Author

Breaking

Monday, 24 August 2015

Tutorial Scroll Box Untuk Label

Assalamualaikum wbt,

Wawa nak kongsikan tutorial dari blog Liyana Rohazi. Senang untuk rujukan korang yang nak pendekkan list label tu. haa, boleh laa try tutorial ni. Mudah je, tak tahu boleh tanya wawa. 


kalau korang tengok sidebar widget label 
blog yana nieyh amat panjang kan..
so yana dh buat scroll box. . 

tengok,,daripada panjang tadi. . 
dah pown jadi pendek kan..
boleyh jimat ruang kat sidebar kalau pakai scroll box nieyh. . 


macam mana buat scroll box pada widget label. . 

  • seperti biasa korang mesti pergi ke dashboard -> template->edit html->expand widget->crtl+f

  • korang cari code  ]]></b:skin>

  • then copy code nieyh
#Label1 .widget-content {height:200px; overflow:auto;}

Note tambahan, if korang ada label lebih dari satu. Korang boleh paste dibawah code atas tu. just susun je.

#Label1 .widget-content {height:200px; overflow:auto;}
#Label2 .widget-content {height:200px; overflow:auto;}
#Label3 .widget-content {height:200px; overflow:auto;}



  • paste kan code yg copy tadi diatas ]]></b:skin

  • hasil code korang akan jadi macam nieyh 
  • #Label1 .widget-content {height:200px; overflow:auto;}              ]]></b:skin

  • so..preview dulu sebelum save



label box korang akan jadi macam gambar kat atas. . 
tappi pastikan label box korang melebihi 10 label..
baru jadi,,nanti korang tertanya-tanya pulak nape x jadi sedangkan dh ikut step by step.

Selamat mencuba..")

3 comments:

Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊