Friday, 30 October 2015

Cepat Promosi GLA Complex 1 Hari Lagi!

Assalamualaikum wbt,

Friendly reminder sahabat wawa dan reader blog Vitamin Wawa. Tinggal satu hari lagi PROMOSI GLA Complex bakal berakhir.

Jika berminat untuk dapatkan pada harga super duper murah, boleh grab selarang. Lepas ni jangan duk putih mata naaa..")

Apa kebaikan GLA Complex ni?

8 Prinsip Bahagia Dalam Islam

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه.

 بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين و على آله وصحبه اجمعين. أما بعد:

TAZKIRAH HARI INI UNTUK RENUNGAN BERSAMA.   

8 JALAN MERAIH KEBAHAGIAAN HIDUP MENURUT ISLAM.

Semua manusia menginginkan kebahagiaan hidup. Penuh dengan limpahan  karunia dan keberkatan Allah SWT. Hingga semua orang  berusaha untuk mendapatkan  kebahagiaan tersebut.

Pada TAZKIRAH hari ini, USM ingin berkongsi sedikit tentang apakah sesungguhnya kebahagiaan itu? Dimanakah letak kebahagiaan itu? 

Jawabannya sederhana Kebahagiaan itu ada dalam beberapa makna, diantaranya:1. Bahagia itu letaknya ada pada kekuatan imannya. 

Orang yang memiliki keimanan yang sempurna akan menjadikan kehidupannya terasa bahagia meskipun himpitan kehidupan sentiasa menerpa mereka. 

Bagi mereka penderitaan tidak menjadikan satu bebanan dalam kehidupannya.

Firman Allah SWT  dalam Surah Ar Ra'du ayat 28:

الَّذِينَ  ءَامَنُوا۟ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ  اللَّـهِ أَلَا  بِذِكْرِ اللَّـهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ.

Ertinya: 
"Orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram". (QS. Ar Ra'du : 28).

2. Bahagia itu letaknya ada pada rasa  syukur.

Allah SWT berfirman dalam Al-Quran Surah Ibrahim ayat 7:

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ.

Ertinya:
“Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, niscaya Aku akan menambahkan (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat.” (QS: Ibrahim : 7).

3. Kebahagiaan itu terletak pada  harta yang halal. 

Apakah  makanan dan minuman yang  kita masukkan dalam perut kita  semuanya datang  dari harta yang halal atau syubhat atau sesuatu yang haram, kotor dan mengandungi unsur riba. 

Sedikit atau banyaknya akan merusak kebaikan, menghanguskan keberkahan dan mendatangkan siksa.

Allah SWT berfirman dalam surah Al-Ankabuut ayat 60:

وَكَأَيِّن مِن دَابَّةٍ لَا تَحْمِلُ رِزْقَهَا اللَّهُ يَرْزُقُهَا وَإِيَّاكُمْ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ.

Ertinya:
“Dan berapa banyak makhluk bergerak yang bernyawa yang tidak (dapat) membawa (mengurus) rezekinya sendiri. Allah-lah yang memberi rezeki kepadanya dan kepadamu. Dia Maha Mendengar, Maha Mengetahui.” (QS. Al-Ankabut :60).

4. Bahagia itu letaknya ada pada  ketenangan jiwanya.

keyakinan terhadap ajaran Islam akan menghadirkan ketenangan dan kebahagiaan ruhiyah yang luar biasa. Islam itu adalah agama apa yang terlahir dari  hati serta   pemahaman dalam agama akan menghadirkan kedamaian.

Allah SWT berfirman dalam al-Qur’an surah Al-Ahzab ayat 41-42:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا . وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلًا

Ertinya:
"Hai orang-orang yang beriman, berzdikirlah (dengan menyebut nama) Allah, dzikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepada-Nya diwaktu pagi dan petang". (QS. al-Ahzab: 41-42)

5. Kebahagiaan itu lahir dari  amalan sholeh  yang  di lakukannya.

keberkatan hidup seseorang  itu terletak pada  ketaatannya kepada Allah SWT, melaksanakan ibadah dengan baik, menginfakkan sebagian hartanya pada jalan Allah SWT  serta amalan-amalan sholeh yang lainnya.

Allah SWT berfirman dalam surah Al-Lail ayat 5-7:

فَأَمَّا مَن أَعْطَى وَاتَّقَى() وَصَدَّقَ بِالْحُسْنَى () فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْيُسْرَى

Ertinya:
“Maka barangsiapa memberikan (hartanya di jalan Allah) dan bertakwa, dan membenarkan (adanya pahala) yang terbaik (surga), maka akan Kami mudahkan baginya jalan menuju kebahagiaan.” (QS. Al-Lail :5-7).

6. Kebahagiaan itu terletak  pasangan hidup  yang baik.

Pasangan hidup kita  merupakan bahagian dalam  hidup  seseorang. Yang boleh mendatangkan kebahagiaan  dalam hidupn seseorang.

Allah SWT berfirman dalam surah An-Nuur ayat 26:

وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ أُوْلَئِكَ مُبَرَّؤُونَ مِمَّا يَقُولُونَ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ

Ertinya:
“…. Sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik, dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik (pula). Mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang…” (QS: An-Nur : 26).

7. Kebahagiaan itu terletak pada anak-anak yang sholeh. 

Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Furqan ayat  74:

وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا.

Ertinya:
“Dan orang-orang yang berkata: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang orang yang bertaqwa “. (Al-Furqan 74). 

Jadilah mereka sebagai anak-anak  yang memiliki sifat qurrota a’yun (sebagai penyejuk mata) yang mendatangkan kebahagiaan ketika  memandangnya, yang menyejukkan hati ketika mendengar suaranya dan menghangatkan jiwa ketika memeluknya. 

8. Lingkungan persekitaran yang Islami. 

Masyarakat yang baik, saling menghormati dan  menghargai akan  menciptakan kebahagiaan dalam kehidupan seharian. 

Rasulullah SAW bersabda:

انْطَلِقْ إِلَى أَرْضِ كَذَا وَكَذَا فَإِنَّ بِهَا أُنَاسًا يَعْبُدُونَ اللَّهَ فَاعْبُدِ اللَّهَ مَعَهُمْ وَلاَ تَرْجِعْ إِلَى أَرْضِكَ فَإِنَّهَا أَرْضُ سَوْءٍ.

Ertinya:
“Pergilah ke kampung itu karena di sana terdapat orang-orang yang beribadah kepada Allah SWT . Beribadahlah kepada Allah SWT  bersama mereka. Jangan pernah kembali ke kampungmu karena kampungmu adalah lingkungan yang buruk.” (HR Muslim).

Lingkungan yang baik akan membawa kebahagiaan pada diri kita serta  mendorong terciptanya kebahagiaan antara  sesama masyarakat di sekeliling kita.

Ya Allah berikanlah keberkatan kepada kami  dalam hidup kami. Serta tambahkan kebahagiaan dalam jiwa kami untuk  sentiasa berpegang teguh kepada ajaran agama-Mu. Aamiinn Yaa Robbal 'Aalamiin !!!!!


Shopping Di Mood Republik Terengganu

Assalamualaikum wbt,

Hari ni di newsfeed wawa berlari sakan rakan-rakan yang update dieorang pergi shopping kat Moodrepublik Festival.


Allahuakbar, kadang-kadang tak masuk dek akal bila orang perempuan pergi shopping. Crazy but real! Haha..

Seriously, orang perempuan memang crazy shopping. Wawa suka shopping online sahaja, tu pun kadang-kadang. Melihat update dari sahabat FB wawa yang mana tempatnya sangat crowded dan penuh macam tak dapat nak lalu, jem kleng (orang teranung kata). Wawa surrender laa, malas pergi.


Lihatlah ini, gambar festival Moodrepublik. Tahap memang suka shopping tahap dewa dah depa ni kan.. Hehe.. Jangan marah naa.. Reality wanita dan shopping, mengejutkan..")

Untung Juga Buat Segmen

Assalamualaikum wbt,

Untung juga buat segmen, sebab kita boleh blogwalking sampai lebam. Hari ni wawa fokus dengan blogwalking sahaja. Almaklumlah, hari biasa punyai kekangan masa untuk blogwalking sepuas hati.


Segmen dianjurkan bagi mengeratkan silaturrahim sesama blogger, disamping dapat meningkatkan jumlah follower ia dengan join segmen memudahkan kita untuk blogwalking.")

Hari ini, wawa dah blogwalking 40 blog dan insyaAllah akan ditingkatkan dari semasa ke semasa. Korang nak blogwalking juga? Jemput singgah SINI ye..")

Ekonomi : Anggaran Kos Hidup Masa Kini

Assalmualaikum wbt,

Baru beberapa hari bajet 2016 di bentangkan oleh Dato Seri Najib Razak kepada selueuh rakyat Malaysia. Pelbagai pandangan dan harapan, diunjurkan kepada Dato Seri supaya bebanan ekonomi keluarga dapat diringankan.

Walau apa pun harapan kita, sudah jelas lagi bersuluh pembentangan bajet 2016 sudah pun selesai. Kini, kita sebagai orang yang bertanggungjawab pada diri sendiri perlu bijak menangani isu ekonomi keluarga. Di luar sana, usah kita fikirkan walau apa pun ia tetap sama.

Melihat kos hidup masa kini, semua masyarakat terkesan. Waima orang bergaji berbelas ribu sekalipun, kesannya juga terasa apatah lagi orang-orang kampung.

Wawa cuma nak kongsikan anggaran kos hidup yang dikira oleh Madeline Berma dengan gaji RM4500 sebulan. Hasilnya, dihujung bulan bakal ada negative (-) saving. 

7 Adab Terhadap Ibu Bapa

Assalamualaikum wbt,

Selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad saw, keluarga juga para sahabat.

Alhamdulillah, syukur dengan nikmat hari ini. Bertemu lagi kita di Jumaat yang berkat. Jom perbanyakkan amalan sunat, moga-moga jadi bekalan di akhirat nanti.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...