Tuesday, 5 May 2020

10 Himpunan Resepi Biskut Raya Paling Senang Nak Buat

Assalamualaikum wbt,

Himpunan Resepi Biskut Raya Paling Senang Nak Buat | Hari ini adalah hari kesebelas kita menyambut bulan Ramadhan dan sebelas hari juga kita berpuasa. Semoga bulan Ramadhan kali ini memberi peluang kepada kita semua untuk tingkatkan amal kebaikan, amalan ibadah dan mampu merebut malam yang terbaik diakhir ramadhan nanti iaitu Lailatul Qadar dimana ia umpama seribu bulan. Rugilah kalau kita tidak rebut peluang tersebut kan.

Baiklah, jom kita teruskan ke agenda yang dinanti-nantikan iaitu penyediaan resepi-resepi biskut raya yang paling senang nak buat. Memandangkan mommy juga kurang suka nak buat biskut raya yang renyah, melainkan biskut yang mommy suka. Jadi, dibawah ini mommy sediakan resepi biskut raya paling senang nak buat.


10 HIMPUNAN RESEPI BISKUT RAYA PALING SENANG NAK BUAT


Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan
Biskut Raya 2020

1. RESEPI BISKUT RAYA ALMOND ROCHER

Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm coklat susu compound
  • 50gm pes kacang hazel
  • Badam jejari secukupnya |dipanggang

CARA MEMASAK:

  1. Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
  2. Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
  3. Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk
2. RESEPI BISKUT RAYA 

Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN A:

  • 250gm mentega
  • 150gm gula kastor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 50gm sebuk badam

BAHAN B:

  • 350gm tepung red rose
  • 50gm tepung kastard
  • 50gm tepung susu
  • 40gm tepung jagung
  • Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan

CARA MEMASAK:

  1. Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
  2. Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
  3. Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
  4. Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
  5. Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
  6. Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
3. RESEPI BISKUT RAYA DAHLIA / SEMPERIT BUNGA

Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN-BAHAN
  • 250 g mentega
  • 125 g gula kastor - mummy tak suka manis
  • 250g tepung *
  • 125 g tepung kastad *
  • 125 g tepung jagung *
  • 3 biji kuning telur(saiz B)
  • 1 camt esen vanila
  • secubit garam
  • ceri/sebarang hiasan yang korang suka.
CARA-CARA:
1. Ayak bahan bertanda (*)
2. Putar mentega, gula kastor dan secubit garam hingga kembang,
3. Masukkan kuning telur dan vanila dan putar  lagi hingga sebati.
4. Masukkan tepung-tepung yang telah diayak. Uli hingga sebati.
5. Picitkan adunan menggunakan acuan dahlia ke dalam loyang. Hias dan bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 15 min. Jangan lupa panaskan oven selama 10 min untuk mendapatkan biskut yang cantik.

4. RESEPI BISKUT RAYA TART NENAS GULUNG

Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan mentega
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 30gm gula icing
  • 3 cawan tepung gandum – diayak. Jumlah boleh tambah kalau doh lembik
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu sudu makan tepung ubi kayu
  • 1 sudu teh essen vanila
  • 1 biji kuning telur
  • Pewarna kuning lemon

HIASAN:

  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu makan susu manis
  • Pewarna kuning lemon

CARA MEMASAK:

1.  Satukan mentega, gula aising, minyak sapi dan esen vanilla. Sebatikan.
2. Kemudian masukkan telur dan pewarna kuning. Kacau rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
4. Kemudian terap doh dengan acuan yang disukai. Biarkan doh selama 1 jam baru sapu kuning telur.
5. Bakar pada suhu 160-170C selama 20-25 minit. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.


5. RESEPI BISKUT RAYA CONFLAKES CHOCOLATE

Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN-BAHAN:

  • 200gm bijirin cornflakes
  • 150gm bubble rice
  • 1 bar coklat masakan

CARA MEMASAK:

  1. Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
  2. Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
  3. Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
  4. Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.

6. RESEPI BISKUT RAYA SEMPERIT SUSU

Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • Pewarna kesukaan secukupnya
  • 2 sudu makan ( menggunung) tepung kastard
  • 4 1/4 cawan tepung jagung

CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan kacau menggunakan senduk.
2. Kemudian masukkan tepung kastard. Kacau lagi hingga rata.
3. Seterusnya masukkan tepung jagung. Uli hingga sebati. Adunan mestilah agak lembut. Jika keras, tambah mentega secukupnya.
4. Terap adunan dan biarkan 20 minit sebelum dibakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga masak, Guna api atas dan bawah.

7. RESEPI BISKUT RAYA NESTUM

Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 100gm gula halus @ kastor
  • 100gm tepung jagung
  • 1 biji kuning telur gred A
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu teh air sejuk dlm peti ais
  • Tepung gandum cap ros secukupnya – bergantung pada kondisi doh
  • 80gm nestum
  • 1 biji telur ayam + sedikit pewarna kuning telur (untuk sapuan)
  • Nestum untuk hiasan

CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula & air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati @ nampak warna kuning keputihan.
2. Masukkan tepung jagung, nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan.
3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur diatasnya dan tabur nestum.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau bergantung pada oven masing-masing.

 

8. RESEPI BISKUT RAYA SARANG SEMUT


Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan mentega
  • 1/2 cawan gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • Sedikit esen vanilla
  • 1 sudu kecil pewarna kuning
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 cawan tepung jagung
  • 2 1/4 cawan tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak)

CARA MEMASAK:

1.Pukul metega dan gula hingga kembang dan gula hancur.
2.Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sekejap kemudian matikan mixer.
3.Masukkan pewarna kuning, susu tepung dan tepung kastard. Kacau rata.
4.Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil uli hingga jadi doh yang cantik dan tidak melekat di tangan.
5.Doh boleh terus diparut atau balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit sebelum diparut.
6.Masukkan parutan doh tadi ke dalam cawan kertas dan hias dengan coklat urai berwarna.
7.Panaskan ketuhar dan bakar biskut selama 20 minit pada suhu 160C.

9. RESEPI BISKUT RAYA TART NENAS BUNGA

Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN-BAHAN:

  • 120gm mentega
  • 120gm minyak sapi
  • 450gm tepung gandum
  • 1 biji telur gred B
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk adunan diikuti mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati menggunakan pemukul tangan.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
  3. Terapkan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian dan citarasa anda.
  4. Sudukan inti nanas ditengah-tengah biskut dengan secukupnya.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 170°C – 180°C dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak.

10. RESEPI BISKUT RAYA CRUNCHY CARAMEL ALMOND

Resepi biskut raya 2020, koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut raya 2020 resepi biskut raya chef liza buku resepi biskut raya biskut raya sedap blog resepi biskut raya,resepi biskut lama koleksi 1001 resepi biskut raya resepi biskut rainbow resepi biskut raya chef liza resipi biskut raya dari facebook biskut di pasaraya resepi biskut lama2 kuih tekap resepi biskut dam resepi biskut aiskrim sukatan cawan 1001 resepi biskut raya biskut mudah 3 bahan kuih raya tanpa oven blog resepi biskut raya kuih coklat biskut kopi mudah resepi guna tepung biskut mix resepi biskut mentega biskut jagung tin resepi biskut indonesia resepi biskut butter susu resepi kuih susu nespray cara membuat biskut beras resipi tart nenas rangup resepi biskut koko mudah biskut bertih beras kuih raya terbaru 2018 resepi biskut viral 3 bahan

BAHAN – BAHAN :

  • 200 gram tepung florentine
  • 150 gram kepingan badam | sliced almond
  • 50 gram kuaci putih | sunflower seed
  • 100 gram kuaci hijau | pumpkin seed
  • 2 sudu besar bijan hitam

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan oven kepada suhu 160°C.
  2. Bakar kekacang selama 5 minit atau sehingga masak rangup.
  3. Angkat dan sejukkan. Gaulkan sebati tepung florentine bersama kekacang dan bijan hitam. Tuang ke atas loyang berukuran 14″×14″ yang dilapikkan dengan kertas parchment. Tujuannya ialah supaya biskut tidak melekat nanti. Kalau oven anda kecil, boleh bahagikan kepada 2 loyang dan bakar berasingan.
  4. Bakar pada suhu 16°C selama 10 minit. Angkat dan terus potong kepada saiz kecil ketika masih panas. Kalau dah sejuk nanti biskut akan pecah. Potong dengan menggunakan pizza roller atau pisau panjang.

Resepi Asal : Dailymakan

6 comments:

  1. tahun ni rasa macam nak buat lah biskut raya nombor 1 tu..

    ReplyDelete
  2. tahun ni nak buat kuih raya sendiri lagi yayyy

    ReplyDelete
  3. Salam Ramadhan! Boleh la follow resepi ni hehe :)

    ReplyDelete
  4. WOW BANYAKNYA RESEPI BISKUT SEDAP CUBALAH WAWA

    ReplyDelete
  5. tak buat biskut mana dah rasanya tahun ni.. hurmm..

    ReplyDelete
  6. ini betul2 mengundang ni

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊