Friday, 13 March 2020

7 Langkah Pencegahan Penyebaran COVID-19

Assalamualaikum wbt,

11 March 2020, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan COVID-19 sebagai Pendemik, sekaligus menegaskan penularan dan keadaan wabak itu semakin membimbangkan. Secara umum, Pendemik bermaksud wabak penyakit yang tersebar dengan begitu meluas merentasi sempadan, hingga ke seluruh dunia.

Status COVID-19 : Pendemik
Ini pula pengisytiharan daripada Perdana Menteri Malaysia tentang Pendemik COVID-19 bagi mencegah penularan wabak ini lebih berleluasa.


Bagi menyambut amanat Perdana Menteri tentang pencegaran penularan wabak COVID-19 ini, marilah kita sama-sama menjaga kesihatan dan kebersihan bermula dari diri sendiri dan keluarga. Dibawah ini mommy sertakan 7 Langkah Pencegahan Penyebaran COVID-19.

7 Langkah Pencegahan Penyebaran COVID-19 

1. Kerapkan mencuci tangan anda
2. Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut anda
3. Tutup mulut menggunakan tisu atau pelipat tangan ketika batuk atau bersin
4. Hindaran kawasan tumpuan ramai
5. Tinggal dirumah jika tidak sihat
6. Sekiranya anda demam, batuk dan sukar bernafas, dapatkan nasihat awal perubatan melalui telefon sebelum mendapatkan rawatan susulan
7. Sentiasa peka kepada maklumat terkini daripada WHO

7 langkah ini membantu anda mencegah penyebaran COVID-19 insyaAllah, seteruskan jangan lupa kuatkan imuti diri dan keluarga dengan Vitamin C, Omega Guard dan juga ResV. Nak tahu bagaimana ResV dapat tingkatkan imuniti anda, boleh teruskan bacaan anda selanjutnya,

1 comment:

  1. semoga kita semua terpelihara dari pendemik ni.. amin

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊