Assalamualaikum wbt,

Statistik menunjukkan obesiti dan kegemukan dikalangan orang Malaysia adalah tertinggi di Asia. Ini menjadi pengukur bahawa orang Malaysia bakal berdepan dengan pelbagai risiko penyakit kronik.

Apakah yang dimaksudkan dengan Obesiti?
Menurut kamus DBP, Kuala Lumpur Edisi Ketiga, obesiti bermakna kegemukan yang disebabkan terdapatnya lemak yang berlebihan. Obesiti menimbulkan pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit jantung, dan tekanan darah tinggi. Orang yang mengalami masalah obesiti juga tidak dapat menikmati kehidupan mereka sepenuhnya kerana badan yang terlalu gemuk sudah semestinya membataskan pergerakan mereka. Mereka juga akan mengalami tekanan akibat perasaan malu dan rendah diri. Hasil kajian yang pernah diterbitkan dalam Media Permata di Brunei menunjukkan bahawa peratusan penduduk obes di negara ini adalah yang tertinggi di Asia.

Punca Obesiti;

Masalah obesiti sebenarnya berlaku disebabkan oleh cara hdup yang tidak sihat seperti tidak menjaga pemakanan seharian. Pengambilan makanan yang berlemak tinggi dan terlalu manis boleh membawa kepada masalah kegemukan. Cara memasak seperti menggoreng juga boleh menjadi penyumbang kepada pengumpulan lemak dalam badan. Untuk mengelakkan obesiti yang berpunca daripada masalah ini, kita hendaklah makan lebih banyak sayur, buah-buahan dan sumber protein yang lain seperti ikan. Kita juga hendaklah mengurangkan penggunaan minyak untuk menggoreng makanan dan memasak dengan cara mengukus, membakar atau merebus.

Selain daripada itu, sikap malas dan tidak suka bersenam juga menjadi punca berlakunya masalah obesiti. Apabila kita terlalu memanjakan tubuh dengan cara tidak melakukan sebarang pergerakan senaman, lemak akan terus terkumpul dalam badan kita. Akhirnya badan kecil menjadi tembam, gempal, dan gemuk. Oleh itu, kita mesti melakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 30 minit. Antara senaman yang boleh dilakukan oleh mereka yang malas atau sukar melakukan pergerakan ialah berjalan kaki pantas, berenang, atau bermain badminton. senaman ini dapat mengelakkan kecederaan.

Di samping itu, peningkatan restoran makanan segera dan penjualan makanan dalam bungkusan atau tin turut menjadi satu punca obesiti. Restoran makanan segera seperti KFC, Mcdonald, Ayamku, dan Pizza Hut digemari ramai penduduk Brunei terutama mereka yang bekerja kerana mereka tidak perlu lagi bersusah payah untuk memasak makanan selepas penat bekerja. Walaupun makanan yang disediakan oleh restoran makanan segera ini menyelerakan, orang ramai harus sedar bahawa pengambilan makanan ini haruslah dikurangkan kerana makanan ini tidak berkhasiat dan mengandungi kadar garam, gula, dan lemak yang tinggi.

Kesimpulannya, masalah obesiti hendaklah diatasi untuk mengelakkan perkara buruk yang timbul sebagai akibatnya. Obesiti yang berpunca daripada pemakanan tidak sihat dan kurang bersenam dapat dielakkan jika kita mengubah pengambilan makanan, cara memasak, dan lebih kerap bersenam. Membuang lemak dalam badan bukan perkara mudah untuk dilakukan. Usaha ini memerlukan kesabaran dan kesungguhan.

Bagaimana untuk atasi masalah Obesiti dan kegemukan?

Pelbagai cara kita boleh gunakan bagi mengatasi masalah kegemukan dan obesiti ini. Antaranya adalah; 

1. Bersenam 
》Sentiasa mengamalkan senaman ringkas yang sihat bagi membantu mengalirkan darah dengan sempurna. Senaman yang berterusan boleh membantu para obesiti mengurangkan kadar lemak dan kolesterol yang ada dalam badan.

2. Mengawal Pemakanan
》Bagi seorang yang mengalami obesiti, semestinya perlu untuk mengawal pemakanan. Elakkan untuk mengambil kadar kalori yang melebihi 200 kalori setiap hari. Pastikan makanan yang diambil tidak berminyak dan berkolesterol. Ini kerana, orang yang obesiti mempunyai kadar kolesterol yang tinggi menyebabkan darah tidak dapat bergerak dengan sempurna didalam badan.

3. Pengambilan Makanan Tambahan
》Seorang obesiti, mengalami lemak yang tebal pada dinding salur darah. Lemak yang tebal menjadi sukar untuk hilang tanpa bantuan makanan tambahan yang lain. Contohnya, lecithin atau omega guar shaklee berfungsi sebagai pembakar lemak dan kolesterol dalam badan. Justeru, penghidap obesiti memerlukan bantuan tambahan bagi mengeluarkan lemak-lemak yang berlebihan dalam badan dengan pembakar lemak yang halal, selamat dan semulajadi. Ternyata, produk shaklee dijamin halal lagi selamat kerana kandungannya berasaskan tumbuh-tumbuhan.


Hubungi kami untuk Free consultation;
0199966576