Punca Gusi Berdarah Ketika Gosok Gigi

Assalamualaikum wbt,

Gusi Berdarah Gusi Berdarah | Gusi Sering Berdarah  Penyebab Gusi Berdarah dan Cara Mengatasinya Punca gusi berdarah  Ini Penyebab Gusi Sering Berdarah dan Tips Mencegahnya Apakah Gusi Berdarah Anda Tanda Penyakit Serius gusi sering berdarah pertanda sakit apa gigi berdarah terus gigi berlubang berdarah gigi berdarah saat bangun tidur penyebab gusi berdarah tiba-tiba gusi berdarah dan bengkak gusi berdarah saat sikat gigi gusi berdarah pada anak

Semalam wawa buat experiment, ada masa-masa tertentu, bila gosok gigi gusi jadi berdarah. Dah lama sebenarnya gusi tak berdarah.

Pernah Pakar Nutrisi bagitau, gusi berdarah berpunca daripada kekurangan vitamin c. Wawa pelik juga, sebab seingat wawa hari-hari makan vitamin c. Mana mungkin gusi boleh berdarah lagi.

Dalam seminggu, ada beberapa kali juga berdarah. Semalam juga wawa ambil vitamin c 4 biji, 2 biji pagi dan 2 biji petang. Alhamdulillah, memang tak berdarah pun bila gosok gigi.


Berbeza bila wawa ambil 2 biji sahaja. Maksudnya, badan kita ni memang kurang vitamin c. Keperluan badan kita semua berbeza-beza.

Ye betul, wawa memang perlu ambil lebih dari biasa sebab wawa memang tak ambil vitamin c dari sumber pemakanan harian. Buah-buahan pun 2 minggu sekali je makan. Mana nak cukup. Betul tak?

Tak hairanlah ada waktu gusi jadi berdarah? Ada waktu jadi ok.
Gusi Berdarah Gusi Berdarah | Gusi Sering Berdarah  Penyebab Gusi Berdarah dan Cara Mengatasinya Punca gusi berdarah  Ini Penyebab Gusi Sering Berdarah dan Tips Mencegahnya Apakah Gusi Berdarah Anda Tanda Penyakit Serius gusi sering berdarah pertanda sakit apa gigi berdarah terus gigi berlubang berdarah gigi berdarah saat bangun tidur penyebab gusi berdarah tiba-tiba gusi berdarah dan bengkak gusi berdarah saat sikat gigi gusi berdarah pada anak

Kalau korang nak tahu, gusi kita mengalami pendarahan kerana kekurangan vitamin c. Selain itu ada juga sebab lain. Antaranya keradangan, infeksi, pembentukan plak, pembekuan darah, kebersihan dan lain-lain.
SHARE

Puan Wawa

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

7 comments:

Shidah Abdullah said...

Kalau gosok gigi dulu2 selalu darah. Selalu ingat sebab tak gosok bersih.

Siti Rohaida Yusof said...

Nampaknya lepas ni memang kena ambil vitamin c lah kan.thanks info.

Shafyqah Azry said...

dulu masa sekolah mesti berdarah tapi sekarang dah tak berdarah or jarang sangat nak berdarah tapi baru tau sebab takcukup vitamin gigi jadi berdarah

Bella Jamal said...

Oh kurang vitamin C ke puncanya. Lately selalu pula gusi berdarah. Ada pergi consult doctor, tapi doctor macam tak galakkan untuk ambil ubatan. Pelik juga. So kena banyakkan makan buah-buahan dan ambik more Vit C lah ye

Rafzan Tomomi said...

ooo baru tahu. kurang vitamin c la ni huhu

Kin Naz said...

Oh patutla berdarah. Kurang vitamin rupanya. Risau jugak takut ada masalah lain.

Bro Framestone said...

Oh, patut la selama ini gusi asik berdarah je... ingatkan ganas sangat sewaktu mengosok hahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...