Sunday, 5 April 2020

10 Resepi Kek Gula Hangus | Kek Sarang Semut

Assalamualaikum wbt,

10 Resepi Kek Gula Hangus | Kek Sarang Semut | Kek sarang semua atau kek gula hangus ini ramai yang kata tidak mudah untuk membuatnya. Namun, bila dilihat pada resepi diatas kertas, nampak mudah sahaja dan semua orang boleh buat. Mommy sebenarnya sudah lama teringin nak makan dan buat kek gula hangus ini.

Resepi kali ini, mommy kongsikan 10 resepi kek gula hangus yang nampak menarik dan cantik sekali kejadiannya. Sudah pasti, rasanya juga enak dan lembut bila dimakan. Jom kita lihat resepi kek gula hangus atau kek sarang semut ini.       


Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
10 Himpunan Resepi Kek Sarang Semut | Kek Gula Hangus
10 Resepi Kek Gula Hangus | Kek Sarang Semut                                                                                                                                                      



1. Resepi Kek Gula Hangus Kukus

Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus | Kek Sarang Semut Kukus
KEK GULA HANGUS @ SARANG SEMUT by empayar annur


Bahan-Bahan:
1 cwn gula pasir
1 cwn air panas
1 cwn tepung gandum
3 sd mkn marjerin
4 bj telur ayam gred B
¾ cwn susu pekat (½ cwn untuk kurang manis)
2 sd kfc soda bikarbonat
1 sd kfc baking powder
1 penutup botol esen vanila
Cara-cara:

Step 1
  1. Panaskan gula (api sederhana) sehingga hangus.
  2. Bila nampak keperangan, tuangkan air panas td sikit demi sikit. Sampai habis. Perlahankan api sampai gula hangus dan air sebati.
  3. Kemudian masukkan marjerin. Kacau. Biarkan seketika.

Step 2
  1. Masukkan 4 bj telur ke dlm mangkuk. Kacau sebati dengan susu pekat dan esen vanila.

Step 3
  1. Tepung + soda bikarbonat + baking powder (diayak).

Step (3 + 2 + 1) = Kacau sebati.
  1. Alas loyang dengan kertas minyak dan griskan sekeliling loyang dengan marjerin.
  2. Panaskan periuk kukus sehingga mendidih sebelum masukkan adunan.
  3. Kukus 1 jam @ sehingga masak.

Resepi asal : Empayar Annur

2. Resepi Kek Gula Hangus Kukus
Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus Cik Matahariku
Bahan-Bahan:
1 1/4 cawan gula halus
1 cawan air panas
125 gram butter ( 1/2 cawan butter )
4 biji telur gred A ( saya guna 5 biji telur gred C )
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla

Cara Menyediakan Kek Gula Hangus (Kek Sarang Semut ) Yang Kenyal Dan Sedap
  1. Masak gula halus dan biarkan ia larut.
  2. Kemudian masukkan satu cawan air panas dalam larutan gula tadi.Kacau perlahan.
  3. Selepas gula larut, masukkan butter dan cairkan bersama larutan gula tadi.Biarkan api kecil dan perlahan sahaja.
  4. Sediakan telur dan kacau perlahan dengan whisk sahaja.Masukkan pula susu pekat.Kacau perlahan sahaja.
  5. Kemudian, dalam bekas lain, ayak tepung bersama soda bikarbonat.
  6. Masukkan telur yang sudah dipukul perlahan tadi ke dalam bekas tepung, kacau perlahan dengan sudip kayu atau whisk.
  7. Masukkan juga esen vanila.
  8. Akhir sekali masukkan larutan gula hangus tadi.Tuang adunan kek gula hangus ke dalam loyang.
  9. Jangan lupa alas dengan baking paper dan sapu marjerin pada loyang supaya kek tidak melekat selepas diangkat nanti.
  10. Sediakan kukusan dalam 15 minit awal, apabila air kukusan sudah mendidih, masukkan loyang yang mengandungi adunan kek gula hangus.Pastikan penutup pengukus di tutup atau covered dengan kain bersih.Tujuannya supaya air wap kukusan tidak jatuh atas permukaan kek.
  11. Kukus dalam tempoh satu jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Resepi Asal : Cik Matahariku

3. Resepi Kek Gula Hangus atau Kek Sarang Semut

Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus | Kek Sarang Semut - Saji.my
Bahan-Bahan:


Bahan untuk gula hangus,
2 cawan gula pasir
2 cawan air panas (betul2 panas)
3 sudu penuh butter ( mentega pun boleh)

Bahan Untuk Dicampurkan
7 bijik telur gred A
2 cawan tepung gandum (ayak)
2 sdt soda bikarbonat ( ayak)
1 sdt baking powder (ayak)
1/2 cawan susu pekat manis
2 sdt esen vanilla

Cara Membuat Kek Gula Hangus

1. Hanguskan gula guna api sederhana perlahan.
2. Bila sudah cair dan perang, masukkan air panas (hati-hati bila meletakkan air panas, sebab dia akan meletup-letup).
3. Bila gula sudah larut, tutup api dan masukkan butter, biarkan sejuk pada suhu bilik.
4. Blender telur 10 minit atau kacau sampai sebati.
5. Masukkan esen vanilla dan kacau.
6. Masukkan susu pekat kacau hingga sebati.
7. Masukkan soda bikarbonat.
8. Masukkan baking powder.
9. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, kacau sampai sebati (guna mixer pun boleh).
10. Akhir skali masukkan air gula yg sudah disejukkan, kacau higga sebati atau smpai tidak berketul (guna mixer).
11. Gris loyang dan lapik baking paper, tapis adunan ke dalam loyang, bakar api bawah sahaja selama 1 jam suhu 180′.
12. Kemudian bakar lagi 5-10 minit api atas sahaja suhu 180′.

Boleh juga dikukus atau menggunakan rice cooker selama 1 jam atau hingga masak.




Resepi Asal : Saji.my

4. Resepi Kek Gula Hangus | Kek Sarang Semut


Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus | Kek Sarang Semut - Iluminasi.com
Bahan-Bahan:

Bahan A
2 cawan gula - dihanguskan
2 cawan air mendidih
4 sudu makan mentega
*Apabila gula sudah hancur dan perang, masukkan air mendidih, masukkan mentega. Kemudian tutup api dan sejukkan.

Bahan B
6 biji telur
1 sudu makan esen vanilla
1/2 cawan susu pekat

Bahan C (Ayakkan)
1 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu makan soda bikarbonat

Cara-Cara:

  1. Pukul manja bahan B. Masukkan bahan C dan kacau sebati.
  2. Akhir sekali, masukkan bahan A. Gaul sebati dan tapiskan masuk dalam loyang.
  3. Perap 4 jam selepas itu bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama sejam atau hingga masak.
5. Resepi Kek Gula Hangus Kukus Versi Mini

Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus | Kek Sarang Semut Mini Kukus
Bahan-Bahan:


Bahan A
2 cawan gula - dihanguskan
2 cawan air mendidih
*Apabila gula sudah hancur dan perang, masukkan air mendidih. Kemudian tutup api dan sejukkan.

Bahan B (Mix/Blender)
4 biji telur
1 cawan minyak masak
5 sudu makan susu pekat
1 sudu makan esen vanilla

Bahan C (Ayakkan)
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh soda bikarbonat

Cara-Cara:

  1. Kisar bahan B selama 5 minit. Tuang bahan A dan kisar lagi 5 minit.
  2. Masukkan dalam bekas dan satukan dengan bahan C. Kacau sebati dan jika berketul, tapiskan adunan.
  3. Kukus selama sejam jika menggunakan loyang dan 20 minit jika menggunakan bekas kecil.
*Hasil kek sarang semut versi kukus ini lebih lembut dan gebu tetapi kurang bersarang.

Resepi Asal : Iluminasi.com


6. Resepi Kek Sarang Semut | Kek Gula Hangus Guna Magic Pan 
Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus - Cikgu Ani
Bahan-Bahan:

Bahan A
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 sudu makan planta

Cara-Cara:
  1. Masukkan gula ke dalam periuk.
  2. Masak gula hingga cair dan berwarna perang.
  3. Tuangkan air panas sedikit demi sedikit. Masa ini kena berhati-hati ye kerana gula yang panas akan memercik bila dituang air panas. Sebab itu kena tuang air panas tu sedikit demi sedikit.
  4. Bila gula sudah sebati dengan air, tutup api.
  5. Masukkan planta dan kacau hingga planta larut sekata. Sejukkan.

Bahan B
1 cawan tepung gandum*
2 sudu teh soda bikarbonat*
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan susu pekat

Cara-caranya:
  1. Ayak tepung + soda bikarbonat. Ketepikan.
  2. Pukul telur hingga kembang. Sehingga bertukar warna.
  3. Bila telur sudah kembang, masukkan susu pekat, esen vanilla dan kacau hingga rata. (Guna speed rendah je)
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil terus dipukul rata. (Juga guna speed rendah je)
  5. Akhir sekali, masukkan air gula yang sudah disejukkan tadi. Pukul sebati.
  6. Perapkan adunan ini selama 2 hingga 3 jam.
  7. Setelah 3 jam, masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digriskan dengan marjerin/planta.
  8. Masukkan ke dalam oven suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
  9. Kali ini saya gunakan magic pan vantage. Jadi tak perlulah digriskan. Lepas masukkan adunan, saya bakar di atas dapur gas menggunakan api yang paling perlahan. Biarkan tudung pan terbuka.
  10. Selepas 15 minit, adunan akan mendidih. Biarkan aduna habis mendidih, baru tutup tudung pan. Biarkan selama lebih kurang 5 minit atau hingga atasnya kering. Boleh juga kalau mahu terbalikkan pan ni untuk bakar di atasnya sebentar. Dah siap
Resepi Asal : Cikgu Ani

7. Resepi Kek Sarang Semut | Kek Gula Hangus 

Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus - Jen Tan
Bahan-Bahan:
4biji telur(Gred A)

1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar butter
1/4 cawan susu pekat manis(kalau tidak mau terlalu manis boleh buat 1 cawan saja)

Cara-cara:
1.Masak gula dalam periuk hingga mencair kemudian masukan 1 cawan air panas perlahan-lahan.

2.masukkan butter dan sejukkan sebentar.
3.Satukan tepung gandum,soda bikarbonat, baking powder,kemudian ayak ketiga bahan.
4.Pukul telur sampai kembang
5.Masukkan susu ke dalam telur,pukul sekali lagi sehingga sebati dan adunan nampak pekat.
6.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
7.Kemudian Tuang gula hangus ke dalam adunan tepung dan gaul sehingga rata.
8.Tuangkan adunan ke dalam loyang.
9.kukus selama 1jam,untuk pastikan adunan masak atau tidak.cucuk adunan pakai lidi atau chopsticks,apabila adunan tidak melekat..kek sarang semut boleh dihidangkan.


Resepi Asal : Jen Tan

8. Resepi Kek Sarang Semut | Kek Gula Hangus
Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus - Ummi Zue
Bahan-Bahan:

3 Biji telur
1 sudu kecil Esen Vanilla

Setengah cawan susu pekat manis
125 gram Mentega (cairkan)
1 cawan gula
1 cawan Air Panas
1 cawan Tepung Gandum
1 sudu kecil Soda Bikarbonat



Cara-Cara:
1. CARAMEL
Gula secawan - hanguskan jangan sampai hangit nanti pahit..dah jadi caramel tuang air panas secawan.. Kacau sebati..biarkn ia suam(ketepikn)
2. Cairkan mentega 125gram,ketepikan.
3. Ayak tepung dengan soda bikarbonat.Ketepikan.
4. Ambil besen yang kering dan bersih..
Pecahkan 3 biji telur.. Kacau-kacau sahaja guna whisk..Kemudian masukkan esen vanila.. Masukkan setengah cawan susu pekat.. Kacau lagi bagi sebati.
5.Tuangkan mentega cair tadi dalam adunan.. Whisk kan.
6.Kemudian masukkan tepung gandum dan Soda Bikarbonat. Kemudian masukkan gula hangus tadi. Kacau sampai tak ada ketulan tepung. Bakar api bawah dahulu 25minit suhu 140 darjah celcius. Kemudian tukar api atas bawah 25 minit suhu 170 darjah celcius.

Resepi Asal : Ummi Zue
9. Resepi Kek Gula Hangus Tanpa Peram
Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus Tanpa Peram
Bahan dan cara
Untuk 1 adunan saiz loyang 8 inc
2 cawan gula- jadikan karamel. Pastu tambah 2 cawan air panas + 120g butter (atau 3 sudu besar marjerin). Biar butter larut. Tutup api dan ketepikan biar sejuk.
Blend / mix:
8 biji telur A
1/2 cawan krimer manis
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder (rata je )
Air gula hangus
Cara-Cara:
  1. Blend semua sampai sebati.
  2. Kalau guna blender, biasanya ada ketul2, so boleh tapis dulu. Masuk loyang 8 inci (petak) atau 9 inci (bulat).
  3. Nak bakar guna cara dan suhu oven masing-masing.
  4. Saya guna Oven The Baker 100L, mula-mula panaskan dulu 10 minit suhu 160 darjah celcius atas bawah dan bakar selama 1 jam 20 minit. Gunakan rak paling bawah sekali.* Adunan x perlu peram
Resepi Asal : Hidayah Jamaludin

10. Resepi Kek Gula Hangus | Kek Sarang Semut Guna Air Fryer
Resepi Kek Gula Hangus, Resepi Kek Sarang Semut, Resepi Kek Gula Hangus kukus, resepi kek sarang semut kukus, himpunan resepi kek gula hangus, himpunan resepi kek sarang semut, resepi kek sarang semut azlina ina kek sarang semut viral kek sarang semut azie kitchen kek sarang semut indonesia kek gula hangus tanpa telur kenapa kek gula hangus berminyak resepi kek gula hangus azlina ina kek gula hangus rice cooker harga kek sarang semut 2019 resepi kek gula hangus kukus azie kitchen kek gula hangus widad kek gula hangus azlina ina resepi kek sarang semut tanpa telur cara potong kek sarang semut kuih sarang semut bakar kek gula hangus guna santan kuih sarang lebah resepi kek gula hangus bakar atas dapur gas kek sarang semut sabah kuih kek gula hangus resepi kek gula hangus pemanggang ajaib resepi kek guna magic pan resepi kek sarang semut indonesia resepi kek sarang semut pemanggang ajaib resepi biskut sarang semut mat gebu resepi kek gula hangus guna susu cair resepi kek mat gebu apam gula hangus kukus kek sarang semut azlina ina biskut sarang semut azlina ina kenapa kek sarang semut tak jadi resepi kek sarang semut bakar sukatan cawan resepi kek sarang semut tanpa perap resepi kek sarang semut kukus azie kitchen resepi kek sarang semut azlita resepi kek sarang semut azlina ina resepi kek sarang semut noxxa kek sarang semut viral kek sarang semut kukus sedap
Resepi Kek Gula Hangus Guna Air Fryer
Bahan-Bahan:


1 1/4 cawan gula perang halus
1 cawan air panas
125 gram butter ( 1/2 cawan besar butter ) jenis snow cows
4 biji telur gred A ( saya guna 5 biji telur gred C )
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu teh esen vanilla

Cara-Cara:
  1. Masak gula halus dan biarkan ia larut.
  2. Kemudian masukkan satu cawan air panas dalam larutan gula tadi (perlahan lahan) mesti air panas ye. Kacau perlahan.
  3. Selepas gula larut, masukkan butter dan cairkan bersama larutan gula tadi.Biarkan api kecil dan perlahan sahaja.
  4. Matikan api. Biar kan sekejap sediakan bahan di bawah dulu.
  5. Sediakan telur dan kacau perlahan dengan whisk sahaja. Masukkan pula susu pekat. Kacau perlahan sahaja.
  6. Kemudian, dalam bekas lain, ayak tepung bersama soda bikarbonat.
  7. Masukkan telur yang sudah dipukul perlahan tadi ke dalam bekas tepung, kacau perlahan dengan sudip kayu atau whisk. Masukkan juga esen vanila.
  8. Akhir sekali masukkan larutan gula hangus tadi. Tuang adunan kek gula hangus ke dalam loyang.
  9. Preheat 10 min 180° darjah celcius. Bakar 20min 170° darjah celcius dan bakar 10min pada 150° darjah celcius.
Resepi Asal : Suraya Hani

Baca juga resepi menarik :
1. Resepi Kek Chocolate Cheese Lava Berhantu
2. Resepi Kek Batik Viral
3. Resepi Kek Marble Viral

0 Comments:

Post a comment

Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊