Thursday, 14 May 2020

Resepi Kek Coklat Indulgence Lebih Mudah

Assalamualaikum wbt,

Resepi Kek Coklat Indulgence Lebih Mudah | Mommy adalah seorang peminat tegar kek coklat dan kek indulgence juga kek feveret mommy bila berkunjung ke secret recepi. Rasanya yang lembut, sejuk umpama ais krim bila di makan, wahhh, sungguh nyaman rasanya di tekak. Mommy tercari-cari resepi kek coklat indulgence macam secret resepi sampaikan mommy masuk kelas PJJ. 

Rupanya, mudah sahaja buat kek coklat indulgence cuma ia sedikit complicated kerana ada beberapa step yang perlu anda ikuti. Perkara paling asas anda perlu tahu untuk buat kek coklat indulgence adalah 4 resepi iaitu Kek Coklat, White Choc filling, Dark choc filling dan Chocolate Ganache. Apabila anda sudah tahu perlu menyediakan 4 resepi asas ini, makan mudahlah untuk menyediakan kek coklat indulgence ini. 

Resepi yang mommy kongsikan ini adalah paling mudah dan lebih mudah adalah resepi kek coklat indulgence PJJ. Tetapi, mommy tidak boleh berkongsi dengan anda kerana amanah. Disini mommy akan kongsikan resepi daripada Azlina Ina. Mommy kira, resepi ini paling mudah dan feedback mengatakan sangat sedap.

RESEPI KEK COKLAT INDULGENCE PALING MUDAH

Resepi Kek Coklat Indulgence Nutella


1. Resepi Kek Coklat

Bahan-Bahan semua wajib suhu bilik
Bahan A
5 bijik telur
1 cawan gule halus
1sb ovalate
1sk esen vanila
mix smpai gebu untuk span moist coklat (kek moist tapi ringan sket)..
mix smpai jatuhan adunan perlahan untuk moist kek berat sikit

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1cawan serbuk koko untuk span dan moist coklat
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
sedikit garam

Bahan C
Sementara tu masukkan dalam adunan telur (Bahan A)
1 cawan susu pekat
1cawan minyak masak
moist coklat tambah 3sb butter cair untuk kek lebih moist tapi xnak pon xpe kalau nak cepat
ok matikan mixer

Cara-Cara :
Masukkan campuran tepung sket2 smpai abis, ok kacau slow, masukkn 1/2 cawan air panas mendidih, kacau kan aje, gune loyang 8 atau 9 ye, panas kan kukusan dan kukus 45 mnt api besar
siappp....ketepikan

Resepi White & Dark Cream Filling

Bahan-Bahan:
125g cream cheese
3 hngga 4 sb gule ising/ susu pekat
mix sampai sebati
masukkn 1 cawan 1/2 whipping non dairy ina gune jenama vivo masih sejuk.dan beku sket2
mix smpai kental nak tau kental kalau angkat mata mixer ade lobang tgh2 adunan dan bahan2 yg melekat atas mata mixer statik xjatuh
ok asing kan kepada 2
adunan putih mesti lebeh byk sket eh..kalau cream putih yg korg nk layer kan lepa lua kek tu nnt

Cara buat cream hitam coklat(nutella)
ambik 5 sb ganace coklat yg korg buat awal
sedikit emolco coklat campur dalam cream putih yg korg asing kan kepada dua td.satu bia ori je eh yg satu ni korg campur kan emolco bagai tu
add on 5sb nutella dan kacau rata
ok layer2 kan pd kek indulgencee kite ikut turutan mouses putih layer 2 hitam dan seterus nya ina selalu buat 4 layer...
pastikan diam kan dalam peti ais dalam 2jam sebelum di curah ganace
sediakan ganace ni awal2 ye buat semalam gune arini pon cantik.nak gune panas kan sket je bg cair sket
1cawan whipping dairy 
masukkn 250g coklat cincang2 
dah larut masuk 2sb butter 
masuk dalam pengukus atau oven bia smpai semua cair.keluakan dan kacau kan
ok sejuk kan suhu bilik sekurg2 nye 4 hngga 5 jam
setelah tuang ganace simpan semula dalam peti ais 2 jam dan hiaskan dgn bagai jenis coklat siapp dahhh..nak potongan cantik rendam pisau nak potong tu dalam air panas dan lap kemudian potong kan kek dan tarik kelua bukan tarik ke atas eh.

Resepi Asal : azlina ina

#jomcuba #jemputshare

3 comments:

  1. Bab membakar ni kita failed sikit. Kalau resepi mudah-mudah inshaAllah boleh cuba.

    ReplyDelete
  2. saya sukaaa makan je buat tak suka =P

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊