My Pregnancy Journey Part 5 : Alhamdulillah, Hamil Dan Berpuasa

My Pregnancy Journey Part 5 : Alhamdulillah, Hamil Dan Berpuasa

Assalamualaikum wbt,

Hari ni masuk hari ke3 berpuasa, so far Alhamdulillah. Berbeza masa nak bergantian baru2 ni. Bercinta sungguh, tak sampai jam 10 pagi berkeroncong perut. Sebelum ni kak wawa sahur dengan nasi.

Bulan puasa ni, kak wawa betulkan mindset. Yes, aku boleh puasa tanpa masalah insyaAllah. Mummy kuat, baby kuat jugak ๐Ÿ’ช๐Ÿป๐Ÿ’ช๐Ÿป๐Ÿ˜„

Dah 2 hari puasa tanpa perut berkeroncong & dahaga. Tahu2 je laa ibu hamil berpuasa macam mana kan. Budak ofis kak wawa awal2 dah surrender. Katanya tak nak zalimi diri sendiri sendiri dan baby.

Betul jugak tu, kalau rasa tak larat better berbuka je kan. Itu lebih baik.

Tapi, kak wawa dah lama mintak Allah bagi peluang untuk puasa penuh, setiap tahun tau. Jadi, bila Allah dah bagi ni kak wawa tak nak lepaskan peluang keemasan ni.

Apa kak wawa buat? Paling penting ‘MINDSET’ dan ‘NAK’ tu penting. Bila ada dua2 ni, insyaAllah halfway dari nak complete puasa penuh tu dah ada. Ehh, takkan ni je?๐Ÿคจ

Hehe

Mestilah ada bantuan nutrisi yang TERBAIK untuk mummy dan baby. Hihi
Nak tau apa dia? Ini yang kak wawa ambil setiap kali sahur.

1. Energizing Soy Protein (ESP) - membantu bekalkan tenaga, mempunyai GI (glisemik index) yang rendah membantu bekalkan tenaga / glukosa pada badan secara beransur2.

Jadi, badan kita tak de lah rasa bertenaga di awal pagi dan lemah longlai di petang hari.

2. Performance Drink - Air orange shaklee tanpa gula sangat membantu kak wawa dalam mengekalkan badan dari terhidrasi / kering / dahaga. Bayangkan seharian berpuasa, dari pagi sampai petang masih boleh buang air kecil macam kita minum air 2 liter sehari. ๐Ÿ˜„



Maksudnya, badan kita terjaga dari terhidrasi walaupun cuaca sekarang ni panas terik. ๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ˜



3. Mealshakes - kak wawa letak 1 sudu je setiap hari, berperisa vanila bau dia ya Allah sedapppp sangat. Biasanya kak wawa minum mealshakes untuk tambah selera. Tapi minum time puasa ni, kak wawa makan sekali je time berbuka. Kalau rasa kecian lauk tak habis time berbuka, baru kak wawa proceed kali kedua sebelum tidur.๐Ÿ˜„๐Ÿ˜‹

4. 3 biji kurma - sebelum tidur, kak wawa akan ricik2 buah kurma dan rendam dalam 500ml air masak. Esok pagi, kak wawa blend bersama 3 bahan utama di atas.

Lepas siap blend 1 minit, dah boleh sahur dan minum sampai habis. Itu je sahur kak wawa setiap 3 hari ni.

Kak wawa elak ambil nasi time sahur sebab nasi putih ada tinggi GI, uols perasan tak bila makan nasi banyak time sahur tak sampai jam 11-12 , perut dah rasa kosong?

Nak tau tak sebab apa? Lagi tinggi GI sesuatu makanan, lagi cepat dia tukarkan kepada tenaga / glukosa dalam darah kita. Bila kita makan banyak, masa awal2 tu je kita jadi kuat dan bertenaga. Lepas beberapa jam, badan akan jadi lemah balik.

Kan2? ๐Ÿ˜Š
ESP blend with PD + Mealshakes + kurma


PROMOSI MAY 2018

3 comments:

Fadzi Razak said...

Saya baru masuk trimester kedua ni. Tapi memang tak mampu nak puasa. Still ade muntah2 dan simptom early pregnancy yang pelik pelik huhu. Tapi tu lah, nak puasa atau tak kene tengok kemampuan diri kan. Ada perempuan pregnant yang Allah bagi dia kuat. Ada perempuan pregnant Allah bagi ujian macam-macam. Yang penting kite kena faham badan sendiri sama ada mampu atau tak. Apa pun, salute untuk pregnant ladies yang larat berpuasa. :)

Kak Wawa said...

@Fadzi Razak

Wahh, tahniah Fadzi. Betul tu, nak puasa pun ikut kemampuan. So far, alhamdulillah wawa tak de masalah muntah2 tu semua. jadi, puasa je laa kan. hihi

Cik Tie said...

Alhamdulillah akak.. semoga berjaya puasa penuh ye.