6 Tips Kehamilan Sihat Dan Selamat

6 Tips Kehamilan Sihat Dan Selamat.

Assalamualaikum wbt,

Hai mami semua, hari ni kak wawa nak share tips kesihatan ketika hamil. Mungkin untuk yang pertama kali hamil macam kak wawa ni, banyak benda yang tak tahu kan.
Jadi, apa yang kita boleh buat dan tak boleh ketika awal-awal pregnancy. Ialah, mana ada pengalaman lagi kan. Semuanya bergantung kepada kerajinan kita membaca dan bertanya mak, kakak dan kawan-kawan yang dah pernah lalui laa kan. 

Tips kesihatan ketika hamil ini kak wawa dapat daripada youtube, sebab kurang rajin nak membaca kak wawa lebih banya melihat dan mendengar video. hehe

Ketika hamil, kita perlu lebih berhati-hati dari diri sendiri untuk memastikan pertumbuhan janin yang sihat dan selamat. Ia juga bagi memastikan perkembangan janin lebih sihat. Namun, apakah perkara-perkara yang boleh dan tidak boleh kita lakukan ketika hamil?

6 Tips Kehamilan Sihat Dan Selamat

1. Mengambil folic acid dan vitamin D.

6 Tips Kehamilan Sihat Dan Selamat, tips awal kehamilan, 10 langkah untuk kehamilan sihat Cara Menjaga Kehamilan di Trimester Pertama,  set hamil shaklee, set hamil shaklee terbaik, produk shaklee untuk hamil, shaklee. pengedar shaklee pengerang, pengedar shaklee paka, agen shaklee aktif johor, pengedar set hamil shaklee


Asid folik mengurangkan risiko bayi anda mengalami kecacatan tiub neural / tiub saraf dan mengelakkan dari terkena kecacatan tersebut. Ia adalah ideal untuk mula mengambilnya tiga bulan sebelum pembuahan tetapi jika terlambat untuk itu, jangan risau tetapi mula mengambil jumlah harian yang disyorkan sekarang dan terus mengambilnya sehingga akhir trimester pertama (minggu ke-12 kehamilan anda).

Vitamin D membantu bayi anda mengembangkan tulang yang sihat, gigi dan otot. Ia membantu mengawal tahap kalsium dan fosfat dalam badan anda. Anda memerlukannya untuk memastikan tulang dan gigi anda sihat.


Mengambil suplemen vitamin D setiap hari adalah lebih penting jika anda menghadapi risiko kekurangan vitamin D:

1.     Sekiranya anda mempunyai kulit yang lebih gelap
2.     jika anda mendapat kurang cahaya matahari, contohnya anda berada dalam banyak.

kedua-dua makanan tambahan ini adalah satu-satunya yang anda perlukan semasa kehamilan melainkan doktor anda atau bidan mengesahkan kekurangan, seperti kekurangan zat besi.


2. Sentiasa aktif.

6 Tips Kehamilan Sihat Dan Selamat, tips awal kehamilan, 10 langkah untuk kehamilan sihat Cara Menjaga Kehamilan di Trimester Pertama,  set hamil shaklee, set hamil shaklee terbaik, produk shaklee untuk hamil, shaklee. pengedar shaklee pengerang, pengedar shaklee paka, agen shaklee aktif johor, pengedar set hamil shaklee


Menjadi tidak aktif (duduk terlalu lama) tidak sihat untuk anda atau bayi anda. Ia meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi terlalu banyak penambahan berat badan, diabetes kehamilan, pra-eklampsia dan urat varikos dan anda lebih cenderung mempunyai sesak nafas dan sakit belakang belakang.

Jika anda melakukan senaman sebelum anda hamil, anda boleh meneruskannya pada tahap yang sama tetapi perhatikan badan anda dan perlahankan ketika anda merasa tidak selesa.

Jika anda tidak bersenam sebelum anda hamil, anda tidak perlu pergi kelas latihan, yang penting adalah aktif.

3. Makan pelangi/ pelbagai.

6 Tips Kehamilan Sihat Dan Selamat, tips awal kehamilan, 10 langkah untuk kehamilan sihat Cara Menjaga Kehamilan di Trimester Pertama,  set hamil shaklee, set hamil shaklee terbaik, produk shaklee untuk hamil, shaklee. pengedar shaklee pengerang, pengedar shaklee paka, agen shaklee aktif johor, pengedar set hamil shaklee

Tidak semestinya, tetapi semasa anda merancang makan atau mendapati diri anda memerlukan makanan ringan, cuba makan makanan yang berwarna-warni: bayam hijau gelap, lobak oren, epal merah, pisang kuning, bluberries.

Bukan sahaja makanan berwarna cerah itu umumnya menawarkan nutrien dan antioksidan yang paling banyak, tetapi mempunyai diet yang pelbagai akan mendedahkan bayi anda kepada pelbagai citarasa dan rasa.

Bayi anda makan apa yang anda makan melalui cecair amniotik, jadi jika anda makan pelbagai jenis makanan, bayi anda juga akan merasai yang sama.

4. Pantau pergerakan bayi anda.

6 Tips Kehamilan Sihat Dan Selamat, tips awal kehamilan, 10 langkah untuk kehamilan sihat Cara Menjaga Kehamilan di Trimester Pertama,  set hamil shaklee, set hamil shaklee terbaik, produk shaklee untuk hamil, shaklee. pengedar shaklee pengerang, pengedar shaklee paka, agen shaklee aktif johor, pengedar set hamil shaklee

Pergerakan bayi anda adalah tanda bahawa mereka baik. Mereka menetap menjadi corak biasa pada sekitar seminggu 24. Mula memantau corak pergerakan pada ketika ini dan jika anda perhatikan pengurangan pergerakan sila berjumpa dengan doktor dengan segera.

5. Tidur Mengiring pada trimester ketiga.

6 Tips Kehamilan Sihat Dan Selamat, tips awal kehamilan, 10 langkah untuk kehamilan sihat Cara Menjaga Kehamilan di Trimester Pertama

Tidur secara melentang pada trimester ketiga menggandakan risiko kematian bayi anda. Anda boleh bangun dalam pelbagai posisi pada waktu malam, dan itu Ok, tetapi jika anda tidur mengiring, anda akan tidur dengan selamat dan selesa untuk bayi anda.

6. Pastikan sentiasa terhidrasi.

6 Tips Kehamilan Sihat Dan Selamat, tips awal kehamilan, 10 langkah untuk kehamilan sihat Cara Menjaga Kehamilan di Trimester Pertama
Add caption

Penghidratan membantu mencegah kelahiran pramatang. Ia juga membantu menghalang sakit kepala, batu karang dan pening. Jika air kencing anda berwarna kuning terang untuk dan cerah, anda mendapat penghidratan yang mencukupi. Sekiranya kuning gelap, anda perlu meningkatkan pengambilan air anda.

Selain memastikan kesihatan mengikut 6 tips diatas, keperluan nutrisi badan ketika hamil amat perlu dititik beratkan. Pengambilan makanan yang seimbang membantu badan anda kekal cergas dan sihat ketika hamil. Jika berlaku pengurangan makanan disebabkan oleh faktor alahan dan sebagainya, pengambilan supplemen dapat membantu membekalkan nutrisi lengkap pada anda dan juga bayi dalam kandungan.

Alhamdulillah, sehingga usia kandungan kak wawa mencecah 27 minggu kak wawa masih amalkan pemakanan yang sihat dan supplemen set hamil shaklee setiap hari. Apa yang kak wawa dapat kongsikan adalah keadaan diri kak wawa sendiri. Alhamdulillah, syukur Allah berikan sangat kemudahan ketika hamil mungkin asbab konsisten ambil supplemen set hamil shaklee.

Perbezaan hamil kak wawa dari orang lain, alhamdulillah kak wawa tak lalui seperti mana orang lain lalui proses kehamilan yang agak mencabar seperti:

Namun, rezeki juga buat kak wawa apabila melalui proses kehamilan yang sangat menyenangkan hati semua orang. Ketika awal kehamilan, disaat orang lain mengalami muntah-muntah, pening, tak boleh makan, tak boleh bau masakan, tak boleh bau suami, tak boleh berjalan dan sebagainya. Berbeza pula dengan kak wawa. 

  • Sentiasa bertenaga dari awal hamil hingga sekarang, alhamdulillah
  • Boleh makan apa sahaja tanpa ada alahan
  • Tiada masalah pening, loya dan pitam
dan banyak lagi simptom-simptom lain yang dialami oleh orang lain tapi tidak pada kak wawa. Jadi, kak wawa nak suggest laa dekat anda untuk ambil set hamil shaklee. Boleh rujuk info tentang set hamil shaklee dengan klik sahaja perkataan Set Hamil Shaklee ini. Nak tahu apa yang ada dalam set hamil shaklee, boleh teruskan pembacaan anda di sana.

Kak wawa doakan semoga anda semua diberi kemudahan ketika hamil. Amin

Jika anda ingin dapatkan set hamil shaklee terbaik ini, boleh:

Hubungi kami:

019-9966576 (Kak Wawa)

BYG Families
Page FB : Kedai Vitamin Pengerang
Your Certified Shaklee Product Consultant

COD Bandar Penawar
Pengeposan ke seluruh Malaysia

1 comment:

Mas FVOME said...

Bagus la tips2 nie tq kak Wawa.Tmbh pengetahuan.