Tips Penjagaan Ibu Hamil Bila Capai Usia 8 Bulan

Tips Penjagaan Ibu Hamil Bila Capai Usia 8 Bulan.

Assalamualaikum wbt,

Apabila usia kandungan semakin membesar dan mencecah usia lapan bulan atau 32 minggu, perubahan bentuk fizikal semakin ketara. Pada kandungan lapan bulan, perut semakin membesar menyebabkan berlakunya rasa sakit belakang, bontot, bahagian pinggang dan kejang kaki (cramp).

Pada waktu ini, ibu hamil perlu lebih berhati-hati kerana boleh mengundang masalah berpanjangan selepas hamil. Apa yang perlu anda lakukan? Tips ini kak wawa sendiri amalkan, sekurang-kurangnya rasa sakit, lenguh dan kurang selesa dapat dikurangkan.

Tips Penjagaan Ibu Hamil Bila Capai Usia 8 Bulan
  1. Pastikan anda rehat secukupnya. Kurangkan aktiviti berdiri dengan lama. Mungkin sesetengah orang yang bekerja dengan berdiri dan berjalan dengan banyak.
  2. Pastikan posisi tidur yang betul. Seeloknya, gunakan bantal lembut dibahagian kepala, bahagian belakang, perut dan kaki. Penggunaan bantal mengandung (Maternity pillow) sangat bagus bagi mengelakkan rasa tidak selesa dan lenguh pinggang.
  3. Pastikan anda menggunakan bantal pelapik dibahagian belakang, jika bekerja dalam keadaan duduk. Ia bagi mengelakkan tulang belakang menjadi sakit atau lenguh.
  4. Elakkan mengangkat bebanan yang berat.
  5. Banyakkan berehat, namun bagi ibu yang berkerjaya perlu kurangkan aktiviti berdiri yang lama.
  6. Pengambilan kalsium penting bagi elakkan kaki anda kejang atau cramp. Cramp kaki merupakan saat yang paling menyakitkan bagi ibu hamil. Ia berlaku kerana ibu hamil kekurangan kalsium.
  7. Pemakanan yang sihat membantu anda mendapatkan kesihatan yang baik sewaktu hamil. Pengambilan zat besi, asid folik, vitamin c, protein, minyak ikan amat penting untuk memberikan kesihatan yang baik dan selesa buat ibu hamil.
kredit image pakcik google

Pengambilan supplemen penting untuk kesihatan ibu dan bayi. Nak tahu tak apa yang kak wawa consume sepanjang kehamilan?


Set Hamil Shaklee

Kredit image from #teaminsta
Trimester Pertama Kehamilan

πŸ’ESP
♻ memberikan tenaga berpanjangan
♻ kulit ibu dan bayi cantik, gebu, bersih

πŸ’ B-COMPLEX (asid folik) (120biji)
♻ melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang 
♻ menghalang ibu dari risiko kanser dan strok

πŸ’ VITA-LEA (120biji)
♻ mengelakkan masalah anemia ataupun kekurangan sel darah merah
♻mengurangkan risiko bayi pra-matang dan masalah bayi kurang berat badan

πŸ’ VITA-C (180biji)
♻ mengurangkan risiko demam ataupun selsema

πŸ’ OSTEMATRIX (120biji)
♻ membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang sihat untuk ibu dan bayi
♻ mengelakkan kekejangan, cramp

Tambah semasa Trimester 2

πŸ’ OMEGA GUARD (90biji)
♻ membantu perkembangan otak bayi


Alhamdulillah, kesemua produk untuk kehamilan (set hamil shaklee) kak wawa consume. Dari segi tenaga, alahan ia sangat membantu kak wawa. Di awal kehamilan, kak wawa langsung tidak tinggal set hamil shaklee kerana ia sangat membantu pembentukan bayi memerlukan nutrisi yang lengkap bagi membantu perkembangan janin yang sihat. Jangan skip nutrisi yang diberi oleh doktor sekiranya anda tidak mengambil sebarang supplemen lain. 

Ada sahabat kak wawa tengah hamil? Haa, jaga kesihatan tau.

Jika berminat untuk dapatkan set hamil shaklee, boleh hubungi kami seperti no yang tertera dibawah atau boleh hubungi agen-agen kami di SINI.

Hubungi kami: 

019-9966576 (Kak Wawa)
BYG Families
Page FB : Kedai Vitamin Pengerang
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Bandar Penawar

8 comments:

ayunie ramli said...

Mek mase lapan bulan dh elok segar bugar. Rase kalau berlari pun boleh. Hihi

Siti Yang Menaip said...

hehehe tingat Vivy Yusuf share bantal tu sangat penting bila pregnant nak tidooo kasi selesa =D

Julia Jamaludin said...

nice sharing :)

Noor syuhada said...

Salam kenal wawa. BW sekali sama #teaminsta rupenya kita. Ternampak gambar akak buat disitu haha Alhamdulillah, ada yang sudi guna poster tu. Semoga bertambah rezeki wawa.

Kak Wawa said...

@ayunie ramli Bagusnyaa mek.. wawa aktif juga mek, cuma cepat sakit belakang kalau duduk lama dalam kereta..

Kak Wawa said...

@Siti Yang Menaip owh yeke.. best guna bantal ni.. boleh tido dengan selesa..")

Kak Wawa said...

@Julia Jamaludin tq dear..")

Kak Wawa said...

@Noor syuhada salam kenal kak adda.. ye dari group #teaminsta jugak.. Tq untuk gambar comel ni.. hehe