Wednesday, 31 December 2014

TITAH KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN MUHAMMAD V

TITAH KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN MUHAMMAD V


PERKEMBANGAN MUKTAAKHIR INI, NEGARA PADA AMNYA, DAN NEGERI KELANTAN KHASNYA TELAH DITIMPA MUSIBAH BANJIR YANG AGAK LUAR BIASA. BANJIR YANG MENIMPA RAKYAT BETA ADALAH SEBAHAGIAN DARI QADA DAN TAQDIR ALLAH. HAL INI HARUS DI YAKINI DAN DI IMANI.

ATAS DASAR KEIMANAN, MUSIBAH PERLU DITERIMA DENGAN PENUH BERLAPANG DADA, BERSABAR BERTAWWAKAL KEPADA ALLAH YANG MAHA KUASA.
EKORAN MUSIBAH BANJIR YANG MELANDA INI RAKYAT BETA, BERHADAPAN DENGAN KETAKUTAN, KELAPARAN, KERUSAKAN HARTA BENDA, KEMATIAN, DAN KEKURANGAN HASIL MAHSUL.
BETA BERHARAP RAKYAT DAPAT MENGHADAPI MUSIBAH INI DENGAN BANYAK BERFIKIR DAN BERZIKIR KE HADRAT ALLAH.
BETA MERAKAMKAN UCAPAN TAZKIAH KEPADA MANGSA BANJIR. BETA AMAT DUKACITA DAN BERKONGSI RASA SIMPATI ATAS KERUSAKAN HARTA BENDA, KEHILANGAN NYAWA, RASA KETAKUTAN DAN GUNDAH GULANA.
BETA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA JABATAN DAN AGENSI NEGERI, PERSEKUTUAN, PIHAK NGO, SWASTA, INDIVIDU, SELURUH MASYARAKAT YANG TELAH BERSATU HATI DALAM USAHA MEMBANTU, MEMBERI PERTOLONGAN KEPADA MANGSA-MANGSA BANJIR.
KEPADA SEMUA AHLI MASYARAKAT, HARUS BERSIKAP PEKA DAN SENSITIF TERHADAP MUSIBAH INI. JANGANLAH ADA DIKALANGAN AHLI MASYARAKAT YANG TIDAK SENSITIF, INGIN MENANGGUK DI AIR KERUH, DENGAN MENYEBARKAN BERITA-BERITA YANG MENAMBAHKAN KEKERUHAN DAN KEKUSUTAN DALAM MASYARAKAT. UJIAN SEBEGINI RUPA, BUKAN MASA UNTUK MANA-MANA PIHAK MENUNDING JARI, MENELANJANG, MENYALAHKAN PIHAK-PIHAK TERTENTU.
BETA BERHARAP KEPADA SELURUH ALIM ULAMA, DAN MASYARAKAT TERUS BERDOA, MENGADAKAN SEMBAHYANG HAJAT DIMASJID DAN SURAU AGAR UJIAN DAN MUSIBAH INI TIDAK BERTAMBAH BURUK, MALAH SEGERA PULIH.
MARILAH KITA SEGERA MENEROPONG DIRI, MOHON KEAMPUNAN DARIPADA ALLAH, SERTA MEMPERBAIKI LANGKAH-LANGKAH KITA, YANG MUNGKIN TELAH BANYAK MEMBUAT KESILAPAN.
MARILAH KITA MENGHULURKAN TANGAN PERSAHABATAN DENGAN ALAM SEKITAR. MARILAH KITA SAMA-SAMA SEDAR BAHAWA SEGALA MACAM MUSIBAH BENCANA DAN MALAPETAKA YANG TERJADI SEMUA ITU AKIBAT DARI OLAHAN TANGAN-TANGAN KITA.
SEMOGA ALLAH MENGAMPUNI KITA SEMUA DAN MENJADIKAN MUSIBAH INI DENGAN KEBAIKAN YANG BANYAK.

Tips Menjemput Jodoh

Assalamualaikum wbt,


Selamat petang sahabat wawa yang ohsem!")


Petang ni wawa nak share petua untuk menjemput jodoh. Biasa kita dengar orang cakap mencari jodoh. CARI JODOH, kita tahu ke nak cari kat mana? Siapa jodoh kita? Macam mana rupa jodoh kita? Kita tahu tak? 

Ya, betul. Kita langsung tak tahu siapa jodoh kita, dimana dia berada, bagaimana rupa dia dan bila jodoh kita akan sampai. Sebab JODOH itu rahsia ALLAH. Allah dah tentukan dengan siapa kita berkahwin, bertemu dan berkawan. 

Peliknya orang kita, yang di tanya tak ada perkara lain. Bila nak kahwin? Bila nak dapat Kekasih? Dan macam-macam lagi soalan. Betul ke betul?

Dua hari lepas, wawa ada jumpa dengan kawan baik dari kecil dengan dia. Rumah dekat aje, tapi sejak wawa kahwin ni lama dah tak jumpa. Kami bersembang-sembang, tetiba masuk topik jodoh. Katanya baru lepas putus, takpe laa dah tak ada jodoh kan? Wawa share dengan dia, tips untuk jemput jodoh. Almaklum, wawa dulu kahwin tak bercinta pun. BERCINTA lepas kahwin, lagi seronok..hihi

Apa yang wawa share dengan dia? Ini yang wawa lakukan selepas putus cinta dan agak kecewa. Alhamdulillah, hikmahnya ALLAH nak wawa dekat dengan DIA.

Setiap hari, wawa buat TAHAJJUD (selama seminggu)
Setiap hari, wawa buat solat hajat (sampai sekarang masih amal)
Setiap hari, wawa buat solat taubat (alhamdulillah, sampai sekarang masih amal)
Setiap hari, wawa mengaji Alquran (seingat wawa surah Yasin)

Selamat beramal..:)


Pesanan untuk adik-adik yang belum bertemu dan sudah bertemu, tak tahu nak memilih sebab ramai kan. hihi

Pilihlah yang nak dekat kita, lebih dari kita nak dekat dia.. Faham ke faham?")

Happy Wednesday!

Assalamualaikum wbt,


Selamat pagi sahabat wawa yang hebat..")

Alhamdulillah, kita masih bernafas hari ini. Syukuri nikmat Allah yang tak terhingga ini.

Apa khabar hari ni? dah sarap. Wawa doakan kalian yang singgah di blog wawa dideraskan rezeki sederas derasnya..
LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...