6 Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

Assalamualaikum wbt,

Selamat menuju ke bulan Ramadhan, yang tinggal hanya beberapa hari sahaja lagi. Apakah persediaan anda yang sering mengalami masalah ketika berpuasa. Sebolehnya, seorang manusia biasa kita inginkan mampu berpuasa dengan penuh. Sebab apa? Tak perlulah ganti selepas bulan Ramadhan kan? hihi

Namun, semua itu mustahil bagi seorang wanita normal. Ketidakselesaan semasa berpuasa bukan anya wanita yang mengalaminya, malah lelaki juga merasai sama. Ada sesetengah daripada anda, tiada isu tentang kesihatan. Alhamdulillah! Bagaimana pula bagi insan yang tidak mampu untuk berpuasa penuh kerana mengalami masalah kesihatan dan lain-lain.

Bagitahu pada mereka yang mengalami ketidak selesaan ini, anda boleh berpuasa dengan sihat dan selamat bersama produk shaklee. ")

Sepanjang tempoh berpuasa, tidak mustahil untuk anda mengalami ketidakselesaan. Apakah ketidakselesaan yang sering anda alami dan ada cara yang dapat membantu untuk mengatasinya supaya anda kekal bertenaga sepanjang Ramadhan.

6 Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

1. Ketidakhadaman (Pedih Ulu Hati)

Perut kita dicipta dengan persekitaran yang berasid untuk menghadam makanan dan memusnahkan bakteria. Penghasilan asid perut yang berlebihan atau pengaliran balik asid perut ke dalam esophagus, boleh menyebabkan pedih ulu hati. 

Puasa biasanya mengurangkan jumlah asid perut. Walaubagaimanapun, pedih ulu hati boleh berlaku apabila anda teringat mengenai makanan atau anda hidu bau makanan dimana, secara semulajadinya akan memberi isyarat kepada otak untuk meningkatkan penghasilan asid perut.

Tips Kesihatan ketika berpuasa, 6 Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa 12 Tips Sehat Menjalankan Puasa Ramadhan Tips Kekal Sihat dan Bertenaga Ketika Berpuasa 7 Tips Agar Tubuh Tetap Bertenaga Ketika Berpuasa Tips Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa Letih, Lesu Seharian Berpuasa? 8 Cara Kekal Bertenaga & 'Kenyang Tips Ketika Berpuasa Supaya Anda Kekal Bertenaga 4 Tips Kekal Cergas Puasa Masa Mengandung VITAMIN KETIKA BERPUASA  Suplemen Ketika Berpuasa Suplemen Ketika Berpuasa Kebaikan Set Puasa Shaklee, Anda Bertenaga Sepanjang Puasa  Cara Pengambilan Suplemen Ketika Berpuasa  Suplemen untuk Bulan Puasa


Cara Mengawal Ketidakhadaman (Pedih Ulu Hati) dengan :
  • Makan secara sederhana
  • Mengelakkan makanan berminyak dan pedas
  • Mengurangkan pengambilan kafein
  • Mengambil protein berasaskan tumbuhanan yang berkualiti tinggi untuk menguatkan otot perut dan esophagus
  • Mengambil pudina dan halia untuk membantu melegakan ketidakselesaan perut

2. Sembelit

Semeblit adalah perkara yang biasa dihadapi semasa berpuasa, disebabkan oleh kekurangan pengambilan cecair dan serat.

Tips Kesihatan ketika berpuasa, 6 Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa 12 Tips Sehat Menjalankan Puasa Ramadhan Tips Kekal Sihat dan Bertenaga Ketika Berpuasa 7 Tips Agar Tubuh Tetap Bertenaga Ketika Berpuasa Tips Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa Letih, Lesu Seharian Berpuasa? 8 Cara Kekal Bertenaga & 'Kenyang Tips Ketika Berpuasa Supaya Anda Kekal Bertenaga 4 Tips Kekal Cergas Puasa Masa Mengandung VITAMIN KETIKA BERPUASA  Suplemen Ketika Berpuasa Suplemen Ketika Berpuasa Kebaikan Set Puasa Shaklee, Anda Bertenaga Sepanjang Puasa  Cara Pengambilan Suplemen Ketika Berpuasa  Suplemen untuk Bulan Puasa

Cara Mengatasi Sembelit :
Penting bagi anda untuk,
  • Mengambil air yang mencukupi semasa sahur dan iftar
  • Mengekalkan pengambilan makanan yang tinggi dengan serat beserta buah-buahan dan sayur-sayuran
  • Mengekalkan pergerakan usus yang normal dengan Herb-Lax, julap semulajadi

3. Letih / Lesu

Pengambilan nutrien dan tidur yang tidak mencukupi serta kehilangan elektrolit menyebabkan tahap tenaga anda menurun.

Tips Kesihatan ketika berpuasa, 6 Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa 12 Tips Sehat Menjalankan Puasa Ramadhan Tips Kekal Sihat dan Bertenaga Ketika Berpuasa 7 Tips Agar Tubuh Tetap Bertenaga Ketika Berpuasa Tips Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa Letih, Lesu Seharian Berpuasa? 8 Cara Kekal Bertenaga & 'Kenyang Tips Ketika Berpuasa Supaya Anda Kekal Bertenaga 4 Tips Kekal Cergas Puasa Masa Mengandung VITAMIN KETIKA BERPUASA  Suplemen Ketika Berpuasa Suplemen Ketika Berpuasa Kebaikan Set Puasa Shaklee, Anda Bertenaga Sepanjang Puasa  Cara Pengambilan Suplemen Ketika Berpuasa  Suplemen untuk Bulan Puasa

Cara Mengatasi Letih/Lesu dengan :
Semasa Ramadhan, adalah penting untuk,
  • Mendapatkan rehat yang cukup dan tidur yang berkualiti untuk lebih kesegaran semasa bangun sahur
  • Pastikan badan anda terhidrat dengan performance drink
  • Rancang makanan untuk sahur dan iftar anda dengan mengambil makanan yang memberikan tenaga berpanjangan seperti ESP Soy Protein.

4. Sakit Kepala

Dehidrasi yang berpunca daripada ketidakseimbangan elektrolit, kelaparan atau rehat yang tidak mencukupi boleh menyebabkan sakit kepala.


Kurangkan sakit kepala anda dengan :
  • Kekalkan amalan diet yang sederhana dan seimbang - pastikan anda bangun untuk sahur
  • Pastikan anda mengambil protein soya ESP untuk tenaga berpanjangan dan rasa kenyang yang lebih lama.
  • Hidrat dan tingkatkan tenaga dengan Performance membekalkan gabungan unik elektrolit

5. Dehidrasi

Secara semula jadi, badan anda kehilangan elektrolit melalui pernafasan, perpeluhan dan pembuangan air kecil. Kehilangan yang berlebihan akan menyebabkan dehidrasi dan pendedahan kepada haba, pengambilan air yang rendah sebelum memulakan puasa serta aktiviti fizikal akan menerukkan lagi dehidrasi.

Tips Kesihatan ketika berpuasa, 6 Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa 12 Tips Sehat Menjalankan Puasa Ramadhan Tips Kekal Sihat dan Bertenaga Ketika Berpuasa 7 Tips Agar Tubuh Tetap Bertenaga Ketika Berpuasa Tips Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa Letih, Lesu Seharian Berpuasa? 8 Cara Kekal Bertenaga & 'Kenyang Tips Ketika Berpuasa Supaya Anda Kekal Bertenaga 4 Tips Kekal Cergas Puasa Masa Mengandung VITAMIN KETIKA BERPUASA  Suplemen Ketika Berpuasa Suplemen Ketika Berpuasa Kebaikan Set Puasa Shaklee, Anda Bertenaga Sepanjang Puasa  Cara Pengambilan Suplemen Ketika Berpuasa  Suplemen untuk Bulan Puasa

Elakkan dehidrasi dengan :
  • Berada dipersekitaran yang sejuk
  • elakkan pendedahan berlebihan kepada haba
  • Minum performance, minuman ideal yang menghidrat dan membekalkan tenaga untuk memastikan anda kekal cergas

6. Pertambahan Berat Badan Dan Obesiti

Anda mungkin mengalami penambahan berat badan yang tidak diingini kerana kecenderungan untuk makan secara berlebihan terutamanya dalam pengambilan makanan tinggi lemak. Ini bertentangan dengan manfaat berpuasa.

Tips Kesihatan ketika berpuasa, 6 Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa 12 Tips Sehat Menjalankan Puasa Ramadhan Tips Kekal Sihat dan Bertenaga Ketika Berpuasa 7 Tips Agar Tubuh Tetap Bertenaga Ketika Berpuasa Tips Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa Letih, Lesu Seharian Berpuasa? 8 Cara Kekal Bertenaga & 'Kenyang Tips Ketika Berpuasa Supaya Anda Kekal Bertenaga 4 Tips Kekal Cergas Puasa Masa Mengandung VITAMIN KETIKA BERPUASA  Suplemen Ketika Berpuasa Suplemen Ketika Berpuasa Kebaikan Set Puasa Shaklee, Anda Bertenaga Sepanjang Puasa  Cara Pengambilan Suplemen Ketika Berpuasa  Suplemen untuk Bulan Puasa



Tips Kesihatan ketika berpuasa, 6 Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa 12 Tips Sehat Menjalankan Puasa Ramadhan Tips Kekal Sihat dan Bertenaga Ketika Berpuasa 7 Tips Agar Tubuh Tetap Bertenaga Ketika Berpuasa Tips Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa Letih, Lesu Seharian Berpuasa? 8 Cara Kekal Bertenaga & 'Kenyang Tips Ketika Berpuasa Supaya Anda Kekal Bertenaga 4 Tips Kekal Cergas Puasa Masa Mengandung VITAMIN KETIKA BERPUASA  Suplemen Ketika Berpuasa Suplemen Ketika Berpuasa Kebaikan Set Puasa Shaklee, Anda Bertenaga Sepanjang Puasa  Cara Pengambilan Suplemen Ketika Berpuasa  Suplemen untuk Bulan Puasa

Kekalkan berat badan optimun dengan :
  • Makan secara sederhana
  • Mengawal dan mendisiplinkan diri untuk mengamalkan pemakanan sihat
  • Mengurangkan jurang nutrisi dengan Mealshakes yang membekalkan 19 vitamin dan mineral penting.
  • Mengambil lecithin, pengemulsi  (pengurai) lemak semula jadi

Inilah 6 tips dan cara macam mana nak atasi jika anda mengalami ketidakselesaan ketika berpuasa. Semoga bermanfaat

3 comments:

Shahida Dzulkafli said...

Tak lama je lagi, kita dah nak menyambut Ramadhan..
Nice sharing..

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

atiehilmi dot com said...

saya memang standby jek peppermint ni sebab tak lalu nak telan halia biasa.. hee~ nasib laada dalam bentuk pil mudah telan..