang merasai nikmat penghulu segala hari iaitu Jumaat yang berkat. Kenapa Jumaat hari yang berkat? Sebab dalam Alquran ada cerita banyak kisah tentang hari jumaat. Pelbagai pahala kita boleh kutip pada hari ini. Paling mudah dan senang, ringankan mulut untuk berselawat keatas Nabi Muhammas saw.

Lakukan sebanyak-banyak kebaikan supaya kita dapat tingkatkan pahala untuk akhirat nanti. Bukan tak perlu buat hari biasa, cuma kita lebihkan pada hari jumaat tambah-tambah ada yang sedang bercuti kan..hihi

Allahummasollia'ala Sayyidina Muhammad 100kali jom..")

-----------



Alhamdulillah, pagi tadi dah sempat berkahfi, mengemas rumah & dapur semua. Tunggu kain siap & operasi melipat kain. Sementara menunggu tu, wawa nak beraktiviti di blog. Almaklum laa, dah lama tak berblog walking akibat kekangan yang dihadapi. Ampuni wawa sebab jarang singgah ke blog kalian. Hari tu laptop hilang sebab rumah wawa kena pecah masuk dek orang. Nak update by phone, wawa tak reti nak upload gambar sebab die tak keluar macam dalam lappy. Line plak agak membantu untuk blogwalking, jalan macam siput kan..hehe

Syukur hari ni wawa berpeluang untuk singgah di blog kalian. Jemput tinggalkan link yang mana wawa belum sampai lagi.. 

Happy blog Walking Bloggers!")



Sunday, May 03, 2015

Manfaat Utama Gamma-linolenic Acid (GLA)

by , in
Asbab GLA, beliau dapat atasi masalah cyst. Semuanya dengan izin Allah jua. Alhamdulillah.

.




Manfaat Utama Gamma-linolenic Acid (GLA)

✔️ Herba tradisi yang diyakini - membantu atasi ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat sarag & meningkatkan stamina.
✔️ mengawal selia estrogen & testosteron - Gla membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simpton PMS spt kesakitan,mood swing, retensi dan sakit payudara.
✔️ melambatkan menopaus - memperbaiki keadaan menopaus spt hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus, memberi tone kepada uterus untuk kulit lebih muda.
✔️ memperbaiki prostatomegaly - gla memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.
✔️ menentang kanser - gla adalah antioksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.
✔️ memperbaiki inflamasi kulit - mengurangkan inflamasi kulitq, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan, tinea, kurap. Ia juga kurangkan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma, artritis.
✔️ menghalang komplikasi diabetes - merendahkan gula darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.
✔️ pelangsingan dan menghalang tambah berat badan - merendahkan kolesterol LDL, menghalang penambahan berat badan dengan berkesan, memberi tone pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan cantik, menghalang penambahan berat badan. Ambil semasa perut kosong untuk elak keasidan hiper.
✔️ menghalang tekanan darah tinggi - menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah,pengembangan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung.
✔️ memperbaiki tekstur rambut - memperbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur.

.

Perunding Kesihatan Anda,
019 996 6576