Info Kesihatan : Apa Itu Villus?

Assalamualaikum wbt,

Pernah dengan perkataan Villus? Apa dia Villus ni? Mana nak jumpa benda alah ni? Kuih ka? Makanan kah? Kenderaan kah? Jom kita kenali lebih dekat apa itu Villus.

Gambar kat bawah ni nama dia “Villus atau di panggil Vili”

Apa Itu Villus? Apa itu villi, fungsi villi, image for villi, villus definition, villus diagram, Apa yang dimaksud dengan vili? Apa yang dimaksud dengan Vili dan fungsinya? Apa yang dimaksud dengan silia? Apa yang dimaksud dengan desidua?, Choronic Villus Sampling, fungsi villi Apakah fungsi vili pada usus halus  penjelasan vili korialis  vili korialis pdf  vili khorialis dalam sirkulasi maternal  vili usus adalah  apa yang dimaksud dengan vili dan fungsinya  pilus adalah  desidua graviditatis adalah  vili terdapat di

Gambar Vili yang dibesarkan. Kredit gambar : usaha321.net

Vili terdapat pada usus halus dengan vili memiliki tingkat penyerapan 30 sampai 600 kali lebih tinggi.

Vili dapat menyerap cairan, asam amino, gula sederhana dan zat lainnya. Zat yang diserap kemudian diangkut ke dalam aliran d–arah melalui difusi sederhana. Dari sana, zat diangkut ke seluruh tubuh dan baik digunakan atau disimpan.

Apa Itu Villus? Apa itu villi, fungsi villi, image for villi, villus definition, villus diagram, Apa yang dimaksud dengan vili? Apa yang dimaksud dengan Vili dan fungsinya? Apa yang dimaksud dengan silia? Apa yang dimaksud dengan desidua?, Choronic Villus Sampling, fungsi villi Apakah fungsi vili pada usus halus  penjelasan vili korialis  vili korialis pdf  vili khorialis dalam sirkulasi maternal  vili usus adalah  apa yang dimaksud dengan vili dan fungsinya  pilus adalah  desidua graviditatis adalah  vili terdapat di

Untuk pengetahuan uols,

Tempat penyerapan nutrisi adalah di bahagian usus, ada rerambut halus kat usus kita yang disebut villi.

Villi berfungsi untuk menyerap nutrisi. 

Bila kita makan makanan berkhasiat seperti supplemen ka, di sinilah bantu menyerap nutrisi kita dan seterusnya dia hantar kat mana-mana bahagian yang kekurangan nutrisi kita makan tu.

Bila bahagian Villi ini bersih, penyerapan jadi optimum. 

Bila Villi kotor 'tersumbat', ia menyebabkan kita susah nak dapat kesan yang baik terutama bila ambil supplemen. Dan bila penyerapan tak bagus juga menyebabkan tubuh jadi craving nak makan aje sebab tubuh beri signal 'aku tak cukup makan'.

Cuba bayangkan kalau toksin melekat2 kat situ?

Macam mana nutrisi nak serap? 

Jangan pelik bila ada yang claim, makan supplemen tak jadi apa. Tak effektif, inilah puncanya.

Ada juga yang mengadu, bila diet badan dia jadi lemah, tak de tenaga. Tapi, bila makan banyak baru bertenaga balik.

Sebenarnya, punca usus kita dibahagian Villi ini tidak bersih. Ia perlukan nutrisi @ pemakanan yang banyak untuk bagi dia serap nutrisi seterusnya bagi tenaga pada body.

Apa yang perlu uols buat?

Bersihkan usus kita dahulu dengan detox. Nak tahu apa itu detox? 

Nantikan next post ye. Detox bukan hanya untuk kurus, tetapi untuk kulit yang sihat dan cantik juga.😊

#infoKesihatan
Semoga bermanfaat.
Kak Wawa

No comments: