Tuesday, 3 August 2021

Promosi Shaklee Ogos 2021 | Vitaminwawa

Assalamualaikum wbt,

Welcome Ogos, semoga bulan ini penuh dengan keberkatan, rahmat, kejayaan buat kita semua. Alhamdulillah, bulan lepas shaklee menawarkan promosi untuk set awet muda iaitu ResV dan Vivix.

Bulan ini, sempena bulan kemerdekaan shaklee menawarkan promosi bulanan dengan tiga set solusi untuk kehidupan yang sihat. Nak tahu apa promosi bulan ini? Teruskan bacaan anda.

Promosi Shaklee Ogos 2021


set kurus shaklee yang paling berkesan, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee 2020, set kurus shaklee review, cara makan set kurus shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2020, harga set kurus shaklee 2020, pengalaman kurus dengan Shaklee, set kurus shaklee 2020, set kurus Shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee bajet, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee review, set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set kurus shaklee 2019, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus Shaklee, testimoni set kurus Shaklee, cara pengambilan set kurus Shaklee, harga set kurus shaklee 2020, harga set kurus Shaklee, cara makan set kurus shaklee 2020, cara pengambilan set kurus shaklee 2018, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, cara makan set kurus shaklee bulan puasa, cara makan set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set budget kurus Shaklee, set basic kurus Shaklee,               cara consume set cantik Shaklee, cara pengambilan set cantik Shaklee, set cantik bajet shaklee 2020, set cantik shaklee 2021, set cantik bajet Shaklee, testimoni set cantik Shaklee, feedback set cantik Shaklee, set cantik premium Shaklee, shaklee untuk tenaga wanita, set tenaga shaklee lelaki, minuman tenaga untuk wanita, vivix Shaklee, alfalfa Shaklee, vitamin untuk menambah tenaga, coq trol Shaklee, suplemen untuk tenaga batin wanita, vitamin untuk tenaga wanita, vitamin untuk tenaga lelaki, suplemen untuk tenaga batin lelaki, vitamin blackmores untuk tenaga, suplemen penambah tenaga untuk wanita, vitamin untuk tenaga batin wanita, suplemen untuk kulit dan tenaga, supplement untuk tenaga di Watson, promosi Shaklee, promosi Shaklee ogos 2021, promosi terbaru Shaklee, promosi terhebat Shaklee, promosi vitamin shaklee

1. Solutions for a Healthy Life

set kurus shaklee yang paling berkesan, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee 2020, set kurus shaklee review, cara makan set kurus shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2020, harga set kurus shaklee 2020, pengalaman kurus dengan Shaklee, set kurus shaklee 2020, set kurus Shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee bajet, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee review, set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set kurus shaklee 2019, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus Shaklee, testimoni set kurus Shaklee, cara pengambilan set kurus Shaklee, harga set kurus shaklee 2020, harga set kurus Shaklee, cara makan set kurus shaklee 2020, cara pengambilan set kurus shaklee 2018, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, cara makan set kurus shaklee bulan puasa, cara makan set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set budget kurus Shaklee, set basic kurus Shaklee,               cara consume set cantik Shaklee, cara pengambilan set cantik Shaklee, set cantik bajet shaklee 2020, set cantik shaklee 2021, set cantik bajet Shaklee, testimoni set cantik Shaklee, feedback set cantik Shaklee, set cantik premium Shaklee, shaklee untuk tenaga wanita, set tenaga shaklee lelaki, minuman tenaga untuk wanita, vivix Shaklee, alfalfa Shaklee, vitamin untuk menambah tenaga, coq trol Shaklee, suplemen untuk tenaga batin wanita, vitamin untuk tenaga wanita, vitamin untuk tenaga lelaki, suplemen untuk tenaga batin lelaki, vitamin blackmores untuk tenaga, suplemen penambah tenaga untuk wanita, vitamin untuk tenaga batin wanita, suplemen untuk kulit dan tenaga, supplement untuk tenaga di Watson, promosi Shaklee, promosi Shaklee ogos 2021, promosi terbaru Shaklee, promosi terhebat Shaklee, promosi vitamin shaklee

Dalam set ini, anda akan dapat lima item:
  • Energizing Soy Protein (ESP)
  • Herb-lax
  • Omega Guard
  • Ostematrix
  • Vitamin C
Harga promosi : RM411
Harga Jualan : RM513.75

Baca : 

set kurus shaklee yang paling berkesan, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee 2020, set kurus shaklee review, cara makan set kurus shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2020, harga set kurus shaklee 2020, pengalaman kurus dengan Shaklee, set kurus shaklee 2020, set kurus Shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee bajet, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee review, set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set kurus shaklee 2019, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus Shaklee, testimoni set kurus Shaklee, cara pengambilan set kurus Shaklee, harga set kurus shaklee 2020, harga set kurus Shaklee, cara makan set kurus shaklee 2020, cara pengambilan set kurus shaklee 2018, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, cara makan set kurus shaklee bulan puasa, cara makan set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set budget kurus Shaklee, set basic kurus Shaklee,               cara consume set cantik Shaklee, cara pengambilan set cantik Shaklee, set cantik bajet shaklee 2020, set cantik shaklee 2021, set cantik bajet Shaklee, testimoni set cantik Shaklee, feedback set cantik Shaklee, set cantik premium Shaklee, shaklee untuk tenaga wanita, set tenaga shaklee lelaki, minuman tenaga untuk wanita, vivix Shaklee, alfalfa Shaklee, vitamin untuk menambah tenaga, coq trol Shaklee, suplemen untuk tenaga batin wanita, vitamin untuk tenaga wanita, vitamin untuk tenaga lelaki, suplemen untuk tenaga batin lelaki, vitamin blackmores untuk tenaga, suplemen penambah tenaga untuk wanita, vitamin untuk tenaga batin wanita, suplemen untuk kulit dan tenaga, supplement untuk tenaga di Watson, promosi Shaklee, promosi Shaklee ogos 2021, promosi terbaru Shaklee, promosi terhebat Shaklee, promosi vitamin shaklee

2. Healthy Glow Set

Dalam set ini anda akan dapat empat item, iaitu:
  • Energizing Soy Protein (ESP)
  • Omega Guard
  • Vitamin C
  • Youth Cleanser
Harga promosi : RM471
Harga jualan : RM588.75

Dengan setiap belian set ini, anda akan dapat :
✅ Keahlian percuma
✅ Penghantaran percuma
✅ Mug exclusive shaklee percuma

Harga Untuk set promosi shaklee bulan Ogos 2021


set kurus shaklee yang paling berkesan, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee 2020, set kurus shaklee review, cara makan set kurus shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2020, harga set kurus shaklee 2020, pengalaman kurus dengan Shaklee, set kurus shaklee 2020, set kurus Shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee bajet, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee review, set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set kurus shaklee 2019, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus Shaklee, testimoni set kurus Shaklee, cara pengambilan set kurus Shaklee, harga set kurus shaklee 2020, harga set kurus Shaklee, cara makan set kurus shaklee 2020, cara pengambilan set kurus shaklee 2018, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, cara makan set kurus shaklee bulan puasa, cara makan set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set budget kurus Shaklee, set basic kurus Shaklee,               cara consume set cantik Shaklee, cara pengambilan set cantik Shaklee, set cantik bajet shaklee 2020, set cantik shaklee 2021, set cantik bajet Shaklee, testimoni set cantik Shaklee, feedback set cantik Shaklee, set cantik premium Shaklee, shaklee untuk tenaga wanita, set tenaga shaklee lelaki, minuman tenaga untuk wanita, vivix Shaklee, alfalfa Shaklee, vitamin untuk menambah tenaga, coq trol Shaklee, suplemen untuk tenaga batin wanita, vitamin untuk tenaga wanita, vitamin untuk tenaga lelaki, suplemen untuk tenaga batin lelaki, vitamin blackmores untuk tenaga, suplemen penambah tenaga untuk wanita, vitamin untuk tenaga batin wanita, suplemen untuk kulit dan tenaga, supplement untuk tenaga di Watson, promosi Shaklee, promosi Shaklee ogos 2021, promosi terbaru Shaklee, promosi terhebat Shaklee, promosi vitamin shaklee

Baca :

3. Skin Essentials for Luminous Skin


set kurus shaklee yang paling berkesan, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee 2020, set kurus shaklee review, cara makan set kurus shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2020, harga set kurus shaklee 2020, pengalaman kurus dengan Shaklee, set kurus shaklee 2020, set kurus Shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee bajet, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee review, set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set kurus shaklee 2019, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus Shaklee, testimoni set kurus Shaklee, cara pengambilan set kurus Shaklee, harga set kurus shaklee 2020, harga set kurus Shaklee, cara makan set kurus shaklee 2020, cara pengambilan set kurus shaklee 2018, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, cara makan set kurus shaklee bulan puasa, cara makan set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set budget kurus Shaklee, set basic kurus Shaklee,               cara consume set cantik Shaklee, cara pengambilan set cantik Shaklee, set cantik bajet shaklee 2020, set cantik shaklee 2021, set cantik bajet Shaklee, testimoni set cantik Shaklee, feedback set cantik Shaklee, set cantik premium Shaklee, shaklee untuk tenaga wanita, set tenaga shaklee lelaki, minuman tenaga untuk wanita, vivix Shaklee, alfalfa Shaklee, vitamin untuk menambah tenaga, coq trol Shaklee, suplemen untuk tenaga batin wanita, vitamin untuk tenaga wanita, vitamin untuk tenaga lelaki, suplemen untuk tenaga batin lelaki, vitamin blackmores untuk tenaga, suplemen penambah tenaga untuk wanita, vitamin untuk tenaga batin wanita, suplemen untuk kulit dan tenaga, supplement untuk tenaga di Watson, promosi Shaklee, promosi Shaklee ogos 2021, promosi terbaru Shaklee, promosi terhebat Shaklee, promosi vitamin shaklee

Set promosi untuk skin essentials ada dua pilihan iaitu samada :
  • Cleanser
  • Night cream light or rich
Apa yang anda dapat dengan belian set promo ini adalah :
  • e-discount voucher bernilai RM30
  • Keahlian percuma
  • Penghantaran percuma
Harga Promosi : RM335
Harga jualan : RM443.75

set kurus shaklee yang paling berkesan, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee 2020, set kurus shaklee review, cara makan set kurus shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2020, harga set kurus shaklee 2020, pengalaman kurus dengan Shaklee, set kurus shaklee 2020, set kurus Shaklee 2021, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee 2021, set kurus shaklee bajet, set kurus shaklee testimony, set kurus shaklee review, set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set kurus shaklee 2019, set kurus shaklee cara makan, set kurus shaklee harga, cara makan set kurus Shaklee, testimoni set kurus Shaklee, cara pengambilan set kurus Shaklee, harga set kurus shaklee 2020, harga set kurus Shaklee, cara makan set kurus shaklee 2020, cara pengambilan set kurus shaklee 2018, cara pengambilan set kurus shaklee 2021, cara makan set kurus shaklee bulan puasa, cara makan set kurus shaklee untuk ibu menyusu, set budget kurus Shaklee, set basic kurus Shaklee,               cara consume set cantik Shaklee, cara pengambilan set cantik Shaklee, set cantik bajet shaklee 2020, set cantik shaklee 2021, set cantik bajet Shaklee, testimoni set cantik Shaklee, feedback set cantik Shaklee, set cantik premium Shaklee, shaklee untuk tenaga wanita, set tenaga shaklee lelaki, minuman tenaga untuk wanita, vivix Shaklee, alfalfa Shaklee, vitamin untuk menambah tenaga, coq trol Shaklee, suplemen untuk tenaga batin wanita, vitamin untuk tenaga wanita, vitamin untuk tenaga lelaki, suplemen untuk tenaga batin lelaki, vitamin blackmores untuk tenaga, suplemen penambah tenaga untuk wanita, vitamin untuk tenaga batin wanita, suplemen untuk kulit dan tenaga, supplement untuk tenaga di Watson, promosi Shaklee, promosi Shaklee ogos 2021, promosi terbaru Shaklee, promosi terhebat Shaklee, promosi vitamin shaklee

Apa fungsi setiap item untuk kulit?







Jika anda berminat untuk menjana income shaklee dengan mudah, boleh baca disini terlebih dahulu. Mudahnya Buat Bisnes Shaklee 2021.






Hubungi kami;




Page FB : Kedai Vitamin Ketengah Jaya Paka 019-9966576
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi / Paka
Pengeposan ke seluruh Malaysia




Selepas anda mendaftar di form diatas, anda perlu mengaktifkan keahlian terlebih dahulu untuk membolehkan anda menikmati harga diskaun keahlian sebanyak 20% dan anda secara automatik juga boleh menjadi agen.

Anda dijemput untuk join ke group facebook dibawah wawa selepas mengaktifkan keahlian.


Continue Reading

Thursday, 29 July 2021

Sijil Halal Shaklee 2021 | Vitaminwawa


Assalamualaikum wbt,

Sijil Halal Shaklee 2021 | Setiap tahun Shaklee mendapat sijil pengiktirafan status HALAL ke atas setiap produk vitamin shaklee yang dipasarkan di Malaysia. Sijil Halal Shaklee 2021 dikeluarkan oleh ISA (Islamic Services of America), merupakan Badan Halal Antarabangsa Amerika Syarikat (US) yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia  (JAKIM).


Sijil Halal Shaklee 2021

Sijil halal shaklee 2021, shaklee halal, sijil halal

Sijil halal shaklee 2021, shaklee halal, sijil halal

Yakinilah produk shaklee, halal, selamat, semulajadi, terbukti dan berkesan. 
Islamic Services of America (ISA) tersenarai sebagai salah satu Badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM. Boleh klik direct link di sini: Senarai Badan Islam yang Diiktiraf JAKIM dan di sini: Halal Accreditation (ISA).

Sijil halal shaklee 2021, shaklee halal, sijil halal
Logo halal shaklee 2021

Jadi, anda tak perlu risau untuk menggunakan produk Shaklee.Gunakan tanpa was-was.



Berminat nak buat bisnes dengan wawa, whatsapp di👇🏻




nullJika anda berminat untuk menjana income shaklee dengan mudah, boleh baca disini terlebih dahulu. Mudahnya Buat Bisnes Shaklee 2021.






Hubungi kami;




Page FB : Kedai Vitamin Ketengah Jaya Paka 019-9966576
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi / Paka
Pengeposan ke seluruh Malaysia




Selepas anda mendaftar di form diatas, anda perlu mengaktifkan keahlian terlebih dahulu untuk membolehkan anda menikmati harga diskaun keahlian sebanyak 20% dan anda secara automatik juga boleh menjadi agen.

Sertai group ini selepas anda aktifkan keahlian ahli shaklee. 





Continue Reading

Monday, 26 July 2021

Kenapa Wawa Setia Dengan Bisnes Shaklee | Vitaminwawa

Assalamualaikum wbt,

Banyak bisnes online yang tumbuh bagaikam cendawan selepas hujan. Bermacam-macam jenis bisnes yang kita boleh buat untuk tambah pendapatan keluarga. Wawa sendiri memilih untuk mulakan perniagaan dengan bisnes shaklee.

Marketing plan shaklee malaysia, Bisnes shaklee patuh syariah, Perbezaan bisnes shaklee dan bisnes lain, Bisnes shaklee mudah, Business Shaklee, Manfaat bisnes shaklee, Shaklee income malaysia, Pengalaman jadi dropship shaklee, Usahawan shaklee, Cara menjual shaklee, Bisnes shaklee patuh syariah, Keburukan bisnes shaklee, Kenapa bisnes shaklee, Peluang dalam shaklee, Pengalaman jadi dropship shaklee, Business Shaklee, Bisnes online tanpa modal 2021, Bisnes online dropship, Bisnes online tanpa modal 2020, Bisnes online makanan, Buat bisnes online dari rumah, Bisnes online shopee, Senarai nama bisnes online, Apa itu bisnes online, Bisnes online untuk student,


Kenapa Wawa pilih bisnes shaklee untuk setia sejak 7 tahun yang lalu.


Alhamdulillah, malam ini wawa nak share kenapa wawa pilih shaklee. Bukan tak ada turun naik, bahkan pernah rasa nak stop dan wawa buat solat istikharah minta Allah bantu wawa buat keputusan. 

Alhamdulillah thumma alhamdulillah. Asbab keyakinan dan percaya, asbab istikharah, Allah lorongkan hati untuk setia fengan bisnes shaklee ini. Mungkinkah ada yang istimewa dalam bisnes shaklee sehingga wawa tak pernah berubah mencari bisnes lain. Nak tahu tak? 

Apa yang best bisnes shaklee?

Bisnes shaklee menawarkan peluang 3 C iaitu Cash Bonus, Car Bonus dan Convention kepada semua ahli yang berdaftar dibawah shaklee. Peluang 3C ini tidak ada dekat lain, hanya di shaklee. 

Jika korang ada rm35 , tapi tak tahu nak buat apa, meh kita beranakkan duit tu dalam bisnes shaklee. Anda berpeluang untuk dapat 3 C:

1. Cash Bonus

Apabila mulakan bisnes bersama shaklee, anda akan mendapat duit tunai mengikut seberapa besar usaha anda. Jika besar tindakan anda, maka besarlah bonua yang anda akan dapat.

✅ Unlimited cash bonus, lagi besar jualan korang , lagi besar bonus.
✅ Leadership bonus, lagi besar team, lagi besar bonus. Shaklee bagi upah asing, tak usik pun duit downline. Shaklee bagi atas usaha kita bantu ajar anak team. 
✅ Untung runcit 20%. Samada dah lama atau baru, tetap sama. Shaklee tak guna sistem stokis atau agen atau dropship. Level kita sama korang, adil! ❤️

2. Car Bonus


✅ Shaklee tak bagi kereta, tapi bagi duit. Korang nak buat apa dengan duit tu, buatlah. Nak simpan, nak beli emas, nak bagi mak ayah, nak melancong, nak sedekah. Terpulang! 
✅ Unlock sekali seumur hidup dan korang akan dapat car bonus ni selamanya. Berapa nilai? Bergantung kepada performance korang setiap bulan. Jika besar usaha, boleh sampai 5 6 angka. Kata mentor wawa, Car bonus shaklee ni bukan sahaja boleh beli kereta, tapi nak beli kedai kereta pun boleh! 

MasyaAllah tabarokallah. 😍😍

3. Convention

✅ Convention pula ada PERCUTIAN PERCUMA, ada 2 Regional dan international.
✅ International ada 2 juga, Oversea dan umrah. Kita boleh pilih nak pergi mana. Contoh tahun ni pergi California  & umrah. Korang pilihlah nak pergi mana satu.
✅ Paling best trip shaklee adalah, semuanyaa ditanggung. Kalau korang nak tahu, trip shaklee bukan biashe-biashe. Shaklee spend RM 20k setiap seorang. Selama 2 minggu. 
✅ Penginapan pula yang paling mahal / night. Makanan halal shaklee sangat titik beratkan. Bukan biarkan je pihak hotel sediakan, tapi bawak chef dan bahan2 dari Malaysia. Betapa shaklee menjaga kebajikan agen-agen shaklee.
✅ shaklee suka bagi suprise, masuk bilik hotel confirm berbunga-bunga. Macam-macam hadiah dapat. ❤️
✅ Kalau korang nak tahu, duit poket pun shaklee bagi gaiss. Mana nak cari syarikat baik macam ni. 
✅ Kalau pergi oversea, musim sejuk, baju sejuk tebal shaklee bagi, bagasi shaklee bagi, korang pergi bawak diri je gaiss.😂
✅ Paling membahagiakan, kita boleh bawak seluruh ahli keluarga kita. Bukan sahaja anak suami/isteri. Malah, mak ayah, mertua, adik beradik, ipar duai, anak buah etc.

Seronok tak? Best gilerrr.😍😍😍

Kalau korang rasa berbaloi sangat-sangat dengan bayar RM 35 dan berpeluang dapat 3C ni. Wawa bantu guide korang dari a to z.



Berminat nak buat bisnes dengan wawa, whatsapp di👇🏻




nullJika anda berminat untuk menjana income shaklee dengan mudah, boleh baca disini terlebih dahulu. Mudahnya Buat Bisnes Shaklee 2021.






Hubungi kami;




Page FB : Kedai Vitamin Ketengah Jaya Paka 019-9966576
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Baru Bangi / Paka
Pengeposan ke seluruh Malaysia




Selepas anda mendaftar di form diatas, anda perlu mengaktifkan keahlian terlebih dahulu untuk membolehkan anda menikmati harga diskaun keahlian sebanyak 20% dan anda secara automatik juga boleh menjadi agen.

Sertai group ini selepas anda aktifkan keahlian ahli shaklee. 





Continue Reading

Saturday, 24 July 2021

8 Kesan Kekurangan Protein Pada Kesihatan Badan | Vitaminwawa

Assalamualaikum wbt,

Tahukah anda apa itu protein? Protein adalah blok binaan yang membantu memperkukuhkan sel badan kita.  Protein adalah asas kepada pertumbuhan sel badan kita. Oleh itu, secara tidak langsung, protein juga adalah 'makanan' kepada sel-sel tubuh kita. Tubuh kita memerlukan protein yang cukup dan juga berkualiti demi membantu untuk memperbaiki sel-sel yang rosak, mengganti sel-sel yang lama dan membina sel-sel baru yang sihat. 

Sel-sel tubuh yang sihat pula penting demi membantu penyerapan optimum nutrien ke dalam tubuh kita. Protein berfungsi dan diperlukan untuk menghasilkan hormon, enzim, antibodi dan neurotransmitter.

25% daripada badan kita adalah protein yang mana terdapat dalam kuku, rambut, kulit dan otot-otot.
Pernahkah anda terfikir, apakah kesan kepada tubuh sekiranya kekurangan protein. Adakah anda ingin tahu kesan kekurangan protein pada tubuh? Di bawah ini wawa kongsikan 8 kesan kekurangan protein pada badan kita.

kesan kekurangan protein, kesan kekurangan protein pada badan, kesan kekurangan protein untuk kesihatan, kesan kekurangan pengambilan protein pada badan, kesan kekurangan protein terhadap kuku dan rambut kesan kekurangan protein terhadap kuku kesan kekurangan protein kepada kanak-kanak kesan kekurangan pengambilan protein dalam tempoh yang lama apakah kesan kekurangan protein


8 Kesan Kekurangan Protein Pada Badan

1. Edema

Edema adalah pembengkakan dibahagian bawah kulit akibat daripada kekurangan protein. Ia terjadi kerana terdapat banyak cairan pada tubuh. Para saintis percaya ia disebabkan oleh jumlah albumin serum manusia yang rendah, yang merupakan protein paling banyak di bahagian cairan darah, atau plasma darah.

Salah satu fungsi utama albumin adalah untuk mengekalkan tekanan onkotik - kekuatan yang menarik cecair ke dalam peredaran darah. Dengan cara ini, albumin menghalang jumlah cecair yang berlebihan daripada terkumpul di tisu atau bahagian badan yang lain. Kerana penurunan kadar albumin serum manusia, kekurangan protein yang teruk menyebabkan tekanan onkotik lebih rendah. Akibatnya, cairan terkumpul di tisu, menyebabkan pembengkakan. Atas sebab yang sama, kekurangan protein boleh menyebabkan penumpukan cecair di dalam rongga perut. Perut kembung adalah tanda ciri kekurangan protein

2. Masalah Kulit, Kuku Dan Rambut.

Kekurangan protein memberi kesan terhadap kulit, kuku dan rambut kerana sebahagian besar komponen kulit, rambut dan kuku adalah daripada protein. Kekurangan protein yang teruk boleh mempengaruhi kulit anda, menyebabkan kemerahan, kulit mengelupas dan pigmentasi. Ia juga boleh menyebabkan kuku rapuh dan rambut gugur.

3. Hati Berlemak

Tahukah anda, kekurangan protein boleh menyebabkan lemak terkumpul dibahagian organ terutamanya hati. Keadaan ini boleh berkembang menjadi penyakit hati berlemak, menyebabkan keradangan, parut hati dan kemungkinan kegagalan hati.

4. Kehilangan Jisim Otot

Protein sangat penting untuk pertumbuhan dan pemeliharaan otot. Kehilangan jisim otot adalah salah satu tanda pertama pengambilan protein yang tidak mencukupi. Kekurangan pengambilan protein boleh menyebabkan kehilangan jisim otot dan menjadikan badan kita mudah menggeleber.

5. Risiko Keretakan Tulang Lebih Besar

Protein membantu mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang. Pengambilan protein yang tidak mencukupi dikaitkan dengan kepadatan mineral tulang yang lebih rendah dan peningkatan risiko patah tulang.

6. Menurunkan Sistem Imun

Kekurangan protein boleh menyebabkan keboleh jangkitan meningkat, fungsi kekebalan tubuh juga terganggu. Makan terlalu sedikit protein boleh menjejaskan keupayaan tubuh anda untuk melawan jangkitan, seperti selesema biasa.

7. Meningkatkan Selera Makan Dan Pengambilan Kalori Bertambah

Apabila pengambilan protein anda tidak mencukupi, tubuh anda berusaha untuk mengembalikan status protein anda dengan meningkatkan selera makan, mendorong anda untuk mencari sesuatu untuk dimakan. Kekurangan protein boleh meningkatkan selera makan sehingga menyebabkan berlaku kegemukan dan berat badan berlebihan. 

8. Anemia 

Ia menyebabkan kekurangan sel darah merah. Apabila sel darah merah kurang, ia menjadikan bekalan oksigen ke seluruh tubuh juga berkurang. Jika dibiarkan ia boleh menyebabkan anda pening kepala dan pitam.

Adakah anda memiliki tanda dan kesan kekurangan protein seperti ini? Jika ya, anda perlu segera atasi dengan mengambil makanan yang kaya dengan protein.

Semoga bermanfaat.

Baca tentang:
Continue Reading