Assalamualaikum wbt,

10 Cara Tingkatkan Tenaga Dan Kecergasan Anda | Setiap dari anda berhak mendapat hidup yang lebih sihat, cergas dan bertenaga. Ini kerana kita mempunyai pilihan untuk meningkatkan tenaga dan kecergasan tubuh, kenapa kita terus hidup dengan rasa yang lemau, murung dan sebagainya. Jadi, sebagai seorang lelaki, terdapat banyak perkara yang ingin anda capai dalam kehidupan.

Anda pasti pernah membaca dimana-mana cara bagaimana untuk tingkatkan tenaga dan kecergasan tubuh anda. Namun, pada entry ini mommy ingin berkongsi dengan kalian tentang bagaimana jalani kehidupan yang sihat dari sudut kesihatan. 10 perkara ini kalian boleh lakukan setiap hari untuk tingkatkan tenaga dan kecergasan badan setiap masa10 Cara Tingkatkan Tenaga Dan Kecergasan Badan

set tenaga premium shaklee, set tenaga shaklee, set kecergasan tenaga shaklee, Nutrien untuk tenaga shaklee, nutrisi shaklee untuk tenaga, vitamin shaklee untuk tenga, vitamin untuk kecergasan badan suplemen untuk tenaga shaklee supplement tambah tenaga vitamin untuk tenaga di farmasi vitamin untuk kecergasan badan suplemen untuk tenaga shaklee supplement tambah tenaga vitamin untuk tenaga di farmasi
10 Cara Tingkatkan Tenaga Dan Kecergasan Lelaki
#1 - Pengambilan Protein Yang Sihat
Bagi mengekalkan kesihatan, kecergasan dan mendapat tenaga yang luar biasa, kalian perlu mengambil protein setiap hari. Protein membantu mengekalkan tenaga dan stamina yang berkekalan dalam masa yang lama. Selain itu, protein juga dapat membantu kalian merasa kenyang dengan lebih lama dan mengurangkan anda dari makan setiap masa. 

Tahukah anda, pengambilan protein ini bukan sahaja meningkatkan tenaga dan kecergasan, malah ia membantu meningkatkan jisim otot dimana ia mampu meningkatkan metabolisme badan yang tinggi. Justeru, ia dapat mengawal berat badan pada BMI yang lebih ideal.

Pilihan protein yang diambil haruslah protein yang sihat seperti daging tanpa lemak, produk tenusu rendah lemak, kacang dan protein soya yang berasaskan tumbuhan.#2 - Makan Multivitamin Setiap Hari
Multivitamin merupakan gabungan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh badan setiap hari untuk kekalkan tenaga dan kecergasan badan. Dengan gaya hidup yang sibuk dan kurangnya tabiat pemakanan yang sihat, kalian mungkin terlepas banyak nutrien penting yang diperlukan oleh badan seterusnya menyumbang kepada kehilangan tenaga dan kecergasan badan. Tubuh menjadi lebih lesu, letih dan kurang bermaya. 

Dengan pengambilan multivitamin setiap hari boleh membantu kalian mengisi jurang pemakanan anda, dimana kita sedar bahawa makanan yang kita makan hari ini jauh dari membekalkan nutrien penting. Pengambilan multivitamin setiap hari juga membantu meningkatkan penghasilan tenaga, meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan yang optimum.

#3 - Sentiasa Mengambil Vitamin C
Tahukah anda, badan kita tidak mampu menghasilkan vitamin c dengan sendiri. Kita perlu mengambil vitamin c dari luar dengan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin c seperti buah oren, jagung, dan melalui pengambilan supplemen. Vitamin c merupakan antioksidan yang hebat membantu meningkatkan kesihatan imun badan, membantu memperbaiki sel tisu iaitu mempercepatkan proses pembaikan luka.

Selain itu, vitamin c juga melindungi sel-sel kalian daripada radikal bebas. Yang radikal bebas ini adalah salah satu pemusnah yang menyebabkan badan kalian kehilangan vitamin c. Bagi wanita, ia boleh menyebabkan kulit cepat kedut, kusam, tidak berseri dan nampak tua. Pengambilan vitamin c bukan hanya dapat meningkatkan tenaga, malah ia membantu meningkatkan kesihatan sperma dan peluang untuk persenyawaan.

#4 - Pengambilan Dos Omega-3 Setiap Hari
Pengambilan Omega-3 setiap hari terbukti membekalkan tenaga bukan hanya untuk tubuh, malah ia membekalkan nutrien penting untuk otak, sendi, jantung. Omega-3 terbukti berupaya mengurangkan kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida. Pengambilan Omega-3 mampu merendahkan risiko penyakit jantung. Selain daripada itu, Omega-3 penting untuk diambil setiap hari kerana membantu meningkatkan fungsi kognitif untuk daya ingatanyang lebih baik dan ketajaman mental.

Tahukah anda, omega-3 merupakan anti keradangan yang baik. Ia sesuai untuk anda yang mengalami masalah batuk, peparu, gout, covid-19 dan lain-lain. Omega-3 juga menggalakkan kesihatan sendi dan menjadi lebih kuat.

set tenaga premium shaklee, set tenaga shaklee, set kecergasan tenaga shaklee, Nutrien untuk tenaga shaklee, nutrisi shaklee untuk tenaga, vitamin shaklee untuk tenga, vitamin untuk kecergasan badan suplemen untuk tenaga shaklee supplement tambah tenaga vitamin untuk tenaga di farmasi vitamin untuk kecergasan badan suplemen untuk tenaga shaklee supplement tambah tenaga vitamin untuk tenaga di farmasi
10 Cara Tingkatkan Tenaga Dan Kecergasan Anda
#5 - Kekal Bertenaga Dengan B-Compleks
Pengambilan vitamin B membantu badan kalian menukarkan makanan kepada tenaga. Vitamin B berperanan penting bagi menggalakkan pengeluaran tenaga badan kalian seterusnya meningkatkan kecergasan tubuh badan setiap hari. Selain itu, vitamin B juga penting menambahbaik prestasi dan ketahanan otot,  meningkatkan memori dan tindak balas kalian serta ia sangat bagus untuk kesihatan kognitif dan meningkatkan mood. 

Tahukah anda, vitamin B mampu membantu memberi ketenangan kepada minda dan mood kalian sepanjang hari. Ini benar-benar membantu mengatasi tekanan setiap hari malah ia juga bagus untuk hadapi waktu berpantang dimana vitamin B mengelak anda dari meroyan.#6 - Pengambilan Vitamin E Setiap Hari
Pengambilan vitamin E bukan sahaja dapat mencantikkan wajah, malah ia juga membantu memusnahkan radikal bebas bagi memastikan sel-sel sihat. Vitamin E sangat penting bagi meningkatkan keanjalan saluran darah untuk menggalakkan peredaran darah yang sihat. Selain daripada itu, kalian perlu mengambil vitamin E yang mempunyai selenium kerana ia dapat membantu meningkatkan kecergasan dan membaiki kesihatan sperma juga meningkatkan keberkesanan vitamin E.

#7 - Lindungi Diri Anda Dengan Polifenol
Polifenol merupakan nutrisi asas untuk sel yang sihat. Polifenol ini memainkan peranan penting dengan mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan anda, iaitu melindungi sel-sel dalam tubuh anda dari kerosakan radikal bebas. Polifenol bertindak sebagai asas kepada sel yang lebih bertenaga. Ianya memastikan kalian bertenaga dengan mengecas sel badan untuk prestasi terhebat. 

Tahukah anda bahawa, polifenol adalah antioksidan hebat dengan bersifat anti-radang. Ia juga menggalakkan peredaran darah yang sihat.

#8 - Tinggalkan Tabiat Merokok Bagi Lelaki
Merokok sudah biasa kita dengar, ia banyak mendatangkan kemudharatan berbanding kebaikan. Namun, masih belum ramai yang mampu untuk meninggalkan tabiat tersebut. Berhenti merokok dapat mengurangkan risiko terhadap penyakit berbahaya dan meningkatkan prestasi kelelakian kalian. Tambahan lagi, kalian pasti akan kelihatan lebih muda, bau lebih menyenangkan, lebih sihat dan pastinya lebihan wang tambahan di dalam poket kalian.

#9 - Jadikan Senaman Gaya Hidup Anda
Melakukan senaman setiap hari dapat membantu kalian mendapat kehidupan yang lebih sihat, cergas, bertenaga serta lebih positif. Dengan bersenam menggalakkan peredaran darah yang sihat, menjadikan kalian lebih sihat dan kuat.

Tahukah anda, bersenam membantu badan merembeskan endorphin yang membuatkan anda bahagia. Seterusnya kehidupan anda menjadi lebih tenang dan gembira.

#10 - Makan Setiap Hari Dan Kekal Cergas
Untuk mendapat kesihatan yang baik, bertenaga dan cergas secara menyeluruh, kalian perlu mendapatkan pemakanan yang sihat dan diet yang seimbang. Melalui pemakanan harian, anda boleh dapatkan nutrien untuk bekalkan tenaga. 

Nutrien adalah sumber tenaga untuk otak dan ia berhubung rapat dengan kesihatan mental serta emosi kalian. Untuk meningkatkan kesihatan secara menyeluruh, kalian perlu tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, karbohidrat yang tidak ditapis, lemak yang sihat, protein tanpa lemak, serat dan makanan yang rendah indeks glisemik (GI).

Selain mengamalkan 10 cara untuk tingkatkan tenaga dan kecergasan anda, boleh juga anda mengambil supplemen lengkap dari mommy iaitu set tenaga shaklee, nutrien keperluan harian kalian bagi melengkapkan jurang nutrien tubuh setiap hari.

Baca :