Friday, 31 July 2020

Thursday, 30 July 2020

Tuesday, 28 July 2020

Inspirasi : Bagaimana Shaklee Merubah Kehidupan Saya?

Assalamualaikum wbt,

Bagaimana Shaklee Merubah Kehidupan Saya? | Perkongsian ini adalah dari seorang Master upline shaklee mommy iaitu Master Nadiah Suhaidi. Bagaimana shaklee mengubah kehidupan beliau menjadi terlebih baik. Pada awalnya, beliau berniat untuk menjalankan perniagaan shaklee hanya untuk dapatkan RM1000 sahaja. Namun begitu, setelah beberapa tahun berbisnes Allah berikan lebih lagi, malah berganda-ganda.

Baca : Peluang 3 C Dalam Bisnes Shaklee

Inspirasi : Bagaimana Shaklee Merubah Kehidupan Saya?




Berbisnes bersama shaklee memberi peluang kepada Master Nadiah Suhaidi menjadi seorang yang dari surirumah kepada surirumah bergaji CEO kini. Seronok kan bila kita duduk rumah, gaji masuk seperti bekerja sebagai Boss di Syarikat gergasi dan luar negara.orang tahu tentang apakah perubahan yang telah Master Nad lalui?

Siapa Master Nadiah Suhaidi?


Siapa beliau? Master Nadiah Suhaidi masih muda orangnya berumur 35 tabun, surirumah tangga, ibu kepada 4 orang cahaya mata. Master Nad mul amalkn produk shaklee sejak 2010 dan sehingga kini. Beliau seorang yang pemalu dan lebih suka menulis berbanding bercakap. Jom kita lihat bagaimana bisnes shaklee mengubah kehidupan beliau dan keluarga.

Bisnes shaklee merupakan bisnes keluarga, ia bantu kita untuk teruskan legasi sehingga ke anak cucu cicit. Di luar negara, sudah ada generasi ketiga yang menjalankan bisnes ini. Mereka mewarisi bisnes shaklee yang dibina oleh nenek moyang mereka terdahulu. Bestkan?

Perjalanan Shaklee Master Nadiah Suhaidi


Selepas menjadi pengguna Set Menyusu Shaklee selama 1.5 tahun, barulah terbuka hati untuk memulakan bisnes Shaklee.


I ENJOYed sharing (not selling), and felt that it is so easy to share when there are so many resources! (product info, classes, testimonials).

Back then in 2012, I just focus on blog and Facebook.

Peluang Melancong Bersama Shaklee


Sudahlah Shaklee beri bonus yang banyak, Shaklee rewards their Business Leaders with Regional and International Trips! (depends on points collected).

And yang ISTIMEWA dan UNIK nya, boleh bawa pasangan, anak-anak, dan Ibu Bapa juga bersama!

Shaklee sponsor semua penginapan 5 bintang, perjalanan, makan, and even luggage, and duit poket jugak diberi! Sampai penuh lah luggage kat rumah ni hadiah dari Shaklee ðŸ˜‰

HALAL Food dan waktu solat juga sangat terjaga!

Mewah, sangat mewah! Normally kita tak akan pilih hotel semahal itu of course, sebab balik bilik nak tidur je pun kan ðŸ˜‰

Bab makan pula, tak sempat lapar, dibawa makan lagi.:)

2013 - Layak ke London Paris / Kota Kinabalu
2014 - Suami bawa ibunya ke US dan HQ Shaklee di sana (California & San Francisco)
2015 - Saya bawa anak sulung saya (waktu tu berusia 5 tahun) ke Itali
2016 - Suami bawa ibunya ke US (Orlando)



Melancong Bersama Insan Tersayang Dengan Percuma


One of the meaningful Shaklee Trips, was in 2017.


Nad dapat bawa Ummi Nad ke Trip Shaklee di Jepun.


I was her first trip to outside Malaysia other than to Hajj / Umrah.


It was meaningful to me, sebab dapat bonding time dengan ibu sendiri waktu dah besar-besar ni. Since kita dah sibuk dengan family kita sendiri pula ðŸ˜‚


And lagi best kena pulak trip ni time Mother's Day!


Lihatlah wajah Ummi Nad, very happy!


First time in life, tak sangka di Jepun kami first time dapat pegang snow! MasyaAllah!


Tonton video kami LIVE di Tateyama Alpine Route: https://www.facebook.com/nadiah.suhaidi/videos/10155367166737698/


Video jalan-jalan di 'pasar pagi' mereka memakai Yukata (kimono versi nipis yang Shaklee bagi) dan terompah jepun: https://www.facebook.com/nadiah.suhaidi/videos/vb.553617697/10155366490167698/

Umrah Shaklee Percuma

Februari 2019 Umrah pertama dalam hidup saya, dan ianya ditaja sepenuhnya oleh Shaklee!


Allahuakbar, betapa indahnya. Betapa bersyukurnya. Pergi berdua dengan suami. Juga Shaklee yang belanja.


Tak terucap dengan kata-kata bila first time nampak Masjid Nabawi dari dalam bas.


Hotel di Madinah -- Hotel Oberoi. Sangat-sangat dekat dengan gate masjid. Boleh kata golek2 dah sampai. Sangat-sangat dekat! Dari masjid kalau nak balik pergi toilet kat bilik pun boleh! Punyalah dekat Shaklee bagi. Pergilah Google berapa harga dia satu malam. Memang Shaklee bagi yang terbaik. Bab makan memang sedap sangat2. Boleh naik badan duk sini hahaha.


Di Mekah pun sama, Hotel dekat clock tower.


First time nampak Kaabah, Allahu...tak tahu nak cakap apa! Kelu! Jantung berdegup laju. Dada sebak. Datang pula tak perlu keluar duit. Syukur syukur syukur Alhamdulillah ya Allah!


Kat Madinah ni kalau duk hotel tak sempat ke masjid pun, masih lagi dapat berjemaah di ruang yang mcm bersambung dengan dataran Masjid.

Payslip Shaklee LAKU



Sudahlah Shaklee beri Car Bonus, nak pakai duit tu buat apa pun boleh.

Bila kita nak beli kereta atau rumah, boleh guna Payslip Bonus Shaklee sebagai payslip gaji kita. Submit pada bank macam kita kerja tetap. So far banyak dah yang approve ðŸ™‚

Best kan beli kereta, bulan-bulan Shaklee bayar ðŸ™‚

Beli rumah pun senang je lulus. But make sure bayar income tax ya.



Berhentikan Suami Kerja Hakiki


Lepas dapat rank up Master pada Jun 2013, husband letakkan jawatannya sebagai Executive di Petronas pada hujung 2013.

Kami bisnes Shaklee bersama bermula 2014 hingga sekarang ðŸ™‚

Alhamdulillah, masanya sebagai seorang ayah lebih banyak dengan anak-anak. Kalau tak dulu balik kerja dah lambat. Badan pun dah penat.

Selepas itu kami berpindah dari Miri ke Bangi. Duduk dekat dengan ibunya sebab ayahnya duduk jauh. Senang Mak nak minta tolong apa-apa. More time with parents. 



Dikuasakan Oleh Shaklee Produk


Nad kenal Shaklee dengan Set Menyusu pada 2010. Diikuti dengan Set Hamil dan Set Berpantang. Alhamdulillah semua 4 anak ialah Shaklee Baby.

Asbab Set-set ini, kesihatan kesuluruhan meningkat dengan sangat memberangsangkan. Sangat berbeza dari sebelum ini. Padahal bukan makan untuk diri sendiri pun. Tapi itulah Shaklee, dapat 'side effect' positive ðŸ™‚

Dah 10 tahun makan Shaklee, orang tegur makin tua makin muda! Well, itulah yang Nad nampak juga pada pengguna Shaklee yang lain ðŸ™‚

Gambar di kiri ialah pada tahun 2006.

Gambar di kanan ialah pada 2019. Beberapa minit selepas melahirkan anak ke-4.
 


10 Perbezaan Bisnes Shaklee Dan Bisnes Konventional

Sebelum Shaklee, Nad pernah 1 tahun buat bisnes menjual soft books and educational toys. Bulan ke-12 baru dapat income bersih RM 2,000.

Untung untuk 1 barang dalam RM 5. Penat. Packing sendiri semua dengan anak kecil.

Bisnes Shaklee Nad buat bulan pertama, dah dapat bonus RM 1,000. 

Saranan Nad, alang-alang dah buat bisnes Shaklee, grab lah semua peluang yang Shaklee beri.

Cash Bonus
Car Bonus
Incentive Trips

Sentiasa rapat dengan mentor(s), jangan segan nak belajar.



Mula sekarang, jadi sebahagian daripada keluarga besar kami. Nak daftar sebagai ahli makan sendiri or ahli bisnes di website? Klik link bawah ni. 

https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=1109915 —-> klik JOIN NOW di bahagian atas dan isikan details ringkas anda. Kami akan hubungi anda secepat mungkin
Continue Reading

Thursday, 23 July 2020

GLA Complex Shaklee - Keistimewaan, Kebaikan, Kelebihan, Manfaat Dan Testimoni

Assalamualaikum wbt,

GLA Complex Shaklee - Keistimewaan, Kebaikan, Kelebihan, Manfaat Dan Testimoni | Bila sebut tentang GLA Complex, apakah yang terbayang diminda kalian? GLA Complex sudah sinonim dengan wanita, umpama sahabat baik bagi wanita. Namun, jangan salah sangka ye. Lelaki juga boleh ambil GLA Complex ini.

GLA Complex dikatakan dapat membantu wanita yang sedang mencuba untuk ikhtiar hamil. Betul ke? Nak tahu, teruskan bacaan anda.

APA ITU GLA COMPLEX?


GLA (Asid Linolenik Gamma) Complex. GLA adalah asid lemak penting Omega-6 yang mengawal-atur pelbagai proses tubuh. Malah, ia amat bermanfaat untuk setiap wanita di semua peringkat umur. 

GLA Complex shaklee diformulasi khas untuk membantu wanita mengekalkan kesejahteraan menyeluruh sepanjang kitaran haid bulanan. Jika anda sering terganggu dengan kitaran haid yang kurang tepat dan tidak konsisten, GLA Complex adalah jawapan paling tepat untuk anda.


KEBAIKAN GLA COMPLEX

GLA Complex mempunyai pelbagai kebaikan kepada yang mengamalkannya. Antara kebaikan GLA Complex yang perlu anda tahu adalah:
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (Pre-Menstrual Syndrome)
  • Membantu dalam menangani menopause
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri
  • Mengurangkan blood clot yang menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal gula dalam darah
  • Mengawal tahap kolesterol
  • Meningkatkn fungsi sitem saraf

KEISTIMEWAAN GLA COMPLEX

GLA Complex mempunyai keistimewaan yang tersendiri, dimana ia mempunyai kepekatan GLA yang tinggi iaitu 17 peratus hingga 25 peratus. GLA Complex diperolehi daripada minyak Borage, tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

GLA Complex diformulasi khas dengan gabungan GLA (asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber asid lemak Pmega-6) dan Vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan san kesihatan kulit.



KELEBIHAN GLA COMPLEX

GLA Complex mempunyai pelbagai kelebihan. Dengan setiap pengambilan GLA Complex setiap hari membantu anda menikmati 10 kelebihan ini. Antara kelebihan GLA Complex adalah:
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Mengurangkan blood clot yang menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal gula dalam darah
  • Mengawal tahap kolesterol
  • Meningkatkan fungsi sistem saraf
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS
  • Membantu melegakan menopause
  • Menguatkan kulu dan rambut

 NUTRITION FACTS GLA COMPLEX



10 MANFAAT GLA COMPLEX 


  1. Membantu melambatkan proses penuaan
  2. Membantu mengurangkan senggugut
  3. Membantu mengawal kitaran haid yang tidak teratur
  4. Membantu meningkatkan kesuburan wanita
  5. Membantu menguatkan kuku dan rambut
  6. Membantu masalah wanita menopause
  7. Membantu mengurangkan masalah kulit seperti ekzema
  8. Membantu meningkatkan fungsi saraf
  9. Mengandungi vitamin E untuk mencantikkan kulit dan kuku
  10. Membantu mencantikkan kulit

SIAPA YANG PERLUKAN GLA COMPLEX?

  • Remaja dan wanita yang mengalami PMS
  • Remaja dan wanita yang mengalami senggugut
  • Remaja dan wanita yang mengalami kitaran haid tidak normal atau tidak konsisten
  • Wanita sedang TTC (Try to conceive) / Ikhtiar untuk hamil
  • Remaja atau wanita yang mempunyai cyst
  • Wanita hamil yang ada cyst
  • Warga emas yang mengalami masalah saraf
  • Remaja, wanita dan lalaki yang ingin dapatkan kulit, kuku dan rambut yang cantik
  • Wanita monepause
  • Pengidap eczema / ekzema
  • Wanita yang ingintingkatkan kesuburan

TESTIMONI GLA COMPLEX

Testimoni 1 : Pengidap PCOS Berjaya Hamil



Testimoni 2 : PCOS Semakin Mengecil


Jika anda ingin mencuba dan dapatkan GLA Complex, anda boleh dapatkan daripada mommy. Boleh hubungi mommy di whatsapp 019-9966576 atau touch Whatsapp icon dibahagian bawah kiri blog ini.

Nak tahu info lanjut tentang supplement? 


Nak daftar sebagai ahli makan sendiri or ahli bisnes di website? Klik link bawah ni. 

https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=1109915 —-> klik JOIN NOW di bahagian atas dan isikan details ringkas anda. Kami akan hubungi anda secepat mungkin.
Continue Reading

Wednesday, 22 July 2020

Bolehkah Lelaki Makan GLA Complex?

Assalamualaikum wbt,

Bolehkah Lelaki Makan GLA Complex? | Biasa kita dengar GLA Complex dicari oleh wanita untuk atasi masalah hormon, pms, menopouse, kesuburan, kulit, awet muda dan sebagainya. Ada yang bertanya, bolehkh lelaki makan GLA Complex? 

Bolehkah Lelaki Makan GLA Complex?


Soalan ini pernah ditanya oleh Master Amir kepada Nutritionist Shaklee. Nak tahu apa jawapannya? 

Amir pernah bertanya aNutritionist Shaklee, Puan Sarah samada GLA Complex ni boleh tak lelaki makan? Sebab selalu tengok wanita jer yang ambil.

Nak tahu jawapannya?

Sebenarnya, semua produk supplement Shaklee boleh diambil oleh wanita dan lelaki juga. Kira tiada pilih kasih gitu sebab badan kita memang memerlukannya.

Mengapa GLA Complex boleh diambil oleh lelaki? 


Maka, Amir pun study lagi bab GLA untuk Lelaki ni.

"Sebenarnya supplement GLA sama penting seperti asid amino tidak boleh dihasilkan tubuh manusia, ianya hanya diperoleh dari sumber makanan. Sesuai untuk setiap lapisan umur, lelaki & wanita juga sesuai untuk selepas menopause dan andropause (menopause lelaki)

GLA Complex bukan sahaja untuk menyelesaikan masalah hormon wanita, malah lebih dari itu. Kandungan GLA Complex Shaklee terdiri Minyak Borage dimana herba ini merupakan kegemaran orang Barat. Mengikut kajian, ia membantu merawat ulser, meningkatkan sistem imun badan untuk melawan virus, melegakan kelesuan, melegakan tekak akibat kahak, meringankan kebas urat saraf dan juga meningkatkan stamina.

Masalah hormon ini bukan hanya ada pada wanita sahaja. Lelaki juga pun ada masalah hormon. 

Jadi dengan pengambilan GLA Complex dapat mengatasi & menyelesaikan masalah hormon bagi kaum Adam ni. GLA juga membantu memperbaiki  masalah prostatomegaly dimana GLA membantu mengurangkan masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.

Apalagi kelebihan GLA ni?

• Ia membantu mengurangkan inflamasi kulit, ekzema, alergi, kegatalan, dan kulit kering.
• Ia membantu merendahkan tahap kolestrol LDL.
• Ia membantu mengawal penambahan berat badan dengan berkesan.
• Ia membantu memperbaiki rambut kering dan keguguran rambut

So, kalau ada lelaki yang ingin mencuba GLA Complex. Boleh sangat la kiranya. 

Amacam? Orang lelaki, anda boleh makan semua vitamin shaklee. Jangan risau, shaklee tidak memilih kasih hanya buat supplemen untuk wanita sahaja. Tidak, anda juga boleh amalkan supplemen terutamanya GLA Complex.

Jika anda ingin dapatkan GLA Complex, boleh hubungi mommy untuk dapatkannya.
019-9966576 (atau tekan whatsapp mommy dibahagian bawah kiri ye).
Continue Reading

Thursday, 9 July 2020

10 Tempat Makan Menarik Di Penang

Assalamualaikum wbt,

10 Tempat Makan Menarik Di Penang | Apabila berkunjung ke Penang, anda tidak perlu risau untuk memikirkan makanan dan tempat makan menarik di Pulau Pinang. Untuk pengetahuan anda semua, Penang digelarkan 'Syurga Makanan' kerana di Pulau Pinang ke mana saja anda pergi pasti menemui tempat makan yang sedap dan menarik. 

Pulau Pinang juga digelar satu bandar paling meriah dengan makanan yang sedap oleh media antarabangsa iaitu Forbes, TheCultureTrip serta Thrillist. Selain itu juga, Penang pernah terpilih sebagai "Best Foodie Destionation" oleh Lonely Planet pada tahun 2014. Woww, suatu pencapaian yang membanggakan sebagai seorang rakyat Malaysia yang pernah menjadi pelajar di negeri Pulau Pinang ini.

Baca : 10 Makanan Wajib Cuba Di Penang

Di sinilah anda dapat menemui dan mencuba pelbagai jenis makanan yang sedap dan menarik. Jom teruskan pembacaan anda tentang 10 tempat makan menarik di penang.

10 Tempat Makan Menarik Di Penang

1. Hameediyah Restaurant (Beriani)

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang
Image - maisinggah.com
Jika anda ingin mencuba nasi beriani mamak, di sinilah tempat yang anda wajib cuba. Ini adalah restoran paling meletop yang boleh anda cuba, kerana pelbagai jenis lauk dari ayam hingga kambing boleh anda dapati di Restoran Hameediyah ini. Menu yang menarik serta rasa yang sedap pasti mengundang memori kepada anda untuk kembali berkunjung ke Penang.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Jumaat (10.00 am – 10.00 pm) | Jumaat (10.00 am – 12.30 pm, 3.00 pm – 10.00 pm)
Lokasi 164 Lebuh Campbell, Georgetown, Penang 10100 George Town, Malaysia

2.  Restoran Adam Char Koey Teow

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang

Jika anda sudah sampai ke Penang, tidak lengkap rasanya kalau tidak mencuba Char Koey Teow Adam ini. Dikatakan Char Koey Teow ini adalah antara char koey teow paling sedap di Penang. Lihat sahajalah udang memenuhi pinggan anda. Sekali makan, pasti puas hati.

Restoran Char Koey Teow Adam ini dulu hanya beroperasi digerai sahaja, kini sudah mempunyai restoran sendiri dan pelanggan memenuhi setiap ruang kedai. 

Waktu operasi : Setiap hari (6.30 petang - 3.00 pagi)
Lokasi No. P1, Jalan Permatang Pauh 13500 Permatang Pauh, Pulau Pinang

3. Restoran Laksa Janggus

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang

Jika anda berkunjung ke Penang, jangan lupa untuk singgah makan di Restoran Laksa Janggus. Laksa yang istimewa tiada di tempat lain, hanya di Penang. Kenapa digelar laksa janggus? Ini kerana kedai laksa janggus ini dikelilingi oleh pokok janggus.

Laksa janggus boleh di makan bersama dengan air batu campur ABC yang sedap dan pasti menyejukkan tekak anda diwaktu panas.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Rabu (3.30 pm – 8.00 pm) | Rabu (Tutup)
Lokasi : 338 MK, Jalan Bharu, Kampung Perlis, 11000, Penang

4. Nasi Kandar Deen Maju

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang

Penang cukup sinonim dengan nasi kandarnya. Percutian anda pasti tidak sah, jika tidak mencuba dan beratur untuk mendapatkan makanan ini. Lihat sahajalah keadaannya, barisan yang panjang dan menarik-narik pengunjung untuk mencuba juga. 

Nasi kandar biasanya dimakan bersama beberapa jenis lauk dan kuah, jika lebih banyak kuah, lebih kandaq laa orang kata. Lauk pauk yang disediakan juga adalah pelbagai dan anda boleh memilih lauk mana yang anda inginkan. Anda boleh memilih daripada pelbagai pilihan kari yang ditawarkan seperti kari sotong, kari kepala ikan, kari ayam dan banyak lagi.

Istimewanya lauk dikedai nasi kandar Deen Maju ini adalah kerana ayam goreng berempahnya. Untuk pengetahuan anda, ayam goreng berempat yang sedap ini diperap dengan 15 jenis rempat yang berbeza selama 8 jam. Woww, memang terbaik, korang boleh rasa kepaduan ayam tersebut. Sebab itulah pelanggan sanggup beratur panjang.

Waktu Operasi: 4.00 pm – 11.00 pm
Lokasi 170, Jalan Gurdwara, 10300 George Town, Pulau Pinang 

5. Astaka Padang Brown

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang

Jika anda biasa mendengar makanan paling popular iaitu Pasembur, dimana lagi kalau tidak di Astaka Padang Brown atau medan selera Padang Brown. Terletak tidak jauh dari Stadium Bandaraya Penang, medan selera ini menawarkan pelbagai jenis hidangan dan menu yang berbeza.

Selain pasembur, menu lain yang terdapat di Astaka Padang Brown adalah mee rebus, sate, kerang bakar, sup kambing, kuey teow, aneka makanan barat dan banyak lagi. Untuk pengetahuan anda juga, di sini turut menyediakan coconut shake.

Waktu Operasi: 10.00 am – 12.00 am
Lokasi : Jalan Perak, 10400 George Town, Pulau Pinang

6. Roti Canai Transfer Road

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang

Pernah tak anda lihat video Alif Satar ronda-ronda ke Penang. Saah satu tempat yang dia tunjuk adalah roti canai transfer road. Menariknya menu roti canai ini korang boleh makan bersama kuah banjir serta telur gedik. 

Selain daripada itu, anda juga boleh bersarapan dengan roti bakar bersama telur gedik. Woww, sangat menarik kan? Jadi, bila anda berkunjung ke Penang jangan lupa untuk mencuba makanan di kedai ini.

Jika ke sini, anda perlulah datang awal supaya dapat meja dan tidak kecewa. 

Waktu Operasi: Setiap Pagi (7.00 am – 11.00 am)
Lokasi  114, 110, Jalan Transfer, 10050 George Town, Pulau Pinang

7. Nasi Kandar Kampung Melayu

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang

Apabila berkunjung ke Pulau Pinang, anda wajib singgah ke kedai nasi kandar kampung melayu ini. Terletak di deretan kedai flat kos rendah kampung melayu ini menyediakan 700 hingga 1000 pinggan sehari. 

Istimewa nasi kandar kampung melayu ini menyediakan kuah kari yang disediakan menggunakan bawang dan rempah kari giling yang banyak. Jika anda mencuba, pasti kerinduan menggamit anda semula untuk datang ke sini.

Nasi kandar kampung melayu ini boleh dijamah dengan pilihan 15 lauk pauk dan kuah kari yang pelbagai, antaranya adalah kari kepala ikan, kari ayam, ayam ros, rendang daging dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Setiap Hari (6.15 am – 1.30 pm)
Lokasi A-29, Jalan Kampung Melayu, Kampung Melayu, 11500 Ayer Itam, Pulau Pinang

8. Kari Kepala Ikan Pen Mutiara

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang

Restoran Pen Mutiara terletak 10 minit perjalanan dari lapangan terbang Penang. Ia merupakan sebuah restoran terkenal dengan kari kepala ikan.

Restoran Pen Mutiara ini lebih eksklusif kerana dilengkapi dengan penghawa dingin yang mana sesuai untuk nikmati makanan bersama keluarga. Bagi anda yang ingin mencuba, dinasihatkan untuk datang beramai-ramai atau bersama keluarga kerana kari kepala ikan yang disediakan bersaiz besar dan tidak habis jika di makan sendiri.

Lokasi Wisma Nelayan Pelabuhan LKIM Batu Maung, 11960 Bayan Lepas, Pulau Pinang

9. D'Seafood Paradise

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang

Restoran D'seafood Paradise ini terletak dipersisiran pantai, konsep terbuka memberi satu pengalaman yang menjanjikan pemandangan yang memukau. Di tiup angin bayu pantai membuatkan anda makan tanpa sedar. Betapa seronoknya menikmati makanan di restoran terbuka ini.

Pelbagai jenis makanan laut segar boleh anda dapati di restoran ini dengan gembira. Ini kerana makanan lautnya segar dan berkualiti.

Selain itu juga, anda boleh memilih makanan laut yang segar di satu sudut kedai ini samada anda ingin makan sotong, ketam, udang dan sebagainya. Pilih sahaja mana satu yang anda mahu dan jenis masakan bagaimana yang anda inginkan, semuanya boleh disediakan.

Tempat ini mommy memang suka kerana ia fresh dan terbuka.

Waktu Operasi: 12.00 pm – 1.00 am
Lokasi Jalan Teluk Tempoyak, 11960 Batu Maung, Pulau Pinang

10. Sani Char Koey Teow

tempat makan best di batu ferringhi tempat best di penang tempat makan best di tanjung bungah tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di seberang jaya penang tempat makan best di butterworth tempat makan menarik di seberang jaya  Load Metrics (uses 36 credits)Keyword tempat menarik di penang waktu malam tempat makan best di seberang perai tempat makan best di usm penang makan tengahari di kepala batas laksa janggus nasi padang penang laksa tempurung penang nasi kandar kampung melayu nasi kandar sedap di penang restoran kapitan penang pengalaman makan nasi kandar penang kedai makan di perda makanan tradisional pulau pinang majlis keselamatan negara penang pusat jajanan malam di penang pak mat western penang popia sedap di penang pasar karat padang brown sarapan seberang perai makan di chowrasta lepak malam tempat makan best georgetown sup hamid pulau pinang mee udang melaka pasembur gurney drive ayu mee udang hotel selesa di penang laksa sedap batu ferringhi kuliner halal penang ikan cencaru goreng bawang penang sarapan penang travelog ke penang trip ke penang naik flight kapitan penang nasi kandar penang tempat menarik di penang

Selain roti canai dan nasi kandar, anda boleh mencuba Char Koey Teow Sani apabila berkunjung ke Penang. Char Koew Teow Sani ini popular dikalangan pengunjung kerana mempunyai saiz hidangan yang besar.

Yang menariknya Char Koew Teow Sani ini kerana kuahnya yang pekat dan rasanya yang enak menjadi penambah selera bila berkunjung ke sini. Di dalam sepinggan hidangan char koew teow ini mempunyai udang, kerang dan telur menjadikan rasanya sungguh sedap dan memikat. 

Selain char koey teow, terdapat juga menu lain iaitu nasi lemak dan nasi goreng ayam.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Selasa (6.30 pm – 3.00 am) | Selasa (Tutup)
Lokasi  Lorong Mahsuri 2, Bayan Baru, 11950 Bayan Lepas, Pulau Pinang

Jika ke Penang pasti anda teruja untuk menikmati pelbagai juadah makanan yang terdapat di negeri Pulau Pinang. Kini, anda tidak perlu risau jika merancang untuk bercuti ke Penang kerana anda boleh makan walau dimana sahaja dengan menggunakan khidmat Food Delivery Penang di apps FoodPanda Malaysia Delivery. Hebat bukan? 

Ye betul, semudah ABC anda cuma perlu install di mobile phone dan aktifkan applikasi FoodPanda Malaysia Delivery dan pilih mana-mana makanan yang mommy recommended kepada anda 10 menu terbaik dibawah yang mesti anda cuba. Setiap pilihan anda nanti akan di hantar oleh Food Delivery Penang. Mudah ke mudah?
Continue Reading