Dilema Antara Beli Rumah Atau Buat Rumah

Dilema Antara Beli Rumah Atau Buat Rumah.

Assalamualaikum wbt,

Semua orang berimpian untuk memiliki rumah sendiri, namun keadaan kewangan dan ekonomi sesebuah keluarga membataskan keperluan ini. Ada diantara anak muda yang mengambil inisiatif membeli rumah, walaupun sudah tahu bebanan hutang pinjaman rumah bakal ditanggung selama 30 hingga 35 tahun. 

Apakah anda bersedia untuk berhutang selama setengah abad hidup anda? Jika difikirkan dari sudut nak cepat, buat pinjaman bank adalah pilihan yang kita ada. Namun, jika masih ada pilihan lain seperti tanah sendiri dan kewangan yang banyak, buat sendiri adalah pilihan yang selamat. Cuma, mungkin ia mengambil masa sedikit lama untuk siap. 

Keadaan ini menjadi dilema buat kamu suami isteri, bila mana pada awalnya kami ingin membeli rumah subsale atau dari tangan orang. Kami dah proceed untuk apply loan dan alhamdulillah loan kami sudah pun lulus.

Bila difikirkan balik, ruginya beli rumah sebab langsung tak puas hati. Rumah tu baru 5 tahun diduduki, keadaan rumah pun masih baru. Keluasan tanah lebih kurang 436 meter persegi. Harga yang ditawarkan adlaah rm310k, bayaran bulanan pula lebih kurang rm1440. Ini belum keadaan ekonomi negara yang kurang stabil, jika tidak kos bayaran bulanan akan meningkat lebih tinggi.

Bila difikirkan balik, kami menolak untuk beli rumah tersebut dan putuskan untuk bina rumah diatas tanah sendiri. Memandangkan kami miliki dua lot tanah yang dibeli sejak 2014 lagi, jadi kami tidak mahu bebankan diri dengan bayaran hutang selama 30 tahun. Memandangkan kami ni bukanlah kerja tetap dengan kerajaan, tetapi kak wawa dan suami kerja projek dalam industri oil & gas. Jadi, kerja kami mengikut keadaan ekonomi dan projek yang ada. Jika ada, bolehlah bayar, jika tak ada berehatlah kami dirumah. hehe

Masih juga fikirkan kontraktor mana yang paling terbaik. Kami ada 2 calon kontraktor iaitu AHM Construction dan AMS Maju Bina Enterprise. Kedua-duanya menawarkan kos pembinaan yang berpatutan bagi kami. 

Kak wawa nak kongsikan dengan anda, jika berminat untuk dapatkan khidmat mereka, bolehlah cuba. Contoh rumah yang dibina oleh mereka, sebenarnya banyak lagi. Korang boleh cek page dieorang jugak.


kontraktor bina rumah terengganu, bina rumah sendiri di terengganu, mencari kontraktor terbaik, kontraktor bina rumah sendiri terbaik terengganu, kontraktor bina rumah sendiri murah terengganu



Rumah ini dianggarkan kos sebanyak rm140k sahaja. 

kontraktor bina rumah terengganu, bina rumah sendiri di terengganu, mencari kontraktor terbaik, kontraktor bina rumah sendiri terbaik terengganu, kontraktor bina rumah sendiri murah terengganu

kontraktor bina rumah terengganu, bina rumah sendiri di terengganu, mencari kontraktor terbaik, kontraktor bina rumah sendiri terbaik terengganu, kontraktor bina rumah sendiri murah terengganu

*klik tajuk bold untuk terus ke page dieorang*

Cantik juga kan dieorang punya design, kak wawa baru plan nak gi tengok rumah contoh cuti raya cina nanti. Harap-harap kami dapat siapkan rumah tahun ini juga. Tak sabar nak duduk rumah sendiri tanpa bebanan hutang. Doakan kak wawa sekeluarga naa..
Share:

2 comments:

Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊

Follow by Email

About Me

My photo
Mommy to my pretty princess, Suka senyum, suka makan, suka membaca, suka memberi inspirasi, suka menulis

Popular

Followers

Blog Archive

Recent Posts

Total Pageviews

BLOGGER TEAM


Check Page Rank CK Free Auto Backlink\ Kedai Backlink,Backlink Percuma
free web site traffic and promotion

BRAND COLLABORATIONS

Printcious | Syaqist | BPT | Shaklee | Mcdonalds | Desaru Coast Adventure Waterpark