Thursday, 23 April 2020

10 Resepi Kek Karamel Pelangi Dan Coklat Mudah

Assalamualaikum wbt,

Resepi Kek Karamel Pelangi Dan Coklat Mudah | Kek Karamel pelangi dan coklat menjadi viral suatu ketika dahulu. Mudah sangat didapati dan di mana-mana sahaja ada yang menjual. Namun, sejak PKP dilaksanakan untuk mendapatkan kek karamel memang susah. 

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen
10 Resepi Kek Karamel Pelangi dan Coklat

Mulut dan perut terasa ingin makan, tak tahu di mana lagi nak cari. Apa kata, hari ini anda mencuba untuk masak sendiri. Lebih puas hati dan anda boleh makan sebanyak yang mungkin. Betul kan? Jadi, hari ini mommy kongsikan 10 Resepi Kek Karamel Pelangi Dan Coklat.

10 Resepi Kek Karamel Pelangi Dan Coklat Mudah

1. Resepi Kek Karamel Pelangi Kukus

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

Resepi Asal : Zuraidah Ali
Bahan-Bahan:
  • 5 biji telur ayam gred A/B
  • 2 sudu makan gula kastor
  • 1 cawan minyak jagung/masak biasa
  • 250 gram tepung naik sendiri jenama MFM
  • 1 sudu makan membukit ovalette
  • 1 sudu teh essen vanila
  • Perasa/pewarna ikut pilihan



Cara Buat Resepi Kek Karamel Pelangi Kukus Blender :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar makanan dan kisar ( blender ) hingga semua sebati bercampur elok dan warna menjadi putih gebu.Senang kan.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang anda suka ke dalam bekas.Contoh 3 pewarna. Satu bahagian warna asal, dua lagi warnakan ikut perasa/pewarna pilihan anda.
  3. Cucuk permukaan puding karamel yang telah suam dengan garpu. Ini untuk bolehkan kek melekat elok dengan puding nanti.
  4. Masukkan secara berselang seli setiap adunan ikut kreativiti anda. Sambung kukus selama 60 minit jika anda gunakan loyang 8/9.
  5. Kalau gunakan saiz 5/6, cukup 30-35 minit sahaja. Jangan lupa balut penutup pengukus untuk elak air menitik dan gunakan api sederhana kecil sahaja untuk elakkan daripada kek karamel anda berombak ,tak cantik.
  6. Bila dah siap kukus, biarkan suam dan terbalikkan kek. Jangan tunggu sejuk nanti lapisan gula mengeras dan buatkan kek menjadi lekat pada dasar loyang.

Memang best sangat resepi kek karamel pelangi kukus yang kami beri ni.Mudah pakai blender je semua. Rasa pun lembut elok.Nanti boleh la anda buat.tips lengkap
Selamat mencuba resepi kek karamel pelangi kukus ini.Berbaloi dengan tips lengkap kami berikan.

2. Resepi Kek Karamel Pelangi/Marble

Resepi & Photo: Siti Rafeah
Share By: Anna Alfah
Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

BAHAN A : GULA HANGUS
  1. Masukkan 3 sudu gula didalam loyang 9"x 9" x 3".
  2. Panaskan loyang di atas api yg kecil shj dan sentiasa kacau gula sehingga hancur dan bertukar keperangan.
  3. Tutup api dan ratakan gula hangus diseluruh permukaan loyang dan ketepikan.

BAHAN B : PUDING
  • 3 biji kuning telur gred A
  • 2 biji telur gred A
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-Cara:
  1. Masukkan 3 biji kuning telur ke dlm bekas. Kacau perlahan-lahan.
  2. Masukkan 2 biji telur dan kacau perlahan-lahan.
  3. Masukkan 1 tin susu cair dan kacau perlahan.
  4. Masukkan 1/4 cawan gula dan kacau hingga gula hancur.
  5. Masukkan esen vanila.
  6. Tapiskan adunan puding tersebut terus ke dalam loyang gula hangus tadi.

BAHAN C : ADUNAN MERINGUE
  • 6 biji telur putih
  • 1/4 cawan gula
  • 1/8 sudu cream of tar tar (sudu metrik)

Cara-Cara:
  1. Masukkan 6 biji telur putih ke dalam bekas.
  2. Masukkan 1/4  gula dan 1/8 sudu metrik cream of tar tar.
  3. Putar dengan menggunakan hand mixer sehingga menjadi maringue.

BAHAN D : ADUNAN TEPUNG
  • 3 kuning telur
  • 1/2 cawan air
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (ayak)

Cara-Cara:
  1. Masukkan 3 biji telur ke dalam bekas.
  2. Masukkan 1/2 cwn air dan 1/4 cawan minyak.
  3. Putar bahan2 tersebut hingga putih dan gebu.
  4. Selepas itu masukkan 1/4 gula dan putar lagi hingga kembang.
  5. Masukkan tepung gandum dan baking powder yg telah diayak tadi.
  6. Kacau hingga sebati sahaja dengan menggunakan spatula shj.
  7. Masukkan separuh adunan meringue ke dalam adunan D  dan kacau hingga sebati secara kaedah kaup balik.
  8. Masukkan separuh lagi adunan meringue  ke dalam adunan tersebut  dan sebatikan. Jangan terlalu lama ya.
  9. Bahagikan adunan tadi kepada 3 bahagian.  Warnakan mengikut warna yg kita suka.
  10. Sudukan ke dalam loyang puding secara berselang seli.
  11. 4 sudu pertama bagi setiap warna dan 3 sudu bagi lapisan lain dan buat sehingga habis semua adunan.
  12. Bakar secara bain marie selama lebih kurang 50 m atau sehingga kek masak dengan suhu 170'. Jgn lupa panaskan oven dahulu lebih kurang 20 minit ya.
  13. Sejukkan kek.  Terbalikkan kek ke atas lapik kek setelah benar2 sejuk.

kalau nak buat kek karamel pelangi 5" tu blh dpt 3 biji.  Bahagikan adunan yg telah kita buat tu kepada 3 bahagian ya.

3. Resepi Kek Karamel Pelangi

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

Kek Karamel Pelangi Kukus FY
Lembut dan Sedap

Karamel/gula hangus
  • 5 sdb gula
  • 5 sdb air

Cairkan gula dalam periuk atas api kecil sehingga mjadi karamel dan kacau pastu masuk kn air. Masuk kan karamel ke dlm loyang bulat dan rata kan karamel. Ketepikan dan sejukkan.

Puding
  • 4 biji telur saiz A
  • 4 kpg roti
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn susu pekat
  • 1 cwn air suam
  • 1 sdb teh esen vanila

Satukan semua bahan-bahan di atas dan blend. Tapiskan dan masuk kan loyang yang berisi karamel. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus 30 minit.

Kek
  • 3 biji telur saiz A
  • 1 cwn minyak jagung
  • 1 tin susu pekat
  • 1 sdb esen vanila
  • 2 cwn tepung gandum naik sendiri
  • Pewarna yg di sukai

Cara-Cara:
  1. Satukan telur, minyak, susu pkt dan esen vanila dlm mangkuk adunan. Pkl sehingga berbuih & kembang.
  2. Masukkan tepung gandum. Pukul lagi sehingga sebati.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada beberapa bhgn. Campur pewarna dan kacau.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang puding tadi berselang seli. Selang selikan adunan dengan warna berlainan sehingga habis.
  5. Kukus selama 1 jam. Bila dah masak biar kek sejuk selama 30 minit sehingga tepi kek lekang/renggang dari loyang. Sisipkan tepi kek dengan pisau dan terbalikkan perlahan2 di atas bekas. Sedap makan sejuk. Nuym3

4. Resepi Kek Puding Karamel Kak Ina

Bahan-Bahan dan Cara Buat Kek Karamel

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen















Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen






Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

5. Resepi Kek Karamel Pelangi

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

Resepi kek karamel pelangi versi kukus
Resepi Asal : Teratai Putih

Bahan-Bahan:
2sb gula kasar, taburkan dalam loyang bagi rata dan bakar dalam oven lebih kurang 4 minit atau sehingga gula cair n perang, jangan bagi hangus ye, ketepi kan.

Bahan2 untuk karamel:
  • 1 tin susu cair.
  • 1/3 cawan susu pekat, kalau suka manis boleh tambah lagi.
  • 2 sudu besar tepung kastard.
  • 3 biji telur.
  • 2 biji kuning telur sahaja.
  • Sedikit esen vanila.
  • Blender jer semua ni bagi sebati n berbuih2.

Masukkan dalam loyang yang berisi gula hangus tadi, kukus selama 20 atau 25 minit. Jangan lama sangat tau.

Bahan Kek
  • 5 biji telur gred A
  • 2 sudu besar gula kastor
  • 1 cawan minyak masak
  • 2 cwn atau 250 gram tepung naik sendiri (MFM)
  • 1 sudu besar ovalette
  • Esen Vanila
  • Pewarna

Cara-Cara:
  1. Campurkn semua sekali n mixer ler sampai putih n gebu.
  2. Bahagi2 kan ikut warna kesukaan.
  3. Cucuk2kn dulu permukaan karamel yang dah suam2 kuku tadi, jangan letak kek masa karamel panas2 tau..nanti terbantutt kek korang.
  4. Letak selang seli kaler tu sampai habis.
  5. Kemudian kukus selama 1 jam kalau korang guna loyang 8 in atau 9 in. Kalau loyang 5 in boleh bahagi 6 atau 5, loyang 6 in dapat 4. Kukus selama setengah jam.

*ni satu pesanan terpenting......api kukus tu jgn kuat ye....n steamer trio x sesuai...... Nnti kek korang terbantuttt tumbesarannya......jgn slhkn mm ckp mm bg resepi tak betul pulokk...
ni ler resepi yg mm guna slm ni..dah beribu2 lemon mm duk jual.*

6. Resepi Kek Karamel Pelangi

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

Resepi Kek Pelangi Karamel - Gebu dan cair di mulut
Karamel
2 sudu besar gula biasa
=========
2 biji telur gred B
45g@ 1/4 cawan gula kastor
200ml@ 1 cawan susu cair
50ml@ 1/4 cawan susu segar
1sk esen vanila
=======================
Kek pelangi
80g@1/2 cawan butter
90g@ 1/2 cawan gula kastor
3 biji telur gred B
1 sudu besar ovallete
1sk esen vanila
160g@1 1/2 cawan tepung gandum
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
4 sudu besar susu pekat manis
5 sudu besar susu segar
2sk warna hijau
2sk warna kuning
2sk warna merah
kredit: ariana sofia ahmad

7. Resepi Kek Karamel Coklat

 Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

Resepi Asal : Pakcu Kek

RESEPI : KEK COKLAT KARAMEL

Bahan-bahan :
  • 2 sudu besar gula dicairkn dalam loyang atas api yang perlahan, ratakn dipermukaan loyang, sejukkan.



Karamel
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 3 biji kuning telur
  • Sedikit esen vanila
  • *putar sampai sebati. Lepas tu tuang dalam loyang tadi. Kukus dlm 20-25 minit....sejukkan

*lapisan kek coklat
  • 1 cwn susu pekat
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak masak
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan serbuk koko
  • *masukkan dalam periuk. Kacau hingga sebati di atas api yang perlahan, 3-4 minit.
  • 4 biji telur di blend
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • *bahan2 ni kena ayak

Cara-Cara:
Masukkan bahan yang diayak ke dalam adunan coklat. Selang seli dengan telur. Kacau hingga sebati, tuang atas karamel (guna senduk), kukus 45minit-60 minit. Nk tau dah masak cucuk dengan lidi. Kalau tak melekat dah masak.

8. Resepi Kek Karamel Pelangi

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

Resepi Asal : Noah Asfa

Resepi Kek Karamel Menarik

Bahan-bahan untuk  :

2 ½ sudu makan gula
2 biji telur kuning dan putih
3 biji kuning telur
1 tin susu cair
1/2  cawan susu pekat
1 sudu makan penuh tepung kastard
1 sudu the esen vanilla
Tabur gula ke dalam loyang 9 inci.Masak di atas api kecil sehingga gula cair dan bertukar keperangan.Sengetkan loyang supaya karamel rata. Sejukkan.

Untuk puding karamel pula,kacau semua bahan menggunakan garfu sahaja supaya sebati.Jangan biarkan berbuih.Tapis ke dalam loyang tadi. Biarkan seketika lebih kurang 15 minit untuk puding mula membeku.

Bahan-bahan Resepi Kek Karamel Pelangi :
3 biji kuning telur
1/2 cawan gula putih
1/2 cawan air
1/4 cawan minyak jagung
1 sudu the esen vanilla
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Pewarna pilihan
Serbuk koko/milo secukupnya
Bahan-bahan meringue :

6 biji telur putih sahaja
3/4 cawan gula putih
1 sudu teh cream of tartar
Cara penyediaan meringue :

#1: Pukul semua bahan pada kelajuan pelahan dahulu supaya sebati dan naikkan kelajuan laju untuk 2-3 minit dan mula perlahankan semula sehingga adunan mula bertanduk soft peak.Maksudnya tanduk mula terbentuk dan bila terbalikkan bekas, adunan tidak tumpah.

Untuk kek karamel pelangi ini, bahagian atas menggunakan puding gula hangus dan lapisan bawah bukan kek coklat tapi kek pelangi.Jom buat dengan berpandukan resepi penuh kek karamel ini.



Cara penyediaan kek karamel pelangi :

#1: Pukul telur,gula,air,minyak dan esen vanilla hingga berkrim.Masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat yang telah diayak bersama.Pukul lagi hingga kembang.

#2: Masukkan meringue dalam 3 peringkat.Kaup balik dari bawah ke atas perlahan-lahan sehingga sebati.

Bahagikan adunan kepada tiga bahagian secara sekata.2 bahagian dicampur pewarna manakala 1 bahan lagi warna asal.Boleh mula panaskan oven pada suhu 170’C selama 10-15 minit.

#3: Dengan gunakan sudu, tuang adunan hijau ke dalam Loyang berisi pudding tadi dengan perlahan dan berhati. Ratakan dengan sudu dan tak perlu rata sangat untuk dapatkan corak beralun ya.Adunan akan terapung.Kemudian ayak serbuk koko atau milo membentuk satu lapisan nipis.Ulang proses yang sama dengan 2 lapisan tadi.Lapisan terakhir tak perlu ayak serbuk koko atau milo.

#4: Bakar menggunakan kaedah water bath iaitu letak loyang kek ke dalam loyang 10 inci yang berisi air panas sehingga loyang tenggelam pada paras suku.Bakar selama 45 minit  pada api atas bawah suhu 170’C dan  15 minit pada api atas sahaja.

Setelah kek caramel pelangi anda masa,sejukkan 20 minit hingga kek lekang daripada loyang.Terbalikkan dan siap.Siap dan selamat mencuba

9. Resepi Kek Karamel Coklat

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

Kek coklat puding karamel

Resepi puding karamel
  • 7sb gula(cairkan terus dalam loyang)
  • 4 biji telur gred B
  • 1cawan susu pekat
  • 1cawan air
  • 1sb esen vanila
Cara-Cara:
Pukul semua diatas sampai kembang & masukan dlam loyang.. kukus selama 30minit

Resepi kek coklat

  • 1cawan srbuk koko
  • 1 1/2 tepung gandum
  • 1sk soda bikarbonat
  • 1sk serbuk penaik
  • 7 sb gula
  • 1cawan susu pekat
  • 1cawan air panas
  • 1cawan minyak masak
  • 1sb esen
  • 2bj telur
Cara-Cara:
  1. Pukul tlur & gula. Pastu masukan susu+esen
  2. Masukan serbuk koko+gandum+soda+serbuk penaik. Kcau bagi rata
  3. Masukan minyak. Last sekali air panas
  4. Lepas siap kukus puding terus masukan adunan kek.. Kukus selama 50minit..
kredit: azmah zakariaKek coklat puding karamel


10. Resepi Kek Coklat Karamel 

Resepi, Resepi Kek, Resepi Kek Karamel, Resepi Kek Karamel Pelangi, Resepi Kek Karamel Coklat,  resepi kek karamel coklat resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen resepi kek karamel pelangi azlina ina harga kek karamel pelangi resepi kek karamel tebal resepi kek puding resepi rasa kek marble resepi kek marble coklat resepi kek puding karamel pandan resepi kek karamel husna puding karamel kukus sukatan cawan kek karamel tanpa cream of tartar resepi kek karamel oreo kek custard resepi kek coklat karamel azlina ina gambar kek coklat karamel harga kek coklat karamel 2018 cara buat kek puding resepi kek coklat karamel kukus step by step resepi kek pisang cikgu resepi kek lumut cheese leleh resepi kek kukus cheese resepi kek coklat mudah sukatan cawan kek coklat karamel azie kitchen resepi kek karamel coklat azlina ina kenapa kek karamel tak jadi kek kukus puding karamel resepi kek karamel cheese kek pelangi karamel azlita puding karamel gedik resepi kek karamel gula hangus resepi kek karamel coklat  resepi kek karamel pelangi azlita resepi kek karamel pandan resepi kek karamel pelangi azlina ina resepi kek karamel pelangi azlita masam manis  kek karamel gedik harga kek karamel pelangi resepi kek puding karamel azie kitchen

Resepi Asal : Daridapur.com

Bahan karamel:
  • 2 sudu besar gula dijadikan karamel

Bahan Puding:

  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 3 biji telur
  • sedikit esen
  • *Semua bahan di atas dipukul lembut.
Bahan kek:

Bahan A:

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak
  • * Semua bahan di atas dimasak sebentar di atas api.
Bahan B:
  • 11/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • *Semua bahan di atas diayak.
Bahan C:
  • 3 biji telur – diblend.
Cara-cara:
  1. Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Ketepikan.
  2. Masukkan bahan puding di dalam karamel. Kukus 20 minit dengan api sederhana. Biarkan ia sejuk seketika.
  3. Masukkan kesemua bahan kek ke dalam puding. Kukus 1jam atau sehingga masak.

Selamat Mencuba!



0 Comments:

Post a comment

Terima Kasih singgah comment. Semoga sentiasa ceria dan bahagia selalu..😊