Assalamualaikum wbt,

Wawa nak kongsikan tips yang wawa jumpa sambil blogwalking. Tips ini wawa pasti ramai yang suka, bila tengok tajuk pun dah senyum sorang-sorang. Haa, itu juga antara tips untuk kekal cantik tau. Sepanjang masa, riangkan hati, tenangkan hati dan jiwa.

Ok, jom kita lihat apakah tips kecantikan semulajadi.

Semoga bermanfaat kepada semua.")
7 Tips Kecantikan Semulajadi

  1. Jangan tinggalkan solat kerana wuduk itu penting
Paling penting jangan tinggal solat. Sebabnya selain memang diwajibkan, air wudhu’ yang terkena wajah kita 5 kali sehari itulah pencuci muka paling berkesan untuk menyerikan wajah dan juga hati kita.

2.                  Menjaga kecantikan kulit dengan minum air suam sebaik bangun dari tidur. 
Sejurus bangun pada waktu pagi , iaitu sebelum mandi dan gosok gigi, minum air suam terlebih dahulu.
Adalah disarankan minum air suam dengan cara biarkan air di dalam mulut kira-kira 10 saat sambil selawat 3 kali, kemudian baru ditelan.
Note : Air liur basi dikatakan mempunyai enzim yg boleh menjadi ubat.
Boleh juga amalkan petua Rasulullah s.a.w, minum segelas air suam dicampur sedikit madu. Madu ialah penawar berbagai penyakit.

3.                  Mengurut wajah dari bawah dengan selawat
Kemudian, urut wajah dengan air dari bawah dagu hingga ke dahi diiringi selawat 3 kali.   Amalkan setiap hari.
Nota tambahan: Tapi ingat, dari bawah ke atas bukan dari atas ke bawah. Jika di urut dari atas kebawah, dikhuatiri akan makin cepat berkedut pula.
Antara zikir yang boleh diamalkan adalah:
Zikir  di bawah dibaca untuk kita sentiasa kelihatan berseri, awet muda luaran  dan dalaman, amalkan membaca zikir dengan cara seperti berikut :
  • Baca ” Ya Badiyah ” (1x)
  • Baca ” Ya Nur ” (1x)
  • Baca ” Ya Hadi ” (1x)
  • Baca ” Ya Allah ” (3x)

4.                  Baca surah Al-Waqiah
Amalkan membaca ayat 35 – 38 surah Al-Waqiah dalam hati setiap kali mandi.
Dianjurkan baca pada curahan pertama, dimulakan dari kepala. Sekiranya mandi menggunakan shower, bacalah masa mula-mula nak mandi.
Niat dalam hati untuk menjaga kecantikan kulit (diri) kita & untuk kebahagiaan rumahtangga kita.
Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:
  • (56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,
  • (56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),
  • (56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya, (56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

5.                  Baca Surah Yusuf Selepas Solat Subuh
Setiap kali lepas solat subuh, amalkan baca surah Yusuf, kemudian minum air suam 3 teguk. Amalkan dengan jujur dan ikhlas.
Insya Allah wajah akan lebih muda dari usia sebenar.

6.                  Berdoa setiap kali melihat cermin
Setiap kali berhias di cermin, bacalah doa , kemudian baca selawat di kedua tapak tangan dan sapukan ke muka sambil niat dalam hati agar diindahkan wajah seperti Nabi Yusuf a.s.
Amalkan setiap pagi. InsyaaAllah kecantikan kulit akan terpelihara.
Doanya begini:
“Segala puji-pujian bagi Allah sebagaimana Engkau telah mempercantikkan diriku dan juga akhlakku. Semoga Engkau menjauhkan wajahku dari api neraka”
Doa lain yang boleh diamalkan juga adalah:7.                  Menggunakan produk yang bagus & halal untuk menjaga kecantikan kulit dan wajah

Salah satu usaha untuk menjaga kecantikan selain daripada berdoa dan mengamalkan petua yang dibincangkan diatas adalah dengan menggunakan produk yang terbukti berkesan secara saintifik.

Antara supplemen yang halal dan semulajadi untuk kesihatan dan kecantikan kulit adalah VIVIX dan COLLAGEN.Vivix kaya dengan RESVERATROL 10kali ganda lebih baik dari wine merah dimana ia sangat popular di kalangan masyarakat Eropah untuk kesihatan dan kecantikan. Shaklee tampil dengan makanan tambahan yang halal dan semualajadi memiliki 10kali ganda lebih baik dari "red wine". 

Bagi anda yang ingin tampil 25 tahun lebih muda dari usia sebenar, sangat-sangat dianjurkan untuk amalkan VIVIX, minuman ajaib shaklee.Collagen powder pula mempunyai 7 kandungan utama khusus untuk kecantikan dan kesihatan. Ia membantu melembutkan, menganjalkan, memudakan pengguna secara keseluruhan.