Resepi Biskut Dahlia Mudah Dan Cantik

Assalamualaikum wbt,

Dua hari lagi, Syawal menjengah tiba. Ramadhan bakal menyusul, Ya Allah sayu sangat hati ini. Semoga kita dapat berjumpa lagi Ramadhan. Bulan penuh keberkatan umpama 1000 bulan masih punya satu hari lagi. Adakah sudah terlepas atau belum? Allahua'lam.

Hari ni mood raya pun dah datang. Apa yang paling sinonim bila nak tiba hari raya? Sudah tentu semua sibuk dengan persiapan buat kuih raya kan? Wawa pun nak jugalah, baru mengoogle resepi kuih terbaik. Kuih kegemaran sepanjang zaman, memang tak dpat dipisahkan. Assebabnya, nama kuih ni sangat cantik, secantik bentuknya iaitu Kuih Dahlia!")

Wawa nak kongsi juga resepi Kuih Dahlia terbaik ni, bukan hanya simple tapi sangat best. Wawa first time buat, memang wallah. Warna pun cantik. Jom cuba resepi Umi Zakiah. Wawa memang refer resepi umi zakiah ni, bila buat biskut dahlia. Sanagt sedap, cuma wawa gantikan manik untuk hiasan, nampak lebih ekslusif gitu.. hihi

Resepi Biskut Semperit Dahlia Sukatan Cawan Images for resepi kuih dahlia Resepi Semperit Dahlia | Seminit Resepi Resepi Biskut Semperit Dahlia | Biskut Raya resepi biskut dahlia sukatan cawan biskut dahlia susu resepi samperit gebu resipi biskut raya cara buat biskut sarang semut resepi semperit cheese biskut bunga cina biskut samperit
Rupa sebelum Bakar

Selepas Bakar

Bahan-bahannya:

250 g mentega
125 g gula kastor - mummy tak suka manis
250g tepung *
125 g tepung kastad *
125 g tepung jagung *
3 biji kuning telur(saiz B)
1 camt esen vanila
secubit garam
ceri/sebarang hiasan yang korang suka......


Cara membuatnya:

1. Ayak bahan bertanda (*)
2. Putar mentega, gula kastor dan secubit garam hingga kembang,
3. Masukkan kuning telur dan vanila dan putar  lagi hingga sebati.
4. Masukkan tepung-tepung yang telah diayak. Uli hingga sebati.
5. Picitkan adunan menggunakan acuan dahlia ke dalam loyang. Hias dan bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 15 min. Jangan lupa panaskan oven selama 10 min untuk mendapatkan biskut yang cantik.


Selamat Mencuba.

==========

Haa, hari raya jangan makan sakan naa, jaga kesihatan. Nak lebih bagus, amalkan pemakanan supplemen semulajadi dari wawa.")

For orders and inquiries, boleh contact Wawa terus ya..")


Founder of MME Legacy.

Your Shaklee Independent Distributor
Wawa | wanrokiahwanismail@gmail.com
Whatsapp: 019 996 6576
Instagram: @Beauty_Skin_bywawa

7 comments:

NARDtheNERD said...

cantiknyaaa kuih diaa :)

AinAthirah Anuar said...

Menjadi cantik ja. Nice Sharing !

AinAthirah Anuar said...

Menjadi cantik ja. Nice Sharing !

Nurzakiah Hanum said...

sedapnyaaaaaaaaaaa

Puan Wawa said...

Kan, memang jadi cantik je dooh die.. try laa nad, ain, Kak anum..")

Farrah MF said...

Cantik berseri biskut dahlia tu Wawa letak manik warna-warni :)

fifi fizah (pearl) said...

sdp nye.. pos la ckit..huhuu