Assalamualaikum wbt,

Kanser payudara merupakan musuh utama wanita dan ia berada ditangga ke 5 diantara kanser yang membawa kematian. Mengikut statistik, 1 daripada 8 rakyat Malaysia adalah mengidap kanser payudara meninggal. Statistik ini jelas menunjukkan bahawa, sebagai seorang wanita harus peka dan mengambil berat akan kesihatan diri. 

Terdetik wawa nak share apa itu kanser payudara dan berapa peringkat yang boleh terjadi. Ikuti cadangan yang dianjurkan oleh pihak kementerian kesihatan supaya melakukan pemeriksaab payudara secara berkala.Apa itu Kanser Payudara? 

Kanser payudara terjadi apabila sel normal payudara bertukar struktur dan merebak. Ia menjangkiti tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa.

Kebiasaannya tumor terbentuk kerana pengumpulan sel abnormal. Kesemua jenis tisu di dalam payudara boleh membentuk kanser tetapi biasanya ia bermula di dalam kelenjar atau duktus.

Peringkat Kanser Payudara

Untuk mendiagnosis kanser payudara, pemerhatian dibuat melalui mamografi atau MRI payudara. Peringkat kanser payudara ditentukan mengikut sifat sel atau tahap pembiakan (proliferasi).
Peringkat 0 atau tumor kanser di tempat asalnya (karsinoma in situ) dikira sebagai risiko kanser payudara tanpa kehadiran penyakit itu sendiri. Karsinoma lobular in situ atau LCIS adalah merujuk kepada pengalas sel abnormal di dalam kelenjar payudara. Karsinoma duktal insitu atau DCIS adalah merujuk kepada pengalas sel abnormal di dalam duktus payudara.
Peringkat I merujuk kepada kanser payudara pada peringkat awal di mana ukuran melintang tumor kurang dari 2 sentimeter dan belum lagi merebak. Peringkat II juga merujuk kepada kanser payudara pada peringkat di mana ukuran tumor adalah antara 2 hingga 5 sentimeter; atau lebih dari 5 sentimeter tetapi belum merebak; atau kurang dari 2 sentimeter tetapi telah merebak ke nodus limfa ketiak.
Peringkat III ialah di mana ukuran melintang tumor telah meningkat ke 5 sentimeter dan telah merebak ke nodus limfa ketiak; atau telah merebak dengan banyaknya ke nodus limfa ketiak; atau telah merebak ke nodus limfa terpencil di dalam tulang selangka atau tulang dada.
Peringkat IV merujuk kepada situasi di mana kanser payudara telah merebak ke kawasan di luar kawasan dada.

Mengikut definisi Kanser Payudara diatas, ia terjadi apabila terdapat sel yang tidak normal dan menjangkiti tisu2 disekitar payudara.

Tahukah anda, produk shaklee iaitu vivix memiliki kelebihan yang luar biasa terhadap pengidap kanser. Ini kerana vivix dicipta untuk membantu sehingga tahap sellular atau DNA. Ia boleh menembusi DNA kita bagi memperbaiki sel-sel yang tidak normal, rosak dan memperbaharui sel dalam badan kita.

4 Mekanisme utama Vivix terhadap Sel, iaitu :

1. Memberi tenaga pada sel badan.
2. Membaik pulih sel badan.
3. Memberi perlindungan pada sel.
4. Meningkatkan fungsi sel badan.

Jadi, uols jagalah kesihatan sel dari sekarang. Mencegah lebih baik dari mengubati.

❤️
Kak Wawa BYG