Apakah yang dimaksudkan dengan kekurangan berat badan ?
                                                                                                                                                                   


  • Kurang berat badan berlaku apabila Indeks Jisim Tubuh (BMI) adalah kurang daripada 18.5 kg/m2.
  • Anda mungkin sihat tetapi anda mempunyai kadar metabolisma yang tinggi.
  • Anda mungkin mengalami kekurangan berat badan kerana masalah gangguan pemakanan ("anorexia/bulimia"), masalah perubatan yang berkaitan (masalah tiroid) atau berpenyakit.
  • Anda yang mempunyai kurang berat badan ini juga  berisiko tinggi untuk mendapat beberapa masalah seperti senang mendapat penyakit, susah untuk sembuh jika sakit (reduce immune function), hormon tak stabil (haid tiada atau tidak teratur), osteoporosis, cepat letih, kurang tumpuan dan kekurangan zat.

Tips untuk meningkatkan berat badan kepada yang kurang berat badan (BMI <18.5 kg/m2)
  • Tingkatkan pengambilan kalori atau kuantiti makanan dari biasa. Contohnya, letak marjerin dalam setiap hidangan makanan termasuk roti, lempeng, bijirin sarapan pagi, nasi goreng, atau sayur. Selain itu, boleh diletakkan cheese atau krim dalam hidangan harian untuk tingkatkan pengambilan kalori. Untuk roti, bolehlah diletakkan mentega kacang. Untuk susu,digalakkan mengambil susu penuh krim dan elakkan susu rendah lemak atau tanpa lemak. Susu juga boleh diambil dalam pelbagai perisa seperti coklat, strawberry atau vanilla kerana ia lebih tinggi kalori daripada susu biasa.
  • Jika kuantiti menjadi masalah, ambillah makanan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap. Instead of 3 hidangan sehari, ambillah 6-8 hidangan kecil sehari. Ini kerana, selera sesetengah orang akan menurun apabila melihat hidangan dalam kuantiti yang banyak yang menyebabkan mereka merasa muak. Selain itu, kurangkan pengambilan makanan berkuah seperti sup. Ini kerana ia akan menyebabkan seseorang itu cepat kenyang dan mengurangkan pengambilan kalori.
  • Exersice atau aktiviti fizikal boleh membantu stimulate selera makan. Jadi, lakukan sedikit aktiviti fizikal seperti berjalan laju atau jogging sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Ini akan membantu meningkatkan selera seseorang. Selain itu ia akan membantu menukarkan makanan yang dimakan kepada otot berbanding disimpan sebagai lemak. Exercise yang disarankan adalah “weight-lifting” seperti dumbbell dan “aerobic exercise” seperti berbasikal, berjalan laju dan berenang.
  • Semasa makan, seseorang akan lebih berselara jika makan beramai-ramai daripada makan seorang diri. Oleh itu, elakkan makan berseorangan. Ajaklah kawan atau keluarga untuk makan bersama.
  • Anda juga boleh mengambil nutritional supplement jika perlu. Jika anda tiada sebarang penyakit seperti kencing manis atau darah tinggi, anda boleh mengambil susu formula yang mengandungi tinggi kalori. Contohnya Ensure (38 kcal/scoop) atau Enercal Plus (90 kcal/scoop). Produk ini boleh didapati di farmasi atau pasaraya.
  • Dapatkan waktu tidur yang cukup. Badan akan menyimpan kalori pada waktu anda tidur.
=====

Ehh, ada cara yang lagi mudah tau. Hanya d3ngan mengamalkan supplemen shaklee, insyaAllah anda bakal mendapat berat yang ideal.

Wawa dah makan banyak makanan tambahan sebelum ni, dah cuba macam-macam. Susu, pil, vitamin hasilnya tetap sama. Sejak amalkan supplemen shaklee, berat wawa dah bertambah 4kg dalam masa sebulan.

Wawa hanya amalkan empat supplemen untuk tambah berat, iaitu Mealshakes, Vitalea, B-Complex dan Sustained Release Vitamin C Plus.

Bagaimana supplemen-supplemen ni membantu untuk menaikkan berat wawa?1. Mealshakes

》Membekalkan 24 jenis vitamin dan mineral yang memberi nutrisi penting kepada badan kita.

2. Vitalea 

》Pelengkap nutrisi, membantu melengkapkan nutrisi akibat amalan pemakanan seharian kita yang tifak seimbang.

3. B-Complex

》Membantu tumbesaran dan menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal. Selain itu, ia menukarkan makanan kepada tenaga sekaligus mengurangkan masalah keletihan/ kelesuan.

4. Sustained Release Vitamin C Plus

》Meningkatkan sistem imun bagi meningkatkan kesihatan yang baik. Wawa akui bila kita selalu demam, berat badan cepat je susut. Jadi, kita perlulah mengambil supplemen pelindung diri.

Anda yang punyai masalah berat badan? Jom bersolusi bersama wawa, membantu anda dengan aturan makan yang betul untuk tambahkan berat badan.

Wawa bileh dihubungi melalui whatsapp/telegram ; 0199966576