Assalamualaikum wbt,

Kulit wajah penduduk Asia lebih terdedah kepada sinaran matahari dan uv. Ia menyebabkan permasalahan tentang kulit lebih di alami oleh penduduk Asia terutamanya negara kita. Kebanyakkan penduduk negara kita mengalami masalah kulit berminyak secara berlebihan.

Kulit berminyak memerlukan penjagaan yang rapi supaya dapat mengurangkan pengeluaran sebum berlebihan. Beberapa perkara yang perlu diamalkan bagi memastikan tahap pengeluaran sebum pada wajah dapat dikawal iaitu :  1. Minum air secukupnya
Minum air sekurang-kurangnya 2 liter sehari supaya kulit kita sentiasa mendapat air yang cukup dan sentiasa lembap. Bakteria mudah melekat ke atas kulit kering dan akhirnya mengeluarkan minyak.

  1. Lebihkan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet
Buah-Buahan dan sayuran-sayuran membantu mengawal minyak dalam kulit kita. Anda dinasihatkan jauhi makanan ringan, makanan bergula, mmakanan bergoreng dan berminyak.

  1. Amalkan moisturizer setiap hari
Orang yang mengalami kulit berminyak tidak boleh skip dari menggunaka moisturizer . Ia perlu dijadikan sebagai rutin harian. Pilihlah moisturizer yang OIL FREE, ALCHOHOL FREE dan WATER BASED.

  1. Gunakan toner wajah bebas alkohol
Gunakan toner yang bebas minyak dan bebas alkohol. Mengamalkan toner pada setiap hari membantu membuang kotoran dan minyak pada muka anda.Pilih toner yang pH nya seimbang.

  1. Basuh muka 2 kali sehari menggunakan Cleanser
Cucilah muka supaya kesan-kesan peluh, bakteria dan minyak di muka sentasa dibersihkan. Untuk mendapatkan kesan pembersihan secara menyeluruh, cuci muka menggunakan cleanser 2 kali sehari. pilih cleanser yang berasaskan gel atau foaming cleanser dan bebas dari minyak. Set cleanser yang bebas dari bahan kimia di sini.

  1. Amalkan supplemen
Pengambilan supplemen secara konsisten juga membantu memelihara kulit dari dalam. Anda boleh mengamalkan  B Complex,GLA Complex, Vitamin E dan ESP untuk masalah kulit berminyak
B Complex membantu mengawal minyak pada kulit dan ia juga merupakan vitamin anti stress. Bagi yang mengalami masalah hormon.

GLA Complex adalah pilihan terbaik untuk membantu menstabilkan hormon anda. 

Vitamin E pula, merupakan vitamin antioksidan yang membantu melindungi kulit dari sinaran matahari dan sinaran ultra ungu, sebagai pelembap semulajadi kepada kulit.
Protein pula boleh membantu menggantikan sel-sel mati kepada sel-sel yang baru. Protein dikatakan makanan paling asas kepada kulit kita. Kulit yang cukup makanan menghasilkan kulit yang sihat dan segar.


Vivix merupakan agen antioksidan 10 kali ganda dari biasa. Ia dapat mengawal kulit dari mengeluarkan minyak berlebihan serta mengembalikan keremajaan kulit. Bagi yang ingin mengekalkan kulit yang awet muda, Vivix adalah pilihan paling tepat.”)

Untuk dapatkan set atasi masalah kulit berminyak boleh hubungi wawa 019-9966576