Sunday, June 29, 2014

Supplemen Ibu Berpantang Dengan Shaklee - Pilihan Terbaik

by , in
Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah,  sakit bersalin anugerah Allah untuk wanita. Bila tengok permata hati terus hilang rasa sakit kan? Itulah nikmat menjadi seorang ibu.

Namun begitu, kita harus mencari solusi terbaik untuk membantu tenaga yang hilang ketika bersalin dengan makanan tambahan atau supplemen untuk diri kita.

Antara dilema yang dialami ibu berpantang adalah:

  • Ingin luka cepat baik dan kurangkan keletihanmenjaga anak kecil
  • Ingin badan rasa segar dan segera menjadi cergas semula
  • Ingin kekalkan bekalan susu ibu untuk anak yang baru dilahirkan
  • Ingin kurangkan berat badan yang bertambah ketika mengandung
  • Ingin mengurangkan stress 

Apa yang dicari oleh semua ibu-ibu berpantang adalah supplemen yang boleh menyembuhkan lka dengan cepat.

Alhamdulillah,  dengan shaklee InsyaAllah anda dapat atasi masalah iu-ibu berpantang.

===========
Vitamin / Supplemen Untuk Ibu Berpantang Shaklee :

1) B Complex dengan Asod Folik

》Ia bertindak sebagai penenang dan mengelakkan stress atau meroyan dikalangan ibu yang sedang berpantang.
》Ia juga dapat meningkatkan pembentukan sel darah merah dan sangat penting untuk menukarkan makanan yang kita ambil menjadi tenaga.
》Memelihara kulit dari dalam dan pentng untuk kecantikan.

2) Vitalea / Multivitamin dengan Zat Besi

》Sangat penting kerana membekalkan 23 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh, tetapi sukar diperolehi sewakt berpantang kerana kebanyakkan makanan perlu dielakkan semasa berpantang.
》Zat besi sangat diperlukan oleh tubuh bagi menghasilkan sel darah merah, bagi menggantikan kehilangan darah semasa proses kelahiran.
》Ibu-ibubyang kekurangan vitamin ini akan kelihatan pucat, letih dan tidak bermaya.

3) Vitamin C

》Sangat penting bagi penyembuhan luka jahitan serta membaik pulih tisu yang rosak selepas bersalin. Juga penting untu meningkatkan sistem pertahanan badan.
》Vitamin C juga penting dalam membentuk kolagen dan paling penting dalam kecantikan kulit.

4) Zinc Complex

》 Sangat pentng bagi membaik pulih luka jahitan dan luka dalaman. Makanan yang kaya dengan zinc ialah ikan haruan. Namun adalah agak sukar untuk mendapat dan memasakbikan ikan haruan setiap hari, ditambah pula dengan harganya yang agak mahal.
》Pengambilan vitamin zinc ini adalah tepat untuk ibu berpantang kerana zinc dapat membantu masalah "kedinginan" selepas bersalin dan pengambilan zinc olehbibu menyusu akan menjamin bayi membesar dengan optimum. Selain itu, rambut ibu tidak mudah gugur dan luka beraalin akan cepat baik.

5) Energizing Soy Protein (ESP)

》Membantu menambah susu badan.
》Menambah tenaga ibu berpantang.
》Memperbaiki sel-sel badan dan luka jahitan.
》Memperbaharui sel-sel mati dan mengurangkan parut luka.

6) Alfalfa

》Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan.
》Pengambilannya dapat melegakan sakit sendi dan belakang.
》Bertindak seperti "kacip fatimah" kepada wanita.
》Melegakan sembelit bagi ibu berpantang.
》Membantu membanyakkan susu ibu.
》Membuang angin dalam badan.
》Memulihkan urat selepas bersalin.

7) Ostematrix

》Mengurangkan sakit sendi dan lenguh badan.
》Menambah kalsium dalam badan untk ibu menyusu.
》Mengurangkan sembelit kepada ibu berpantang.
》Menyegarkan badan terutama ketika bangun pagi.

==================

Berpantang dengan CERGAS DAN BERTENAGA.

Salah seorang pengguna vitamin berpantang dari shaklee. Even ceaser, boleh gerak macam bersain normal.

[ BERPANTANG DENGAN CERGAS ]

"Yani nampak kuat even czer..saya hari ke-3 baru boleh jalan"-kawan FB

"Awak dah boleh jalan gi nyusukan baby?padahal arini czer"-nurse di HSNZ

"Patot la doktor kata makan vitamin ni dapat top up nutrisi badan dengan cepat"-nurse HSNZ

"Awak nampak dah sihat..nanti doktor mesti bagi 'discount' balik awal"-ketua nurse HSNZ

"Yani awak macam dah ok je..nak balik hari ni?sepatutnya lusa baru boleh balik"-doktor yang bagi discaj

Alhamdulillah..Yani tak mampu lagi nak overclaim pasal set BERPANTANG Shaklee ni..biar mereka disekeliling sahaja yang MENILAI

Jom mommies rasakan KEHEBATAN yang sama..pasti berbaloi!

=================

The good product speak itself..!

Bila orang sekeliling berbicara..=)

Anda tak perlu percaya, cuma rasai sendiri pengalaman menggunakan vitamin-vitamin dari shaklee..=)

Your Shaklee Independent Distributor, 
Wan Rokiah bt Wan Ismail
Fb Name : Puan Wawa
019-9966576
Saturday, June 28, 2014

GANJARAN PUASA RAMADHAN

by , in
[ GANJARAN PUASA RAMADHAN ]

Assalamualaikum sahabat bloggers,

Berlalu terawih dimalam pertama ramadhan. Bagaimana perasaan anda berterawih malam ni?

Banyakkan ganjaran puasa bulan ramadhan.

♥ Pintu Syurga dibuka, ditutup pintu neraka
♥ Diampuni segala dosa yang lalu
♥ Pahala berlipat ganda
♥ Jauh dari api neraka
♥ Perisai dari seksaan neraka
♥ Beroleh 2 kegembiraan
♥ Doa sangat mustajab
♥ Masuk dalam syurga

Ayuh kawan, jangan lepaskan peluang. Kejar ramadhan kali ni, tahun depan tak tahu lagi..=)

Semoga kita mendapat Malam Lailatul Qadar..

Salam ramadhan sahabat, selamat berpuasa esok..=)
Sunday, June 22, 2014

PUNCA & ATASI KEGUGURAN RAMBUT

by , in
Assalamualaikum,


Ramai yang beranggapan bahawa, bila anak menyembur merupakan penyebab kepada keguguran rambut.

Tahukah anda, salah satu punca rambut gugur adalah disebabkan PERUBAHAN HORMON.

Macam mana hormon kita berubah?  Jom kita pelajari kronologi keguguran rambut.

》Sepanjang kehamilan, hormon progesteron & estrogen pada wanita hamil sangat tinggi. Kedua-dua hormon ini menyebabkan pertumbuhan rambut terhenti dalam fasa anagen atau lebih dikenali sebagai fasa pertumbuhan. Sebab itu, wanita hamil kelihatan berseri-seri dan nampak cantik. Rambut mereka kelihatan berkilat & berseri.

》 Tetapi, sel3pas bersalin iaitu sekitar umur bayi tiga hingga empat bulan, kesemua hormon kembali normal. Pada waktu ini, ibu-ibu akan mengalami semula masalaj keguguran rambut.

》 Disebabkan sepanjang tempoh kehamilan tidak banyak rambut gugur, kali jni rambut akan gugur lebih banyak. Rambut yang gugur berterusan menyebabkan ia tidak sempat tumbuh dan memanjang. Akibatnya, rambut kelihatan semakin menipis dan jarang.

Kredit : Aeinna Musa
====================

[SOLUTION - ATASI RAMBUT GUGUR]

Jadi, apa yang harus anda lakukan? Kenalah memcati solution untuk atasi masalah ini.

Nak ke belum sampai 50 tahun, rambut sama banyak dengan bayi??

ZINC COMPLEX -> zinc memgaktifkan 200 jenis enzim dan meransang regenerasi sel. Ini dapat memelihara pertumbuhan dan perkembangan sel.

VITALEA -> Iron Formula juga salah satu supplemen yang boleh membantu masalah keguguran rambut especially ibu selepas bersalin.

-> Vitalea membantu menambah zat besi  yang kurang  dalam tubuh badan. Ia penting untuk membantu folikel rambut tumbuh dengan baik.

===============
Semoga bermanfaat.

Puan wawa agen shaklee terdekat anda,
0199966576

Ya Wahhab 300x
Allah Maha Pemberi Rezeki.
===============
Sunday, June 15, 2014

Healing Krisis, Baik Atau Sebaliknya

by , in
Assalamualaikum sahabat blogger,

Alhamdulillah, masih punya kesempatan mencoret sedikit ilmu untuk dikongsi bersama. Semoga bermanfaat buat anda.

Malam ni, wawa nak berkongsi tentang healing crisis. Ada yang tak pernah dengar kan? Ramai yang kurang familiar atau tidak mengambil kisah kerana beranggapan tiada dalam hidup mereka. Jadi, saya akan membetulkan tanggapan anda terhadap healing krisis ini.


Apakah sebenarnya Healing Krisis ni?

Healing krisis atau Crisis Reaction juga dikenali sebagai Proses Penyembuhan sementara yang berlaku pada badan kita.

Ia terjadi disebabkan oleh TINDAKBALAS diantara supplemen untuk kesihatan atau untuk penyembuhan , pertukaran diet , pemakanan herba dan sebagainya dengan badan kita.

Ia merupakan satu proses penyingkiran toksin didalam badan dalam jangka masa tertentu.

Kenapa dan Bagaimana Healing Krisis ni terjadi?

Sebenarnya bagus badan kita mengalami healing crisis, sebab berlaku proses penyembuhan pada badan kita. Di mana segala toksin yang tidak bagus disingkirkan dari badan kita. 

Sayangkah kita dengan toksin ni? Pastinya TIDAK bukan? Jadi, anda seharusnya memahami dahulu apabila badan anda mengalami keadaan yang teruk sedikit daripada awal setelah mengambil supplement atau sesuatu ubat dengan tujuan untuk MENYEMBUHKAN.

Badan kita sememangnya setiap hari singkirkan toksin, cuma bezanya apabila kita makan supplement ia MEMPERCEPATKAN PROSES PENYINGKIRAN tersebut.

Semua sistem dalam badan kita BEKERJASAMA SERENTAK mengeluarkan toksin yang selama ini berkumpul dalam badan kita.

Bila dah semua buat serentak, itulah yang menyebabkan keadaan kita menjadi LEBIH TERUK. Lebih teruk daripada sebelum kita mengambil supplement.

Contoh Healing Crisis yang Biasa Dialami dan Cara Mengatasi

1. HEALING CRISIS
2. VITAMIN YANG DICONSUME
3. SOLUTION

A. Mengantuk dan sakit kepala yang teramat
Consume : Vita B, C, Alfalfa, Zinc & ESP
Solution : Tidur, resy yang cukup, minum air melebih 3l sau hari

B. Badan naik mendadak & selera bertambah
Consume : Herblax , Lecithin & Alfalfa
Solution : Tukar jadual pengambilan, try before meal or try after meal

C. Badan berbau
Consume : Set skin, Alfalfa, Bcomplex, Vit C
Solution : minum air 3l satu hari dan makan buah-buahan

D. Mata sakit, denyut2 & rasa tegang
Consume : Carotomax
Solution : Jarangkan pakai cermin mata, minum air 3 l 1 hari, pandang tumbuhan hijau dan jauhkan pandangan

E. Sakit badan dan pening
Consume : Vivix 
Solution : Minum air 3l satu hari, jangan minum caffein & ais

Ada pelbagai jenis healing crisis ni, bergantung kepada sakit seseorang dan toxin yang ada dalam badan seseorang.

HC berlaku apabila badan kita BERJAYA 'MENGESAN' 
- Luka2 lama
- Penyakit lama 

So, bila badan kita dah berjaya mengesan tu, maka berlakulah tindak balas iaitu PENYEMBUHAN. Ia merupakan petanda baik badam kita sedang bekerja untuk MENYEMBUHKAN DIRI KITA.

Berapa Lama Healing Crisis terjadi?

Biasanya berlaku diawal pengambilan supplement. Ia berlaku bergantung kepada berapa banyak toksin yang ada dalam badan kita.

Tidak semua orang mengalami healing crisis yang sama, ada 2 ke 3 hari, seminggu dan berbulan-bulan.

Lagi banyak toxin, lagi lama proses penyembuhan berlaku.


Dalam perubatan cina, pernah berkata :

"PENYEMBUHAN YANG SEBENAR mesti didahulii dengan Healing Crisis ni".

Kena sakit dulu, baru sembuh.

Anda yang mengalami healing crisis ini, jangan berhenti dahulu. Pastikan anda mengambil secara konsisten supaya badan anda dapat melengkapkan proses penyingkiran toksin didalam badan.

Alhamdulillah,  semoga perkongsian ini bermanfaat.

Your Shaklee Independent Distributor
Wan Rokiah bt Wan Ismail
Contact no /sms/pm/whatsapp : 019-9966576
Email : wanrokiahwanismail@gmail.com

Barokallahufikum
Saturday, June 14, 2014

Vitamin E Complex Vitamin Kecantikan Shaklee

by , in
Assalamualaikum wbt,

Apa khabar sahabat? Doa saya semoga kalian dalam barokah Allah swt. Bersempena dengan bulan Promosi Vitamin E Complex Shaklee, mari kita sama2 mengenali lebih dekat lagi tentang Vitamin E ni.

Vita E dibuat dari minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan vitamib E, diekstrak 'd-alpha tocopherol, d-alpha tpcopheryl' yang aktif secara fisiologi dan digabungkan dengan 8 jenis Vitamin E (alpha, gamma, beta, delta). Ianya adalah Vitamin E yang paling lengkap dipasaran 

Apakah Kandungan dalam Vitamin E?

1. Grape Seed Extract

  • Vita E Complex mengandungi grape seed extract dimana ia terkandung phytonutrien istimewa yang ditemui pada buah anggur yang dinamakan Polyphenols.
  • Polyphenol yang terdapat pada buah anggur dan bijinyapunyai lebih Oligomere Phytonutrient (OPC) berbanding daripada phytonutrient yang lain.
  • Keistimewaan itulah yang menjadikan minyak biji anggur cukup popular dinegara2 musim sejuk.
  • Pelbagai khasiat yang ada pada biji anggur iaitu protein, lipod, karbohidrat & polyphenol.
  • Grape seed extract adalah sangat2 kaya protein dan 20 kali ganda lebih baik dari Vita E dan 50 kali ganda lebih baik dari Vit C.
Jadi, apa hasil bila Vit E bergabung dengan grape seed ni?

Bagus ke bagus?? OF COURSE  laa BAGUS..!!

OPC - ANTIOKSIDAN PALING KUAT DAN BERKESAN

2. Selenium
  • Selenium adalah trace mineral yang hanya diperlukan dalam kuantiti yang sedikit dalam badan kita.
  • Selenium hanya diperlukan sebanyak 10mg dalam Vit E bagi meningkatkan effisiensi penyerapan Vita E ke tubuh manusia dan menyahtoksik logam2 berat s3mulajadi seperti raksa dan codmium.
  • Selenium juga sebagai ANTIOKSIDAN KUAT dan melindungi retina serta melambatkan proses penuaan.
  • Ia juga berfungsi mencegah Kanser dimana selenium membantu membaiki DNA yang rosak dan apoptisis (pembaharuan sel) serta membaiki sistem endokrin dan imuniti bada.
  • Selenium berfungsi dalam Cardiovaskular Desease, mencegah oksidasi lemak jahat (bad kolesterol) & mengurangkan inflamasi.
  • Selenium berfungsi baik dalam Thyroid Desease dimana selenium sangat banyak ditemui dalam kal3njar tiroid berbanding organ badan yang lain (sama seperti iodin). Penting dalam penghasilan hormon tiroid. Bagaimana ia berfungsi, ia menukarkan tiroid yang kurang aktif T4 kepada yang lebih aktif T3.
======================

Kenapa kita kena makan supplement yang AntiOksidan ni?

Ia adalah untuk menghalang kerosakan yang disebabkan oleh radikal-radikal bebas dan melambatkan proses penuaan sel. Seterusnya melawan kanser, kuatkan imuniti, halang dan lambatkan pertumbuhan tumor dan AWET MUDA..=)

Berapa banyak Selenium yang patut kita ambil?

Children 1- 3 tahun   --> 20mg/day
Children 4 - 8 tahun  --> 30mg/day
Children 9 - 13 tahun --> 40mg/day
Adult & 14 children grow up --> 55mg/day
Pregnant woman --> 60mg/day
Breastfeeding woman --> 70mg/day

RDA mencadangkan jumlah yang perlu diambil untuk mencegah kanser adalah 200mg/day.

1 Capsule Vit E :

Selenium : 6.5mcg (microgram)/ 10mg

Vitamin E : 322.89mg (provide 400IU)

===================

Fungsi Vitamin E :

1. Kecantikan
  • Membantu kulit MENGEKALKAN KELEMBAPAN - menyebabkan kulit anda yang kusam TERPAKSA CERAH & nampak lebih SIHAT dan SEGAR.
  • Anti-penuaan, AWET MUDA. Memulihkan dan membaiki tekstur kulit dan otot menjadi tegang.
  • Merawat PARUT, BELAS JERAWAT dan KEDUT - bagaimana? Dengan MEMPERCEPATKAN PROSES PENGHASILAN SEL BARU.
  • Makan dengan KONSISTEN, kurangkan minyak pada muka.
  • Mengurangkan KEDUTAN, pembentukan garis2 halus dan menjadikan kulit lebih kenyal.
2. Heart Desease
  • Melindungi Bad Kolesterol (LDL) daripada dirosakkan oleh radikal bebas.
  • Sekiranya kita tak melindungi LDL ni, ia menyebabkan LDL bergabung dengan Oksigen dan BERKUMPUL DALAM SALUR DARAH.
  • Bila berkumpul, ia menyebabkan salur darah TERSUMBAT, MENGERAS dan SAKIT JANTUNG pula.
  • Sekiranya kita amalkan pengambilan ATLEAST 100IU dalam masa 2 tahun, risiko mendapat sakit jantung akan turun seanyak 40-50%.
  • Membantu MENCAIRKAN DARAH, dengan cara mengelakkan darah daripada bergumpal.
Take Note : Orang yang makan ubat cairkan darah tidak sesuai untuk consume Vit E, kecuali mendapat nasihat doktor.

* Vitamin E shaklee ade 400IU , BAGUS ke BAGUS?? OF COURSE la BAGUS..=)

3. Kesuburan
  • Meningkatkan kemampuan Reproduktif, lelaki yang amalkan 600-800IU Vit E sehari boleh meningkatkan sperma BERKUALITI dari segi bilangan /Motiliti (pergerakan).
  • Membantu meningkatkan daya seksual dan meningkatkan tahap testosteron. Dimana tanpa testosteron yang cukul, stamina seksual dan kepentngan seks berkurang.
4. Diabetes
  • Vita E dapat kurangkan gula dalam darah dan meningkatkan fungsi insulin.
  • Improves METABOLISME GULA DALAM DARAH, bila gula dalam darah dihapuskan, paras diabetes pun menurun. 
  •  Vit E membantu memulihkan membrane. So, bila membran kita sihat, ia akan mengurangkan kadar gula dalam darah dan secara aitomatik meningaktkan fungsi insulin.
5. Alzheimer

  • Membantu melambatkan penyakit yang membawa kepada lupa/nyanyuk (memory lost).
  • Kajian menunjukkan pesakit Alzheimer yang consume Vit E mengambil masa yang LEBIH PENDEK untuk pakai baju / makan sendiri.
  • Vit E bantu elakkan kerosakan otak dan sistem saraf, penyebab nyanyuk.
6. Arthritis

  • Mengurangkan / melambatkan kerosakan tulang dan saraf.
  • Penting untuk pembentuka  dan fungsi otot.
  • Pengambilan 400IU Vit e setiap hari menguatkan tulang dan melambatkan rawan pada sendi 'menipis' , seterusnya mengurangkan sakit sendi.
7. Para Athelet
  • Jantung yang sihat penting untuk atlet.
  • Membantu melindungi membrane mucosa untuk mengelakkan kekejangan otot.
  • Meningkatkan metabolismedan memberi tenaga sebab Vit E dari bahan sayuran tanpa pengawet dan bahan tiruan.
  • Vit E membantu mengendurkan otot dari kekejangan. Ia juga memberi tenaga kepada para atlet.
8. Kesan Luka
  • Mempercepatkan proses penyembuhan.
  • Bagaimana? Dengan mengurangkan proses pengoksidaan.
=======================

Vitamin E tidak digalakka  diambil SERENTAK : 

Contoh,

VITALEA + OSTEMATRIX

Sebab Vitalea ada iron, iron mengganggu penyerapan kalsium.

===============

Cadangan Pengambilan Vitamin E :

Untuk keperluan harian badan kita,

Normal - cukup 1-2 biji
Masalah kesuburan, boleh ambil lebih.

=============
Alhamdulillah,  panjang mengarang.semoga bermanfaat.

Your shaklee independent distributor :
Nama : Wan Rokiah bt Wan Ismail
Sid : 1109915
Fb : Puan Wawa / vitaminwawa
Email : wanrokiahwanismail@gmail.com



Wednesday, June 11, 2014

Healing Crisis When its Good to Feel Bad

by , in
Assalamualaikum wbt,

Siapa yang pernah alami healing crisis?? raise your hand please..hehe

Ok, tahu kan, badan kita banyak toksik? Pelbagai sebab yang berada disekeliling kita mengundang gejala yang tidak sihat pada badan. Contohnya, dari pemakanan, habuk, persekitaran dan sebagainya.  Kenapa dan bagaimana terjadinya healing crisis ni?

Jom, kita explore tentang healing crisis ni..=)



Since most people base their health on how good they feel, they may think the natural health program they are using is hurting them when a healing crisis takes place. But nothing could be further from the truth.

A healing crisis, or healing reaction, is a temporary worsening of symptoms that occurs when the body is going through the process of healing itself through the elimination of toxins. It occurs when the body “retraces” old injuries, wounds, infections or other imbalances from its past.

A healing crisis has many different names. Some of these include: healing reactions, flare-ups, retracing reactions, detox reactions, Herxheimer reactions, Jarisch-Herxheimer reactions, die-off reactions, the reversal process, Lucio’s Phenomena, purification reactions or a crisis.
A Healing Crisis is a Welcome Part of a Natural Healing Regimen

A healing crisis is an important aspect of an effective natural, deep healing process. Even though the crisis is uncomfortable and sometimes alarming in nature, a healing crisis is a good sign that the body is working to heal itself. If a particular therapy does not produce a healing crisis, an alternate therapy may be required to accomplish the detoxification necessary to overcome illness and disease.

Symptoms of a Healing Crisis

The symptoms that accompany a healing crisis may include: headache, flushing, skin eruptions and/or boils, fever, nausea, joint pains, feelings of being spaced out, unusual fatigue, insomnia, sleepiness, congestion, strong emotions, depression, irritability, muscle cramps, aches and pains, constipation, diarrhea, hot/cold flashes, night sweats and many other symptoms which are often cold and/or flu-like.

A healing crisis will often bring up past issues, “retracing”, that have been dormant in your body for a long time … past illnesses and disease may re-manifest as the body eliminates the toxins that have been stored from those disease processes. Symptoms can be quite intense when the healing crisis is dealing with serious past illnesses and disease such as an old case of hepatitis, shingles, viral infections or pneumonia.

The symptoms and pain of the healing crisis are often more intense than the disease or illness that is being treated. Remember, it is only temporary. And it is the path to renewed health.

A healing crisis usually lasts two to three days, but can extend for much longer periods of time, even weeks. More than one healing crisis may be necessary for a complete cure to take place. When dealing with a more serious illness or disease, such as cancer, you may have to go through many healing crises before full health can be restored.


semoga bermanfaat.

Thanks for reading..=)
Friday, June 06, 2014

Obesiti Punca Penyakit Kronik

by , in

Assalamualaikum sahabat,

Sharing info bersama anda.


Kegemukan atau obesiti merujuk kepada pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Ia dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan atau berlebihan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek. Ngeri kan mendengarnya. 


Siapakah Yang Tergolong Dalam Obesiti:

  • Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal
  • Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya
  • Indeks jisim  (BMI) melebihi 40 atau 35 
  • Gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan


Risiko mendapat penyakit akibat obesiti:
  • Penyakit jantung dan strok
Mereka yang Obesiti mempunyai risiko hampir 3 kali untuk menderita penyakit jantung dibandingkan dengan mereka yang mempunyai berat badan normal. Meningkatnya lemak pada daerah perut secara spesifik dihubungkan dengan kekakuan pembuluh darah aorta, yaitu pembuluh darah arteri utama yang memberikan darah ke organ-organ tubuh. 
  •  Tekanan darah tinggi
Hubungan antara obesiti dan hipertensi adalah kompleks dan mungkin menggambarkan interaksi faktor genetik, demografi dan biologik. Berbagai penelitian telah melaporkan bahawa penurunan Berat badan bermanfaat untuk mengurangi tekanan darah.
  • Kegagalan Jantung
Suatu penelitian tahun 2002 melaporkan bahwa obesiti mungkin bertanggung jawab terhadap 11% kegagalan jantung pada lelaki dan 14 % pada wanita. Namun, mekanismenya belum dapat dijelaskan lagi.
  • Gangguan lemak darah (Dislipidemia)
Efek obesiti pada kadar kolesterol adalah kompleks. Walaupun obesiti tidak mempunyai hubungan yang kuat dengan kadar kolesterol, tetapi  kadar trigliserida (TG) biasanya tinggi sedang kolesterol baik (HDL) cenderung menurun yang keduanya menyebabkan penyakit jantung.
  • Kanser
Obesiti dihubungkan dengan jenis kanser tertentu, dan beberapa ahli perubatan percaya bahawa pengurangan Berat Badan  yang efektif bagi anak2 dan dewasa dapat mengurangi kejadian kanser sehingga 30-40 %. Obesiti dapat meningkatkan risiko kanser dalam hubungannya dengan kadar hormon yang tinggi yang disebut growth factor, yang mana dapat merangsang pertumbuhan sel yang menyebabkan kanser.

Kegemukan juga sering menyebabkan gangguan dalam aktivitas sehari-hari atau kurang lincah, selain daripada itu, sering mengalami depresi, baik yang datang dari dalam dirinya sendiri maupun dari lingkungannya.


Pilihan ada ditangan anda, siapa anda, anda yang tentukan. 

Jom kekalkan kesihatan ditahap optimun. "Prevention better than cure"

Wan Rokiah bt Wan Ismail
Contact no : 0199966576
Fanpage : VitaminWawa
Email : wanrokiahwanismail@gmail.com



Wednesday, June 04, 2014

Vitamin E Shaklee

by , in
Assalamualaikum wbt,

Apa khabar sahabar blogger sye? Doa sye, semoga kalian berada dalam keafiatan Allah swt dan barokah Allah. Pagi ni wawa nak share tentang vitamin E Complex / Vitamin E Shaklee.

Apa Sebenarnya Vitamin E Complex Shaklee ni ya? Jom kita review bersama-sama.


Vitamin E Shaklee

Vitamin E merupakan satu jenis antioksidan yang sangat penting untuk pencegahan kanker dan penyakit kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, memperbaiki jaringan, dan sangat berguna dalam perawatan “premenstrual syndrome” serta penyakit fibrocystic payudara. Vitamin E memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangi parut yang diakibatkan oleh beberapa cedera, mengurangi tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekakuan.

Maksud "Kardiovaskular" adalah dikenali sebagai penyakit jantung koronari atau kardiopati arteriosklerosis. ia terjadi akibat penyempitan arteri koronari menyebabkan bekalan darah tidak sampai secara sempurna kepada otot-otot jantung (miokardium)

Secara ringkasnya, ia berfungsi seperti dibawah :
  • Menolong melawan penuaan pra-matang pada kulit
  • Mengurangkan risiko sakit jantung & kardiovaskular
  • Menyokong prestasi otot dan mempercepatkan pemulihan
  • Anti-oksidan -menghalang kerosakan sel radikal bebas
Perbezaan Shaklee

Dibuat dari minyak soya organik dan  minyak biji gandum, yang kaya dengan Vitamin E, diekstrak d-alphatocopheryl, d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabungkan dengan 8 jenis Vitamin E (alpha, beta, gama, delta). Ianya adalah Vitamin E Shaklee yang paling lengkap dipasaran.

Mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh kita menyerap Vitamin E., memelihara membran sel-sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. Ia juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium dan mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina.

Manfaat Utama Vitamin E Shaklee
  • Melindungi jantung - Pengambilan harian 800IU Vitamin E untuk jantung yang sihat, melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pengasidan lipid, meningkatkan kolesterol HDL, mengurangkan tekanan darah, menghalang platelet darah melekat kedinding arteri , menghalang anemia hemolitik, penyakit jantung dll.
  • Mempertingkatkan Kemampuan Reproduktif - Kajian pada tahun 1924, mendapati Vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yang mengambil 600IU-800IU Vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka.
  • Anti-Penuaan - 1 kapsul Vitamin E sehari membantu melambatkan proses penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, ance dan bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka, dada dan otot peha.
  • Anti-Oksidan yang kuat - Pengambilan lebih dari 1200IU sehari untuk anti-oksidan yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas. Ianya juga memperbaiki masalah oksidasi - katarak dan masalah penglihatan.
  • Kelestarian Tenaga - Meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan oksigen yang lebih.
  • Memperbaiki Arthritis - Meningkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, buasir, urat varikos , sakit sendi.
  • Menghalang keguguran - Merawat musculus pectoralis fibrasis otot dada, sindrom prahaid dan sindrom menopaus seperti hot flush. Digunakan pada ujian klinikal untuk menghalang kematian janin, keguguran.
  • Memperbaiki Parut - Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada kulit untuk mengurangkan kesan parut.
Nota : Pakar Nutrisi mencadangkan pengambilan ACE (beta carotene, vitamin C dan vitamin E) bersama-sama untuk menggandakan kesan anti-oksidasi dalam melawan radikal bebas.

Agak-agak, Vitamin E anda cukup tak? Ok, jom kita cek berapa jumlah vitamin yang kita perlu ambil. Samada dari pemakanan diet harian ataupun supplemen.

Setiap hari badan kita memerlukan 400IU Vitamin E. Adakah pengambilan Vitamin E anda sebanyak ini sehari?? 400IU Vitamin E bersamaan dengan :
  • 1KG Biji Gandum
  • 500ml minyak Sunflower
  • 8KG Bayam
  • 500G Badama 
Amboiihh, larat ke kita nak makan 1kg biji gandum, 500ml minyak sunflower, 8kg bayam dan 500g badam dalam 1 hari?? Kalau wawa, surrender awal-awal.. Memang tak mampu pun kan?

Jangan risau, anda boleh gantikan dengan Vitamin E shaklee SEBAB setiap kapsul Vitamin E mengandungi complete 1kg biji gandum, 500ml minyak sunflower, 8kg bayam dan 500g badam. Jadi, mengapa susahkan diri untuk makan semua tu, kalau anda punyai pilihan yang MUDAH. VITAMIN E SHAKLEE, PENYELESAIAN TERBAIK.

Adakah Vitamin E Shaklee Selamat?

Didalam buku 'Prescription for Longevity' yang ditulis oleh oleh Dr. James Scala terdapat diskusi mengenai keselamatan Vitamin E dengan terperinci.Secara global, terdapat lebih lebih dari 1000 laporan perubatan berkenaan keberkesanan dan keselamatan Vitamin E. Kajian bertahun-tahun oleh University Havard ke atas kedua-dua lelaki dan wanita membuktikan Vitamin E mampu mengurangkan risiko penyakit jantung hampir 41% dan strok dengan 33%. Kajian juga membuat kesimpulan dos selamat adalah 3200IU.

Cadangan Makan Vitamin E 
 
Untuk pemuliharaan kesihatan : 1 kapsul sehari (selepas makan)

Untuk anti-penuaan dan sistem reproduktif : 2 kali sehari, 2 kapsul setiap kali

Menentang kanser dan mengurangkan parut : 2 kali sehari, 2 kapsul setiap kali


Vitamin E Shaklee (alpha, beta, gamma, delta). Ianya adalah Vitamin E Shaklee terlengkap dipasaran.


Your Shaklee Independent Distributor,

Nama : Puan Wan Rokiah bt Wan Ismail
Phone : 019-9966 576
FB Page : VitaminWawa
COD : Paka


Puan wawa sentiasa mementingkan kesihatan..=)
Monday, June 02, 2014

Kelebihan Solat Sunat Dhuha

by , in
Assalamualaikum sahabat,

[Perkongsian kelebihan solat sunat dhuha]

Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda :

 Allah telah berfirman:

“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.”(Riwayat Ahmad)

Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.
Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah SAW sendiri ialah solat sunat Dhuha. 

Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:

“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :

“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : 

“Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan."
Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: 

“Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :

"Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud : 

"Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” (Riwayat At-Thabarani ).  

Selamat Beramal,

Lovewawa

Thanks for reading..=)                      

                                                                
Sunday, June 01, 2014

Kebaikan Nutriferon Shaklee

by , in
Assalamualaikum sahabat bloggers,

Apa khabar semua? Doa wawa semoga anda berada dalam  keafiatan Allah swt.


Apa Nutriferon ni?


Adalah inteferon semulajadi di dunia yang HANYA dipaten oleh Shaklee dan TIDAK dijual di kedai2 biasa.




Ia dihasilkan drpd ekstrak 4 tumbuhan (biji labu, bunga sunflower, honeysuckle jepun dan biji plantagi) yang mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh.



★ Apa gunanya interferon ni?


1. Meningkatkan sistem imun dalam masa 3 hari. 


Interferon mampu meransang dan meningkatkan secara keseluruhan sist. Imun tubuh.




2. Melindungi dari influenza. 

Melindungi dengan berkesab drpd virus, microb termasuk selesema, flu, alergi dan influenza.

3. Meringankan stress dan kelesuan.
Meringankan kemudaratan yg disebabkan keresahan, stress, kelesuan dan gaya hidup sibuk.




★ Siapakah yang perlukan Nutriferon?



1. Mereka yang ingin kekal sihat



2. Mereka yang mempunyai masalah kesihatan



3. Individu yang selalu stress

4. Ibu yang menyusukan anaknya

5. Individu yang mengamalkan makan makanan secara tidak seimbang dan kehidupan yang aktif
6. Mereka yang banyak travelling & sentiasa bergerak
7. Sesiapa yang mempunyai sistem imunisasi yang rendah (biasanya, mereka ini mudah akan terjangkit, apabila orang sekeliling mereka tidak sihat)
8. Sesiapa yang mengidap selesema, demam, kanser / asma

★ Kenapa mesti memilih Nutriferon Shaklee?
1. Ia membantu meningkatkan kadar interferon di dalam badan secara semulajadi - Saintis telah mengenalpasti interferon sebagai satu faktor penting penyumbang kepada sistem imunisasi yang sihat. Nutriferon adalah satu-satunya supplemen tambahan yang dihasilkan oleh US oleh Pakar Imunisasi yang menjumpai interferon.
2. Ia dihasilkan oleh pakar imun, Dr. Yasuhiko Kojima, immunilogist dunia yang terkenal yang telah menemui interferon pada tahun 1954. Beliau telah membuat penyelidikan selama 40 tahun bagi mencari sebatian semulajadi untuk merangsang pengeluaran interferon dalam badan kita. Nutriferon Shaklee adalah satu-satunya supllemen perlindungan di US.
3. Campuran interferon yang dipatenkan – elemen tumbuh-tumbuhan penggalak. Nutriferon mempunyai MACH, 1 campuran interferon daripada ekstrak tumbuhan yang telah dipatenkan formula ekslusif yang mengandungi ekstrak labu, ekstrak safflower, ekstrak benih Asian Plantain dan ekstrak Japanese Honeysuckl.
4. Di sokong oleh 4 kajian klinikal ke atas manusia, Ujian klinikal ini mengesahkan kesihatan luarbiasa dan sokongan imunisasi hasil manfaat daripada campuran ekstrak proprietari yang ditemui di dalam Nutriferon.
5. Formula ekslusif dilindungi oleh 3 paten – Nutriferon disokong oleh 3 paten dan hanya boleh didapati melalui Shaklee dan Independent Distributor Shaklee sahaja. Formula yang unik dan berpaten ini hanya ekslusif di Shaklee.
6. Ia dibuat menurut sistem piawaian kualiti yang terbaik. Ia telah melalui ujian sistematik yang ketat untuk keselamatan, kesucian, potensi & prestasinya.

Oleh itu, jika anda seringkali selesema dan demam, nutriferon adalah sgt sesuai utk mencegah sebelum ianya berlarutan. Lebih2 jika anda sering outstation, nutriferon memang sgt berkesan, mudah dibawa dan selamat untuk diambil.

Hubungi saya sekiranya ada sebarang pertanyaan di talian 019-9966576 & email wanrokiahwanismail@gmail.com

Terima kasih.

Thanks for reading..lovewawa