Assalamualaikum wbt,
Apa itu Kesuburan?
Bila bercakap pasal kesuburan, ramai orang memandang pada orang yang belum punya anak. Tak subur ke dia? 😄😄
Normal laa kan, tapi uols janganlah judge people macam tu. Terasa ati wawa tau.😋
Ok, apa maksud kesuburan?
Kesuburan adalah keupayaan membiak secara semulajadi. Orang mengukur kadar kesuburan kepada bilangan anak. Kita tidak boleh mengukur kesuburan manusia dengan cara begitu kerana ada beberapa faktor yang menjadi penghalang kepada kesuburan seseorang.
Tahukah anda, kesuburan sebenarnya bergantung kepada faktor-faktor nutrisi, keupayaan seksual, budaya, naluru, endokrinologi, masa, ekonomi, gaya hidup dan masa.
Kesemua faktor ini sangat mempengaruhi kesuburan seseoranb individu dan juga mempengaruhi keberolehan zuriat seseorang. Cuma, jangan kita lupa keizinan Allah swt dalam memberi rezeki melalui zuriat ini.
Setuju?
Nak tahu tak macam mana kira waktu subur? wawa share next post yaa. Tungguuuu.
#Kesuburan
#BygAljamiah
0 Comments
Post a Comment
Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊