Simpton Slipped Disc

Assalamualaikum wbt,

Masih lagi bercerita tentang slipped disc. Melihat kepada pengidap slipped disc ini kadang kita merasa siksanya sekali. Tidur tak kena, duduk tak kena. kan? 

Wawa nak share simpton awal yang anda boleh kenal pasti jika mengidap slipped disc. Kebanyakkan mereka yang mengidap slipped disc kurang peka dan perasan mereka kena slipped disc. Mereka beranggapan mungkin ini sakit biasa kerana bekerja kaut seharian. 

Punca-Punca Slipped Disc

Assalamualaikum wbt,

Apakah Punca Berlaku Slipped Disc?


Proses penuaan antara punca berlakunya Slipped Disc di mana ligament yang memegang disc itu menjadi lemah dan sekiranya terdapat tekanan atau tergeliat sedikit pun, ia mampu menyebabkan gel disc itu pecah. 

Namun begitu, aktiviti harian yang dilakukan dengan cara yang salah juga mampu menyumbang kepada risiko slipped disc antaranya:

1. Membongkok terlalu lama

2. Mengangkat beban yang terlalu berat

3. cara mengangkat beban yang salah

4. duduk atau baring dalam posture badan yang salah


5. Kecederaan ketika bersukan (cth: mengangkat berat di gym)  

Ramai yang wawa dengar mengadu sakit belakang, puncanya suka mengangkat barang berat sewaktu muda. Sebolehnya hendaklah kita mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengekalkan kesihatan yang baik sepanjang masa.

Cantiknya Tumbler Shaklee Yang Baru

Assalamualaikum wbt,


Bulan lepas warnanya biru, kali ini shaklee buat sedikit perbezaan dengan pengeluaran tumbler lebih exclusive 828ml yang di bawa dari US. 

Warna hitam yang lebih menawan. Limited stok, pembelian dengan pembelian baru layak untuk anda dapatkan tumbler exclusive ini.

Berminat? Whatsapp wawa na 019-9966576.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...