Tutorial Scroll Box Untuk Blog Archive - KAK WAWA - Health & Beauty Tips, Lifestyle, Food, Travel and Review

Tutorial Scroll Box Untuk Blog Archive

.Assalamualaikum.

Hi korangg semuaaa.. 
EH , Hari ni , Lyssa nak ajarkan korang pulakk , macam mana ak buat kan blog archive boleh di scroll kan .. Alamakk .! korang tahu ke blog archive tuh apa ?
HAHAHA! .Tak tahuu .? Aduyy . Yang ni haa :
 

Ok . Korang dah tahu kan .? Korang punya Blog Archive yang Entry Lama-Lama tuh kan .. Mesti Jadi panjang ke bawah kan ? Kalau nak kemas kan lagii blog korang tuh . boleh lah guna tutorial ini . HEHE . Selamat Mencuba ! =)

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates 

2. Tekan Ctrl F dan cari kod yang ini : 

<div id='ArchiveList'>
3. B4 korang jumpa kod yg kat atas ni , korang akan jumpa kod yang ini dulu :


<div class='widget-content'>
 
 4. Gantikan kod ini  <div class='widget-content'> dengan kod yang ini 

<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>

p/s : Korang boleh tukar Size Height 200px mengikut kesesuai blog ;)


5. Korang PREVIEW dulu . kalau menjadi , terus SAVE ok ? :))

=SELAMAT MENCUBA=



Alhamdulillah, akhirnya menjadi juga scroll box untuk blog archive blog vitamin wawa ni. Terima kasih tak terhingga buat FadziRazak sebab bantu wawa keluar dari kekangan ini. Wawa ambil masa dah lama mencari solusi dengan, ingatkan problem coding rupanya datang dari diri sendiri.

Itulah kan, tak tahu tak bertanya. Akhirnya, sesat sendiri. Semalam, datang juga idea post entry tentang masalah coding wawa. Thanks ya FadziRazak.. hihi.. Lepas ni, boleh laa tanya lagi kan..")

Wawa share tutorial buat scroll box untuk blog archive jika korang nak Nampak kemas dan tersusun laa.. hehe.. Tutorial dari blogger LyssaSecret. 

7 comments:

Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊

@templatesyard