Tuesday, 29 March 2016

Jutawan Hebat Suka Bertolak Ansur

Assalamualaikum wbt,

[ BERTOLAK ANSUR ]

Hidup kita seharian saling berkait, saling bertemu. Walau tak bertegur, kita tetap jumpa. Walau tak kenal, pasti pernah berselisih.

Petang ni kak wawa belajar sesuatu, bertolak ansur dalam setiap pergerakan kita. Bergaul, bercakap mahupun ketika memandu.

Otw balik kerja tadi, kak wawa bagi signal untuk ke kiri, dari jauh sebuah kereta kancil meluncur laju. Terus tak jadi masuk, kak wawa biarkan dia pergi dulu sebab kalau kak wawa masuk mahu di cium belakang kereta.

Dari belakang kak wawa pandang, beliau tanpa memandang ke kanan terus masuk lorong kanan sedangkan motor betul2 berhampiran. Nyaris nak berlanggar nasib baik motor pandai kawal. 

Terus kak wawa berfikir, andai kak wawa juga begitu tadi macam mana nak jadi jutawan yang berjaya? Sedangkan sikap jutawan sentiasa merancang, bukan menonong. 

Jom jadi jutawan bijak.")

HIDUP BAHAGIA PERLU BERSYUKUR

Assalamualaikum wbt,

Sudahkah anda bersyukur hari ini?

[ HIDUP BAHAGIA PERLU BERSYUKUR ]

Ya Allah, panasnya hari ni. Ya Allah, tak tahan dah. Allahurabbi,itulah keluhan yang keluar dari mulut dengan keadaan cuaca sekarang.

MasyaAllah, kenapa ujian sekecil ini kita payah nak bersyukur dengan ucapan Alhamdulillah? Jika nak dibandingkan dengan orang yang kerjanya di bendang, kerja di bawah panas terik mentari yang langsung tiada pokok untuk berteduh.

Tak yah pergi jauh pun, lihat sahaja suami /ayah / adik beradik sendiri yang bekerja di plant gas. Syukurlah, kita masih mampu berteduh dibawah bangunan yang beraircond.

Alhamdulillah.

#JutawanWawa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...