Assalamualaikum wbt,

Ketika hamil kita digalakkan untuk perbanyakkan baca al-quran, tingkatkan amalan-amalan yang membantu membentuk anak yang soleh solehah. 

Amalan dibawah ini saya kongsikan daripada Puan Aisyah Adawiyah untuk rujukan saya sendiri dan semoga memberi manfaat juga pada kalian yang sedang hamil dan bakal hamil.

Selain daripada itu, kita juga digalakkan untuk membaca doa yang dikongsikan oleh Ustazah Mahani merupakan isteri kepada Syeikh Zainul Asri di mana beliau melahirkan anak yang soleh solehah dan hafiz hafizah Al-Quran. Moga-moga menjadi pahala buat ustazah dan kita semua.

Bacaan Doa ketika sedang Hamil, amalkan baca doa ini sedari awal tahu kehamilan. 


Amalan ketika hamil, doa ketika hamil, surah ketika hamil, amalan ibu hamil, doa anak cerdik, doa anak hagiz hafizahAmalan ketika hamil.. 
(Khas untuk sahabat yang sedang hamil dan bakal hamil) 

 1. Membaca surah Al-Insyiqaq :  Membacanya disepanjang kehamilan 

2. 1st trimester : Banyakkan membaca Surah Al-Luqman di mana otak bayi,  fakulti mental dan juga sistem saraf sedang berkembang. Pada waktu ini ibu dinasihatkan untuk sentiasa bersangka baik dan bercakap perkara yang baik2 didalam hati kerana anak menyerap apa yang dinalurikan oleh si ibu. Suami juga kena jaga perasaan ibu baik-baik waktu ini. Biar si ibu merasa sentiasa disayangi supaya dia boleh menalurikan yang baik2 buat si anak..
Tambahan : Baca surah Muhammad semoga akhlak anak menjejak akhlak nabinya..

2. 2nd Trimester : Membaca surah Yusuf di mana fizikal anak sedang terbentuk. Banyakkan pandang wajah-wajah para ulama dan bayi yang comel. 
Tambahan : Membaca surah Muhammad semoga wajah anak menjejak indah nabinya..

3. 3rd trimester : Membaca surah Maryam dimana ini trimester terakhir dan sudah dekat dengan waktu bersalin 
Tambahan : Membaca Simurah Muhammad : semoga senangnya bersalin seumpama senangnya Sayyidah Aminah bersalin kepada Rasulullah s.a.w

4. Membaca Ya Latif sebanyak 129 kali setiap pagi dan petang

5.Pada bulan ketujuh kehamilan sahaja : Dianjurkan supaya suami membaca surah Al Insyirah 152 kali pada bayi

6. Ketika bersalin di labour room :  Untuk membaca ayat pertama daripada surah Al Fath, memperbanyakkan bacaan Ya Lateef, Membaca Surah Maryam, surah Insyirah dan membaca " assalamualaikum ayyuhan nabiyyu wa rahmatullahi wabarakatuh" 

Semoga anak yang lahir menjadi anak yang membawa akhlak sang nabi dan pembawa dakwah baginda. Amin...

Credit : Aisyah Adawiyah

Selain daripada itu, pengambilan supplemen ketika hamil juga menjadi ikhtiar pada kita ibu melahirkan zuriat yang sihat, cerdas dan pintar.

Baca :